IP: *.tvp.pl 24.10.05, 12:07
mam ich dużo, macie jakieś pomysły ?
Obserwuj wątek
    • jacek1f jak gąski - super zupę zrób: 24.10.05, 12:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30474987&a=30653348
      i marynuj.
    • aganiok32 kiszone....są rewelacyjne 24.10.05, 12:30
      ale od kilku lat nie robiliśmy i nie mam przepisu :(
      Może ktoś poda...
      • jacek1f tu gdzieś byo niedawno... w kamionce warstwa grzyb 24.10.05, 12:35
        ów - kapeluszami w dół, na to sól z ręki, i tak aż do góry - sól kończy.
        Talerzyk i coś cięzkiego - powinny puścic sok i byc nim przykryte. Moza podlac
        solanka troche, zeby sie zakryly plynem. I juz.
        • aganiok32 Re: tu gdzieś byo niedawno... w kamionce warstwa 24.10.05, 13:08
          Myślisz, że inne, bardziej dostępne śmiertelnikowi skazanemu na sklepy a nie
          las, grzyby też by się nadały do kiszenia?
          • jacek1f kazde mozna ukisic, to raz. A dwa - z tymi opieńka 24.10.05, 13:20
            mi, to rob wszystko co z innymi grzybami - zupa najfajniejsza, bo one maja
            konkretną strukture - taką gryzieniową - i nie rozpadną się.

Uduś, usmaż, jajecznice i omlety rob. Kiś, marynuj. Suszyc tez mozna.
            Czego wiecej oczekujesz?
            • aganiok32 chyba wyczerpałeś już wszystkie możliwości..;) 24.10.05, 13:51
            • jagoda85 Re: kazde mozna ukisic, to raz. A dwa - z tymi op 31.10.05, 20:16
              Jak kiszone grzyby, przetrzymywać w bloku w ciepłej piwnicy?
              • jacek1f jezu..... masz wszystko zak... n/t 01.11.05, 00:26
                • jacek1f w tym wątku - miało byc :-) n/t 01.11.05, 00:27
    • Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 24.10.05, 13:01
      coś mało ale i za to dziękuję.
    • Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 24.10.05, 13:07
      znalazłam gdzieś w necie przepis może się komuś przyda :
      Oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2
      łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie
      układać w kamiennym garnku przesypując solą. Ostatnią warstwę grzybów
      koniecznie posypać solą, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3 - 4 dniach, gdy
      grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych
      grzybów. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Grzyby przed użyciem należy
      moczyć 3 - 4 h w czystej, zimnej wodzie. Tak przygotowane opieńki są podstawą
      zimowych sałatek, a równie wyśmienicie smakują duszone i gotowane.
      • Gość: anel Re: Opieńki IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 24.10.05, 15:06
        uwielbiam opienki, mozesz je zamrozic wczesniej ugotowane,albo do sloikow i
        zalac marynata:1 szkl.wody, 4 szkl. octu 8 lyzek cukru 1 lyka soli, oczywiscie
        proporcje mozna zmienic wg upodoban to zagotowac razem z przyprawami ja daje
        ziele ang, pieprz w ziarkach, lisc laurowy,
        • Gość: Bilala Re: Opieńki IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.05, 16:23
          Z opieńków można zrobić pyszną sałatkę. Nadają się na nią również zielonki.
          Opieńki (zielonki) wrzucić do posolonego wrzątku i pogotować 5 min, odcedzić,
          ostudzić, pokroić w makaronik. Nakroić w makaronik cebuli - mniej więcej
          objętościowo prawie tyle co grzybów. Sól, pieprz (sporo), gęsta kwaśna
          śmietana. Wymieszać. Najlepiej odstawić na 2 godzinki, żeby się "przegryzło".
          Do tego chlebek z masełkiem.
          • Gość: lonia Re: Opieńki IP: 212.106.133.* 24.10.05, 17:34
            Co robimy z opieńkami?
            zupę z opieniek a la flaczki (pyszna, po prostu dopraw, tak jak flaki)
            canelloni z opieńkami, zapiekane pod beszamelem lub sosem serowym
            pizza z opieńkami
            mielone z opieniek (ugotować, zmielić, dodać jajko, cebulkę i doprawić)
            klapsiki z opieniek w sosie koperkowym
            pyzy z opieńkami
            gołąbki z opieńkami (ugotowane, zmielone i przesmażone z cebulą opieńki zamiast
            mięsa)
            sałatka z marynowanymi opieńkami (opieńki, matiesy, cebulka, majonez,
            ew,groszek)
            I co, mało?
            • jacek1f o własnie! :-)) n/t 24.10.05, 17:36
              • corrina_f1 Re:opieńki 30.10.05, 19:41
                Pół reklamówki mam po dzisiejszym zbiorze i nie mogę się zdecydować, co z nimi
                zrobić. Czy można je dusić, np jak kurki ? Podać z jakimś mięsem czy coś ?

Jaki w ogóle mają smak opieńki ? Nigdy w życiu nie jadłam a dzisiejszy zbiór
                był pierwszym w moim życiu. Słyszałam że coś jak gąski ale gąsek chyba też
                nigdy nie jadłam :(

Marynowanych raczej nie chcę, może jeszcze jakieś pomysły ?

dzięki
                • basiek13 Re:opieńki 30.10.05, 20:19
                  Ja robie z bobem. Wszystkie grzyby sie nadaja. Odgotowane grzyby na sito i na
                  rozgrzane masło, podusić trochę z solą i przyprawami(ja dodaje też czosnek). Bób
                  ugotowany (może być mrożony - teraz nawet musi)i obrany połączyc z grzybami,
                  podusić trochę i dodać gęstej śmietany. Ja uwielbiam.
    • Gość: gość portalu Re: Opieńki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:08
      witam, jakiś rok temu przypadkowo-właściwie to było spotkanie na sali szpitalnej :( rozmawiałem z właścicielem kilku punktów skupu i przetwórstwa grzybków z południowych kresów Lubuskiego- Świętoszów i te okolice. Twierdził, że opieńki są wspaniałymi grzybami do suszenia mającymi niezrównany aromat. Więc co szkodzi troszkę z nich ususzyć.
      • a74-7 Re: Opieńki 30.10.05, 21:30
        Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> witam, jakiś rok temu przypadkowo-właściwie to było spotkanie na sali
        szpitalne
        > j :( rozmawiałem z właścicielem kilku punktów skupu i przetwórstwa grzybków z
        p
        > ołudniowych kresów Lubuskiego- Świętoszów i te okolice. Twierdził, że opieńki
        s
        > ą wspaniałymi grzybami do suszenia mającymi niezrównany aromat. Więc co
        szkodzi
        > troszkę z nich ususzyć.
        W sali szpitalnej; ususzyc?Pewnie juz czytales:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30913127&v=2&s=0
    • lammeresse Re: Opieńki 01.11.05, 22:40
      U mnie w domu opieńki się marynuje (w większości) i suszy. Ponieważ jednak
      suszone same w sobie nie mają jakiegoś super aromatu, używam ich głównie do
      powiększenia masy grzybowej, w skład której wchodzą inne, intensywnie pachnące
      grzyby. Natomiast marynowane - pycha!
    • ampolion Re: Opieńki 02.11.05, 04:29
      www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=%22grzyby+kiszone%22&btnG=Search
    • Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 02.11.05, 08:53
      zaczęłam ten wątek z prośbą o przepisy.Zbieram grzyby i znam się na nich.Moje
      pytanie o dania z opieniek nie wynikało z niewiedzy, szukałam jakiegoś
      oryginalnego przepisu.Korzystając z Waszych rad, postanowiłam zrobić kotlety.
      Wyszły pyszne placki, ponieważ masa była za luźna i musiałam kłaść je łyżką na
      patelnię,nie było możliwości,żeby obtoczyć je w bułce. Następnym razem zrobię z
      przepisu na placki z jabłkami ( oczywiście zamiast jabłek dodam opieńki )i nie
      na słodko tylko pikantnie. Co Wy na to ?
      • Gość: aga Re: Opieńki IP: *.internet.radom.pl 02.11.05, 09:13
        > Następnym razem zrobię z
        > przepisu na placki z jabłkami ( oczywiście zamiast jabłek dodam opieńki )i
        nie
        > na słodko tylko pikantnie. Co Wy na to ?
        W porządku ale opieńki dodaj dłużej gotowane ok.50 min.(wcześniej obgotowane
        ok.10 min.).Napewno będą pyszne.
    • Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 02.11.05, 09:18
      dokładnie tak, nie wchodziłam w szczegóły bo uważałam to za oczywiste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka