Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

12.10.05, 21:37
... z gotowanych ziemniaków

z surowych, owszem, robię

ale o tej drugiej wersji wiem niewiele - tzn. ugotowane ziemniaki, rozdeptane
na miazgę, dodane jajko, mąka (?), obtoczone w panierce i smażone

mógłby mi ktoś z Was pomóc w uzupełnieniu tego przepisu ??
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: placki ziemniaczane 12.10.05, 21:43
      Robię w ten sposób, że na jeden taki płaski klopsik daję farsz (może być
      mięzny, jajeczny - jaki Ci się żywnie podoba) przykrywam drugim, zaklejam
      brzegi i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ja te placki nazywam saxonkami.
      Dodajesz do puree ziemniaczanego jajko, pieprz (można i inne przyprawy), mąkę
      ziemniaczaną (1/4 objetości całego ciasta - jak do klusek śląskich) i to
      wszystko. Acha - o wiele łatwiej się te placki formuje kiedy masz ręce zmoczone
      zimną wodą lub olejem, ale i tak potrzeba trochę zręczności małpy, no i od razu
      po zlepieniu z ręki trzeba pakować na patelnię. Proces trochę czasochłonny ale
      warty zachodu. W dodatku znakomicie się zamrażają i odgrzewają. Zwykle podaję z
      surówkami i sosem grzybowym.
    • Gość: gość Re: placki ziemniaczane IP: 157.25.31.* 13.10.05, 09:31
      Ja robię je tak, jak kotlety mielone: ugotowane, zmielone ziemniaki, do tego
      podsmażona cebulka, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, majeranek. Wszystko
      mieszam razem, obtaczam w bułce tartej i na patelnię. Czasem nadziewam farszem
      mięsnym lub grzybowym. Fantastycznie smakują z sosem grzybowym lub poprostu z
      ketchupem. Mówimy na nie oszukane kotlety.
      Pycha!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka