Dodaj do ulubionych

Pizza zrobiona w domu

IP: *.exbud.com.pl 25.09.02, 13:59
Ciekaw jestem waszych propozycji wykonania pizzy w domu.
Myslę że wariantów jest wiele:
- wykonac samemu ciasto (chyba trudne)
- kupić mrożone spody (zwykle wysokie i mało smaczne buły)
- kupić surowe ciasto w pizzerii (ale wtedy lepiej juz
kupić gotową)
- pizza mrozona ( chyba nigdy nie dorówna nawet
kiepskiej śiweżej0...
...więc co? znaczy że nie ma szans na smaczna pizze
zrobioną w domu?

Pozdrawiam

Gordon Blue
Obserwuj wątek
    • Gość: borgia1 Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 25.09.02, 15:25

No tak... zawsze masz kilka wariantów. No bo możesz:

- kupić mrożone spody - ale są to zwykle wysokie i mało smaczne buły
      - kupić surowe ciasto w pizzerii - ale wtedy lepiej już kupić gotową
      - kupić pizzę mrożoną - ale NIGDY nie dorówna nawet kiepskiej świeżej...
      - zrobić samemu - no i tu się mylimy!!!!!!
      Jak zerkniesz na wcześniejsze listy zobaczysz kilka wersji ciasta na pizzę. A
      ja gwarantuję Ci, że jak zrobisz raz (proste jak drut), to będziesz robił
      stale. I zajmie Ci to niewiele czasu. A jak zrobisz najprostsze ciasto, takie
      klasyczne i będziesz miał ochotę na inne, takie bardziej skomplikowane to daj
      znać.
      Pozdrawiam piękny Wrocław i Janerkę z.
    • Gość: janusz Re: Pizza zrobiona w domu IP: 10.40.1.* 25.09.02, 15:47
      Zdecydowanie warto się pomęczyć. Co prawda kobieta strasznie mnie klnie jak
      zobaczy to co potrafię zrobić z kuchnią, ale jak zje to jej przechodzi. A
      ciasto robię "na czuja". Mąka, woda, drożdże, jajka, oliwa, sól, cukier. O
      proporcje nie pytaj bo nie mam pojęcia ale zawsze wychodzi.
      • bnsk Re: Pizza zrobiona w domu 11.10.02, 22:48
        czasmi wychodzi mi dobre ciasto ale czasami nie więc jakie jest najlepsze i
        jak najlepiej je zrobić??
    • najat Re: Pizza zrobiona w domu 25.09.02, 16:08
      Z całą pewnością najlepiej zainwestować swoje siły i inwencję twórczą! Przepisy
      na ciasto znajdziesz na Forum, a reszta zależy od Ciebie. Ja zwykle robię tak:
      ciasto smaruję sosem, układam kolorową paprykę pokrojoną w paski, dużo cebuli,
      pieczarki, posypuję oregano, chilli i wreszcie startym serem. Na wierzch cienko
      pokrojone plasterki salami. Pyszka!
    • Gość: Gordon Blue Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.exbud.com.pl 26.09.02, 10:06
      dzieki za wszystkie rady.
      zdecydowalem - kupuje stolnicę (a może sam sobie ją
      zrobię)...
      ale co z pieczeniem? tak po prostu na blache do
      piekarnika kuchenki gazowej? da się

Gordon Blue (Wrocław)
      • Gość: Milene Re: Pizza zrobiona w domu/do Gordona Blue IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 26.09.02, 10:15
        Jest jeszcze jedno rozwiazanie.
        Mozesz tez kupic surowe ciasto na chleb w piekarni i wykorzystac je na spod do
        pizzy.
        Ale jednak najlepiej zrobic ciasto samemu. Zapewniam cie, ze jest to bardzo
        proste.
      • byzia Re: Pizza zrobiona w domu 26.09.02, 11:01
        moja rada - nie kupuj stolnicy, nie warto. chyba, ze w przyszlosci chcesz robic
        ciasto na pierogi lub makaron wlasnej roboty. sprobuj zrobic tak: do miski
        spozywczej o srednicy ok. 30 cm (jak wieksza to bedzie wygodniej) wsyp ok.
        1/2kg maki. powstanie kopczyk w srodku ktorego zrob dolek. do dolka wlej
        rozczyn zrobiony z drozdzy (ja uzywam drozdze instant lub Oetkera, ale moga byc
        zwykle, wtedy 4 dkg) rozpuszczonych w 1/2 szklanki letniego mleka lub wody +
        odrobina cukru. zasyp dolek maka i czekaj az rozczyn zacznie wydostawac sie na
        zewnatrz. wtedy lekko posol i zacznij ciasto wyrabiac (w misce) dodajac oliwe
        na oko, po 1 lyzce stolowej, do czasu powstania dosc elastycznej kuli. do
        pieczenia uzyj okraglej plaskiej blaszki (sa takie specjalne do pieczenia
        pizzy). kule ciasta rozloz rownomiernie na blaszce, pomagajac sobie
        wysmarowanymi olejem palcami, zawijajac leciutko brzegi ciasta, aby nie
        wyplynal sos. na to wyloz wczesniej przygotowany sos pomidorowy + wszystkie
        dodatki wg upodobania + ziola, a nastepnie wloz pizze do cieplego piekarnika i
        piecz w temp. 150-160st. do lekkiego zrumienienia ciasta - nie za dlugo bo
        zrobi sie dratew. wyjmij, posyp startym zoltym serem i zapiecz do momentu
        rozpuszczenia sera. i to cala filozofia. zycze sukcesow w kuchni. daj znac jak
        ci sie udalo.
        • Gość: borgia1 Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 26.09.02, 12:40
          byzia napisała:

> moja rada - nie kupuj stolnicy, nie warto. chyba, ze w przyszlosci chcesz
          robic
          >
          > ciasto na pierogi lub makaron wlasnej roboty. sprobuj zrobic tak: do miski
          > spozywczej o srednicy ok. 30 cm (jak wieksza to bedzie wygodniej) wsyp ok.
          > 1/2kg maki. powstanie kopczyk w srodku ktorego zrob dolek. do dolka wlej
          > rozczyn zrobiony z drozdzy (ja uzywam drozdze instant lub Oetkera, ale moga
          byc
          >
          > zwykle, wtedy 4 dkg) rozpuszczonych w 1/2 szklanki letniego mleka lub wody +
          > odrobina cukru. zasyp dolek maka i czekaj az rozczyn zacznie wydostawac sie
          na
          > zewnatrz. wtedy lekko posol i zacznij ciasto wyrabiac (w misce) dodajac oliwe
          > na oko, po 1 lyzce stolowej, do czasu powstania dosc elastycznej kuli. do
          > pieczenia uzyj okraglej plaskiej blaszki (sa takie specjalne do pieczenia
          > pizzy). kule ciasta rozloz rownomiernie na blaszce, pomagajac sobie
          > wysmarowanymi olejem palcami, zawijajac leciutko brzegi ciasta, aby nie
          > wyplynal sos. na to wyloz wczesniej przygotowany sos pomidorowy + wszystkie
          > dodatki wg upodobania + ziola, a nastepnie wloz pizze do cieplego piekarnika
          i
          > piecz w temp. 150-160st. do lekkiego zrumienienia ciasta - nie za dlugo bo
          > zrobi sie dratew. wyjmij, posyp startym zoltym serem i zapiecz do momentu
          > rozpuszczenia sera. i to cala filozofia. zycze sukcesow w kuchni. daj znac
          jak
          > ci sie udalo.
          >

hmmmmm... z pół kilograma mąki??? to ciasto będzie miało ze 2 cm grubości...
          jak nie więcej!!!
          • Gość: draco... Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.riz.pl 26.09.02, 12:54
            ...moze to bedzie baaaardzo duza pizza:))) domowej roboty, najpyszniejsza
            pyszotka....
            • Gość: borgia1 Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 26.09.02, 21:16
              jestem jak najbardziej za, jeśli ktoś ma baaardzo duży piekarnik... bo mnie z
              25 dag wychodzi pizza na całą blachę i... nie jest to naleśnik.
        • aniutek Re: Pizza zrobiona w domu 27.09.02, 03:34
          moim zdaniem przepis byzia jest bardzo OK, jesli bedzie zbyt gruba zawsze mozna zrobic z
          tego dwie pizze i zaprosic sasiadow : )
          pamietajcie tylko o nagrzaniu pieca
    • Gość: grazyna Re: Pizza zrobiona w domu IP: 195.117.2.* 26.09.02, 21:59
      Ja mam przepis na pizze no moze nie zupelnie typowe ciasto,ale wspaniale
      smakuje takze na zimno.Mozna to nazwac ciasto pizzo podobne.
      2 sklanki maki tortowej,"ciut" soli.3 dag drozdzy roztartych z 1 lyzka cukru ,1
      jajko,1/3 szklanki letniego mleka,1/3 kostki margaryny stopionej(doddaje sie
      letnia),galka muszkatalowa(na koniec noza).Wszystkie skladniki ciasta od razu
      wyrobic.Gdy wyrosna rozlozyc na duzej blasze wylozonej pergaminem.Nalozyc farsz
      i wstawic do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp 180-190 stopni.Gdy boki
      robia sie zlote to jest gotowa
    • Gość: moboj Re: Pizza zrobiona w domu IP: *.magma-net.pl 27.09.02, 22:02
      zrobienie ciasta na pizzę jest bardzo proste. ja robię ją na dużej blasze.
      do plastikowej miski wsypuję okolo dwóch szklanek mąki, dodaję drożdże (3 - 4
      dkg)rozpuszczone w szklance letniej wody. dodaję szczyptę soli oraz dużo
      pikantnych przypraw: pieprz, papryka - wtedy ciasto nie jest mdłe. i wyrabiam
      to ręką - nie mikserem, bo nie wyjdzie. potem ciasto sobie rośnie, a kiedy
      urośnie to wędruje na natłuszczoną blachę. ciasto smaruję sosem zrobionym z
      przecieru, bądż rozgniecionych pomidorów (mogą być z puszki)z dużą ilością
      startego lub rozgniecionego czosnku.
      a potem to już wedle upodobań: ja kładę na ciasto wędlinę, pieczarki, paprykę,
      ogromne ilości cebuli, znowu czosnek, pomidory, oliwki, no i duuuuużo sera.
      i co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy. smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka