Dodaj do ulubionych

co dobrego moge z tego wyczarowac?

IP: 82.197.53.* 18.10.05, 19:00
mam prosbe-
co moge wyczarowac z tych skladnikow?

schab

krewetki mrozone

szpinak

makaron

groszek zielony

fasola czerwona

sos meksykanski

Nie mam totalnie pomyslu a dzis robie "rocznicową" kolacje..

Robilam dzis zakupy bez konkretnych planow ,myslalam o salatce potem o spageti..

Wylądowalam w domu z tymi o to rzeczami i jestem w kropce..kucharka ze mnie zadna,podpowiedzcie prosze-czy te rzeczy będa do siebie pasowac?np.jako sos mięsno-krewetkowy ze szpinakiem?

Dopiero zaczynam przygodę z kucharzeniem pod dowdztwem TZ a ze dzis kolacja ma byc niespodzianką nie moge jego prosic o pomoc ...

Winko sie chlodzi a ja dalej bez pomyslu jestem
Będe wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi
z gory dziękuje
Obserwuj wątek
    • jacek1f krewetki przelej wrzątkiem,, odsącz i przesmaż na 18.10.05, 19:18
      oliwie (duzo) z czosnkiem i imbirem (jesli masz). Dopraw i dodaj do tego
      makaron ugotowany al dente. To będzie pierwsze. I już - raz.
      (jak mamsz papryczki to może zaostrzyć atmosferę:-)? )

Szpinak schowaj na kiedyś indziej. To dwa.

Schab w paseczki lub kosteczkę, smaż na brąz doprawiony, połącz z fasolą,
      groszkiem i sosem. To główne - trzy. Dopraw miło przyprawami...

• Gość: elle Re: krewetki przelej wrzątkiem,, odsącz i przesma IP: 82.197.53.* 18.10.05, 19:33
        Jacku,wielki buziak dla Ceibie za pomoc :*
        Imbiru chyba nie mam,zaraz jescze raz przeszukam szafki ;)
        Krewetki juz sie wykąpaly we wrzątku,zaraz wskakują w oliwę na patelnie ;)

Zmartwilam sie tylko szpinakiem..obydwoje go uwielbiamy i myslalam,ze moze jakos go "wkomponuje " ;)trudno.

A czym radzisz doprawic schab zeby bylo dobrze? :D

dzizas,jak ja kocham krewetki,wlasnie bylam je obwąchac..ten zapach po wyjęciu w pojemnika.ehh..miodzio..
        • samo Re: krewetki przelej wrzątkiem,, odsącz i przesma 18.10.05, 19:49
          Ten szpinak to świeże liście? To ja radzę smażone lub jeszcze lepiej grillowane
          krewetki podać na szpinaku skropionym sosem z oliwy z oliwek, ząbka czosnku i
          soku z cytryny- coś jak to:
          www.applewow.com/images/promo/Shrimp-Spinach-Bowl-.067.jpg
          www.kraftfoods.com/images/recipe_images/Shrimp_And_Spinach_Salad.jpg
          Głównym daniem może być wołowina po meksykańsku z fasolą i groszkiem. Bardziej
          pasowałby do tego ryż niż makaron, ale myślę że ukochany wybaczy i i tak doceni
          kolację :o)
          • samo wołowina 18.10.05, 19:53
            Pokrój na kawałki, podsmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj sos meksykański, fasolę,
            groszek i jeśli masz to inne warzywa, jak papryka. Podduś trochę i podaj z
            ryżem, a jak nie masz, to makaronem lub pieczywem.
            www.orbeef.org/images/MexicanBeefStew.jpg
            www.lynnparkbutchery.co.za/Recipes/Beef/Pics/RichBeefStew.jpg
            • jacek1f no jak meksyk to meksyk: papryke daj i chilli ciut 18.10.05, 20:32
        • Gość: hellio Re: krewetki przelej wrzątkiem,, odsącz i przesma IP: *.acn.waw.pl 18.10.05, 19:50
          Teraz to już chyba za późno, ale ja robię ze schabu ku wielkiej radości
          wszystkich "schab po prowansalsku" tzn. w białym winie i ziołach prowansalskich.
          A krewetki może na przystawkę? H

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka