Dodaj do ulubionych

Uwaga, gęsi październikowe

IP: *.kolonianet.pl 19.10.05, 16:47
Nie dajcie się zwariować! Kto słyszał w Polsce o ptasiej grypie? Póki co
ptactwo mamy zdrowe i trzeba korzystać z okazji. Nie jestem hodowcą gęsi,
jestem slow food amator i informuję Was, że właśnie pojawiły się w sprzedaży
październikowe gęsi.To są gęsi z gospodarskiego chowu, właśnie urosły i są
najlepsze. Kulinarny ósmy cud świata. Najlepiej kupić u baby na rynku albo na
bazarku, sklepy mogą ich nie brać ze strachu przed histeryczkami. Ja kupię
dwie, jedną upiekę od razu i zeżrę, drugą zamrożę na święta. Jutro Wam
powiem, po ile są w Gdańsku.
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Uwaga, gęsi październikowe 19.10.05, 17:27
      ooo czekam!
      po ile i dkładnie gdzie?
    • roseanne Re: Uwaga, gęsi październikowe 19.10.05, 18:13
      ja poczekam do listopada z gesia, ale bardzo lubie pieczone, nadziane peczakiem
      -do ptaka wklada sie kasze juz podgotowana
      • paczka111 Re: Uwaga, gęsi październikowe 19.10.05, 18:40
        Oczywiście, wszystko zależy od tego, kiedy gosposia kupiła pisklaki. U nas na
        Kaszubach dorastają w pażdzierniku i tak się nazywają: gęsi październikowe. A
        słyszeliście o okrasie? To surowa, mielona, doprawiona gęsina. Mniam, mniam.
    • hania55 Re: Uwaga, gęsi październikowe 19.10.05, 18:37
      Pieczona gęś to rarytas! Bardzo się cieszę, że powstał ten wątek :-)
    • wedrowiec2 A przepisy? 19.10.05, 18:45
      Wyszukiwarka podała kilka bardzo dobrych przepisów
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21318996&a=21319384
      Oprócz nich jest kilka egzotycznych - gęś + banany, pomarańcze i inne cudeńka;)
      Czy ktoś ma moze inne (normalne:)) gęsie przepisy?
      • invicta1 Re: A przepisy? 20.10.05, 10:47
        czekamy na to info!
    • invicta1 Re: Uwaga, gęsi październikowe 20.10.05, 17:12
      i cooo???
    • Gość: Jan Kran jeszcze niech polatają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:03
      zaczniemy bić po Św Marcinie
      • Gość: iś Re: jeszcze niech polatają IP: *.kolonianet.pl 21.10.05, 08:50
        Sorry, sorki, dopijam kawę i lecę. Nie poszłam wczoraj, bo uznałam, że w
        piątek, jako że to tradycyjny dzień targowy, będzie lepsza gęsia oferta. Wrócę
        za dwie, trzy godziny i doszczętnie wszystko zaraportuje.
        • invicta1 Re: jeszcze niech polatają 21.10.05, 09:48
          :)
          godzina już minęła:)
          • Gość: iś już jestem IP: *.kolonianet.pl 21.10.05, 12:12
            Wróciłam i wszystko wiem. Generalnie gęsi nie ma, sprzedawcy mówią, że nie ma
            zainteresowania. Mogą sprowadzić po 18 zł kg.Przed halą, o czym gdańszczanie
            wiedzą, stoją gosposie. Pochodziłam między nimi mrucząć gęsi, gęsi. Jedna
            Kaszubka powiedziała, że ma, ale przywiezie na konkretne zamówienie. Dałam jej
            15 zł zaliczki, bo tyle miałam drobnych i umówiłam się na wtorek rano na dwie.
            W poniedziałek wieczorem ukręci im łeb i oskubie.Nie wie, ile jej gęsi ważą,
            ale tak na oko 5, 6 kg. I uwaga: za jedną bierze 65 zł. Jak by nie liczyć co
            najmniej jedną trzecią taniej. Gosposia miała wielkiej urody kaczkę, b. dobrze
            oskubaną, świeżuteńką, za 30 zł. Też taniej, na hali po 17 zł kg.Czyli wątek
            gęsi odhaczamy. Nikt nie sprzedaje masła, śmietany, o mleku nie wspominając.
            Nie ma zainteresowania, za drogo. Pozostają tylko rynki w Kartuzach,
            Kościerzynie, ew.Żukowie. Kupiłam też rydze, po zaporowej cenie 20 zł za 5
            dużych i 4 średnie. Dwie porcje baba była skłonna spzedać za 35 zł.Grzybów jest
            dość dużo, także suszone i marynowane, ale ja zamawiam na wsi za pół ceny, już
            mi suszą.Większość stoisk mięsnych w nowej hali to zwykłe badziewie z najtańszą
            glajdą. Jest trochę ze świeżym mięsem i tam się można umówić, żeby np.
            sprzedali całą kulkę cielęcą. Jest jeden garmaż, gdzie kupiłam zaj... pasztet z
            dzika i prawdziwą kaszankę, ale ok. 10.30 dopiero mieli dostawę, trzeba było
            czekać z godzinę na inne świeżynki.Skucha. Pozdrawiam październikowo, strasznie
            się uchachałam
            • dziuunia Re: już jestem 21.10.05, 12:18
              A byłaś może przy stoisku mięsnym nr 2?Bo jedna osoba tutaj zrobiła reklamę a
              stoisko było nieczynne ciągle.Może to tam kupiłas tę kaszankę?
              • Gość: iś Re: już jestem IP: *.kolonianet.pl 21.10.05, 12:21
                Nie wiem jaki był numer, to takie garmażeryjne, na początku, w rogu, okropni
                niezorganizowani, ale uczciwie mi baby powiedziały, że paszteciki wczorajsze, a
                na dzisiejsze trzeba godzinę poczekać
                • dziuunia Re: już jestem 21.10.05, 12:36
                  Może to i to jak na początku.To jest po lewej stronie właśnie w rogu(pierwsze
                  przy ścianie równoległej do Podwala Staromiejskiego) jeśli wchodzisz wejściem
                  od Pańskiej.
              • ba_nita Re: już jestem 21.10.05, 13:11
                Dziuuniu - okazało się, że włascicielka stoiska zwlekała z otwarciem, zawsze
                coś jej wypadało, ale już powinno działać. Całkiem zapomniałem o podciągnięciu
                wątku i tłuczeniu się w piersi!
                • dziuunia Ok,to się wybiorę zobaczyć:),n/txt 21.10.05, 13:41

• invicta1 Re: już jestem 21.10.05, 12:25
              super opis-szkoda braku gęsi
              troche mi nie po drodze ta hala, ale musze sie wybrać po te kaczki i do miesnego
              Banity:)
              • ba_nita Re:To moje??? 21.10.05, 13:47
                Qrczę - już pędzę, już lecę, forumowicze mają 30% zniżki!!!;-D
                • invicta1 Zuzannę korca tylko jesienią! 21.10.05, 13:54
                  pamiętajcie!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka