Dodaj do ulubionych

smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skórkami

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:35
pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: wij Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 18:44
      Był tu już taki przepis. Sprawdziłem, że wychodzą dobrze, więc mogę podać:
      Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić na ćwiartki. Na patelni
      rozpuścić trochę masła. Wrzucić ziemniaki i przykryć. Powinny się dusić
      kilkanaście minut. Gdy zmiękną, dodać masła i dalej smażyć bez przykrycia aż
      się lekko zrumienią. Gdzieś tam po drodze trzeba je posolić.
      • basiek13 Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór 29.10.05, 21:06
        W łupinach ???
        • marghe_72 Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór 30.10.05, 00:03
          nieco inaczej

BAnalnie prosty przepis.
          Piekarnik rozgrzac do 220 stopni.
          Ziemniaki umys, wstawić do piekarnika na godzinę > Ja po pół godzinie skropiłam
          je oliwą.

W tzw międzyczasie rozgrzac olej do głebokiego smazenia (frytkownica sie przyda
          ale nie jest niezbędna)

Ziemniaki wyjac z piekarnika , pokroić w ćwiartki i smazyć dosłownie minutę -
          dwie w oleju.
          Osączyc na papieropwym ręczniku
          Posypać solą i np. chili lub papryką
          Podawać np. z tzatziki
          • jacek1f prooosze... obgotuj 14 minut w łupinach, potem 30.10.05, 01:28
            do 220 st na blasze skropione oliwa i posypane ziołem i sola. 20 minut -
            potrzasaj czasem.
            i juz.
          • Gość: marghe_72 Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 14:41
            tak wygladają forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30009467
        • Gość: wij Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 09:12
          Tak, właśnie. Też się kiedyś dziwiłem, he, he, he...
    • Gość: ulak Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.crowley.pl 30.10.05, 07:31
      a ja po prostu najpierw szoruję i gotuję w mundurkach w całości ok.10-15 minut w
      zależności od wielkości kroję na ćwiartki i na patelnię ,tymianek i inne no i
      już :))
      • Gość: ww Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.aster.pl 31.10.05, 00:14
        Ja też tak robię.
    • Gość: Kajala Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 16:19
      Umyć ziemniaki. Poprzekrawać na połówki. Każdą połówke zanurzyc na chwilkę w
      oliwie i hoop na blachę. Posypać solą grubą i rozmarynem....:-P
      • Gość: poczatkujacy Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 18:31
        dzieki za przepisy dawno tu nie zagladalem slyszalem ze mozna kupic gotowe
        mrozone
        • brynia2 Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór 06.11.05, 19:08
          Ja kupiłam kiedyś właśnie takie mrożone i mi nie smakowały
          • Gość: poczatkujacy Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 09:41
            to wpisz firme z jakiej byly
            • makoz14 pyszne zapiekane ziemniaki bez skórek:) 07.11.05, 12:10
              Obrane ziemniaki pokroić w plastry ok. 1/2 cm.
              Podgotować w osolonej wodzie
              Odcedzić
              Wlać do nich kilka łyżek oliwy lub oleju, wsypać zioła prowansalskie albo sam
              tymianek lub rozmaryn i pomieszać
              Wyłożyć na blachę do pieczenia równą warstwą i posypać równomiernie bułką tartą
              Zapiec do zarumienienia się bułki.

Są naprawdę świetne:)
    • Gość: Cali Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:25
      Ja obieram ziemniaki, dodaję przyprawę do ziemniaków (można już taką kupić),
      oliwę i do piekarnika. Pychota
    • Gość: nelufar Re: smażone ziemniaki jak to zrobić takie ze skór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:26
      A ile wam się te ziemniaki pieką? Ja w piecyku piekłam 2 godziny, a nawet parę
      minut wieej, do zrumienienia. Aha i były pokrojone na ćwiartki.
      Wczesniej piekłam w prodzizu, ale tpo tez długo trwało
    • brynia2 do początkującego 07.11.05, 14:36
      Niestety, nie pamiętam, przykro mi
    • brynia2 do Makoz 14 07.11.05, 14:38
      Napisz, ile czasu i w jakiej temperaturze pieczesz, i może jeszcz, czy w
      termoobiegu, bardzo proszę, bo zrobiłabym dzisiaj do rybki
      • makoz14 Re: do Makoz 14 07.11.05, 14:49
        Nie mam dokładnego czasu, po prostu na wyczucie.
        A wszystko zależy od tego, jak je podgotujesz. Jeśli będą już prawie miękkie,
        to wystarczy 15 - 20 min. (z termoobiegiem na 175 st.)
        • brynia2 Re: do Makoz 14 07.11.05, 17:44
          Śliczne dzięki
    • bagatella najprosciej jak mozna po francusku 07.11.05, 15:02
      i wyludzony przepis od pewnej kucharki z franc brasserie, ziemniaki dobrze
      wyszorowac w koszulkach, wlozyc do wody z sola lub cukrem, zostawic tak przez
      godzine najmniej, po czym dobrze osuszyc. pokroic w dowolny sposob, wrzucic na
      goracy olej jak frytki, jak zaczna juz tak ladnie bielec, odsaczyc z tluszczu,
      chwilke przestudzic i wrzucic na patelnie z oliwa lub olejem, obsmazc do
      zlotego koloru, czesto potrzasajac patelnia, ot i cala tajemnica, powodzenia
      panie poczatkujacy, nie musisz kupowac gotowcow bo sa feee i trzeba je
      bojkotowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka