Gość: Dana IP: *.tvp.pl 24.10.05, 12:07 mam ich dużo, macie jakieś pomysły ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f jak gąski - super zupę zrób: 24.10.05, 12:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30474987&a=30653348 i marynuj. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 kiszone....są rewelacyjne 24.10.05, 12:30 ale od kilku lat nie robiliśmy i nie mam przepisu :( Może ktoś poda... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu gdzieś byo niedawno... w kamionce warstwa grzyb 24.10.05, 12:35 ów - kapeluszami w dół, na to sól z ręki, i tak aż do góry - sól kończy. Talerzyk i coś cięzkiego - powinny puścic sok i byc nim przykryte. Moza podlac solanka troche, zeby sie zakryly plynem. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: tu gdzieś byo niedawno... w kamionce warstwa 24.10.05, 13:08 Myślisz, że inne, bardziej dostępne śmiertelnikowi skazanemu na sklepy a nie las, grzyby też by się nadały do kiszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f kazde mozna ukisic, to raz. A dwa - z tymi opieńka 24.10.05, 13:20 mi, to rob wszystko co z innymi grzybami - zupa najfajniejsza, bo one maja konkretną strukture - taką gryzieniową - i nie rozpadną się. Uduś, usmaż, jajecznice i omlety rob. Kiś, marynuj. Suszyc tez mozna. Czego wiecej oczekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: kazde mozna ukisic, to raz. A dwa - z tymi op 31.10.05, 20:16 Jak kiszone grzyby, przetrzymywać w bloku w ciepłej piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 24.10.05, 13:01 coś mało ale i za to dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 24.10.05, 13:07 znalazłam gdzieś w necie przepis może się komuś przyda : Oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2 łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku przesypując solą. Ostatnią warstwę grzybów koniecznie posypać solą, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3 - 4 dniach, gdy grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych grzybów. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Grzyby przed użyciem należy moczyć 3 - 4 h w czystej, zimnej wodzie. Tak przygotowane opieńki są podstawą zimowych sałatek, a równie wyśmienicie smakują duszone i gotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anel Re: Opieńki IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 24.10.05, 15:06 uwielbiam opienki, mozesz je zamrozic wczesniej ugotowane,albo do sloikow i zalac marynata:1 szkl.wody, 4 szkl. octu 8 lyzek cukru 1 lyka soli, oczywiscie proporcje mozna zmienic wg upodoban to zagotowac razem z przyprawami ja daje ziele ang, pieprz w ziarkach, lisc laurowy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: Opieńki IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.05, 16:23 Z opieńków można zrobić pyszną sałatkę. Nadają się na nią również zielonki. Opieńki (zielonki) wrzucić do posolonego wrzątku i pogotować 5 min, odcedzić, ostudzić, pokroić w makaronik. Nakroić w makaronik cebuli - mniej więcej objętościowo prawie tyle co grzybów. Sól, pieprz (sporo), gęsta kwaśna śmietana. Wymieszać. Najlepiej odstawić na 2 godzinki, żeby się "przegryzło". Do tego chlebek z masełkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Re: Opieńki IP: 212.106.133.* 24.10.05, 17:34 Co robimy z opieńkami? zupę z opieniek a la flaczki (pyszna, po prostu dopraw, tak jak flaki) canelloni z opieńkami, zapiekane pod beszamelem lub sosem serowym pizza z opieńkami mielone z opieniek (ugotować, zmielić, dodać jajko, cebulkę i doprawić) klapsiki z opieniek w sosie koperkowym pyzy z opieńkami gołąbki z opieńkami (ugotowane, zmielone i przesmażone z cebulą opieńki zamiast mięsa) sałatka z marynowanymi opieńkami (opieńki, matiesy, cebulka, majonez, ew,groszek) I co, mało? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re:opieńki 30.10.05, 19:41 Pół reklamówki mam po dzisiejszym zbiorze i nie mogę się zdecydować, co z nimi zrobić. Czy można je dusić, np jak kurki ? Podać z jakimś mięsem czy coś ? Jaki w ogóle mają smak opieńki ? Nigdy w życiu nie jadłam a dzisiejszy zbiór był pierwszym w moim życiu. Słyszałam że coś jak gąski ale gąsek chyba też nigdy nie jadłam :( Marynowanych raczej nie chcę, może jeszcze jakieś pomysły ? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re:opieńki 30.10.05, 20:19 Ja robie z bobem. Wszystkie grzyby sie nadaja. Odgotowane grzyby na sito i na rozgrzane masło, podusić trochę z solą i przyprawami(ja dodaje też czosnek). Bób ugotowany (może być mrożony - teraz nawet musi)i obrany połączyc z grzybami, podusić trochę i dodać gęstej śmietany. Ja uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Opieńki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:08 witam, jakiś rok temu przypadkowo-właściwie to było spotkanie na sali szpitalnej :( rozmawiałem z właścicielem kilku punktów skupu i przetwórstwa grzybków z południowych kresów Lubuskiego- Świętoszów i te okolice. Twierdził, że opieńki są wspaniałymi grzybami do suszenia mającymi niezrównany aromat. Więc co szkodzi troszkę z nich ususzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Opieńki 30.10.05, 21:30 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > witam, jakiś rok temu przypadkowo-właściwie to było spotkanie na sali szpitalne > j :( rozmawiałem z właścicielem kilku punktów skupu i przetwórstwa grzybków z p > ołudniowych kresów Lubuskiego- Świętoszów i te okolice. Twierdził, że opieńki s > ą wspaniałymi grzybami do suszenia mającymi niezrównany aromat. Więc co szkodzi > troszkę z nich ususzyć. W sali szpitalnej; ususzyc?Pewnie juz czytales: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30913127&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
lammeresse Re: Opieńki 01.11.05, 22:40 U mnie w domu opieńki się marynuje (w większości) i suszy. Ponieważ jednak suszone same w sobie nie mają jakiegoś super aromatu, używam ich głównie do powiększenia masy grzybowej, w skład której wchodzą inne, intensywnie pachnące grzyby. Natomiast marynowane - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Opieńki 02.11.05, 04:29 www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=%22grzyby+kiszone%22&btnG=Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 02.11.05, 08:53 zaczęłam ten wątek z prośbą o przepisy.Zbieram grzyby i znam się na nich.Moje pytanie o dania z opieniek nie wynikało z niewiedzy, szukałam jakiegoś oryginalnego przepisu.Korzystając z Waszych rad, postanowiłam zrobić kotlety. Wyszły pyszne placki, ponieważ masa była za luźna i musiałam kłaść je łyżką na patelnię,nie było możliwości,żeby obtoczyć je w bułce. Następnym razem zrobię z przepisu na placki z jabłkami ( oczywiście zamiast jabłek dodam opieńki )i nie na słodko tylko pikantnie. Co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Opieńki IP: *.internet.radom.pl 02.11.05, 09:13 > Następnym razem zrobię z > przepisu na placki z jabłkami ( oczywiście zamiast jabłek dodam opieńki )i nie > na słodko tylko pikantnie. Co Wy na to ? W porządku ale opieńki dodaj dłużej gotowane ok.50 min.(wcześniej obgotowane ok.10 min.).Napewno będą pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Opieńki IP: *.tvp.pl 02.11.05, 09:18 dokładnie tak, nie wchodziłam w szczegóły bo uważałam to za oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś