Dodaj do ulubionych

Ciasta marchewkowe?

IP: *.bie.lama.net.pl 05.11.05, 09:44
Zjadliwe to jest? :) Bo znalazlam kilka przepisów, tylko nie wiem czy warto.
Co wy o nich sadzicie?
Obserwuj wątek
    • zosiasamosia6 Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 11:36
      kiedyś zrobiłam i miał być to piernik marchewkowy ale wyszło coś gorszego od
      najgorszego zakalca i wiecej nie biorę się za to -ponoć jest to tradycyjne
      ciasto farmerskie i oni się tym zajadają ale może to z głodu :)
      • Gość: AnkaK Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.11.05, 13:30
        Zosiusamosiu nie masz racji! To ciasto jest pyszne i zawsze wychodzi.Może masz
        niewłaściwy przepis? Spróbuj ten:
        1 szklankę cukru utrzeć z 3 całymi jajkami.Dodać do tego 1 łyżeczkę proszku do
        pieczenia i 1 łyżeczkę sody.Do tego 1,5 łyżeczki cynamonu i 1,5 łyżeczki
        kakao.Utrzeć.Dodać 1 szklankę oleju i 1 i 3/4 szklanki mąki.Wymieszać.Do tego 2
        szklanki marchwii startej na tarce o grubych oczkach.Wymieszać.Można dodać
        bakalie.Piec ók.45-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
        Wypróbuj to zmienisz zdanie.Pozdrawiam.
        • miss.didi Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 17:00
          jesli to jest przepis z jakichs starych wysokich obcasow to jest pyszne:)) pewnie tak, tam tez by olej w takiej ilosci(tragedia swoja droga:P).
          I nie zapomnij dodac orzechow bo bedzie jasne, a dzieki nim zrobi sie taki piernikowe:))
          mniammm:)
          ale nie robilam tego chyba z rok, bo jak pomysle o ucieraniu marchewki to mi sie odechciewa:/
          • zosiasamosia6 Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 17:50
            przepis już dawno wyrzuciłam i wierzę że to moze się udać ale ja do pieczenia
            czegoś muszę mieć _impuls_a z powodu tamtej wpadki jest we mnie opór(moja
            tesciowa też upiekła to ciasto i mój mąż został poczęstowany -też miał takie
            zdanie jak ja ale by nie sprawić przykrości mamie zjadł z poswięceniem :)i nie
            wiem czy zechce spróbowac je kiedy ponownie się wemę za wyrób)
        • Gość: mm Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:36
          a jaki ten olej dodajesz?
        • kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 08.11.05, 14:27
          AnkaK, właśnie piekę ciasto według Twojego przepisu, ciekawe co z tego wyjdzie:)
          Oczywiście zdam relację po spróbowaniu...
        • kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 08.11.05, 15:13
          O Jezu jakie pyszne wyszło!
          • Gość: AnkaK A nie mówiłam? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.11.05, 12:12
            Cieszę się,że Ci ciasto wyszło i że smakowało!Pozdrawiam!
    • amused.to.death jest PYSZNE!!! n/t 05.11.05, 15:03

• Gość: agnes Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 05.11.05, 21:56
      a ja uwielbiam ciasto marchewkowe z kremem karpatkowym i wisniami z likieru,
      oblane czekolada i posypane platkami migdalowymi. Pychota jakich malo :) i
      zawsze mi wychodzi (odpukac)
    • ampolion Czy to naprawdę takie okropne? 06.11.05, 02:37
      microurl.us/?yk
      • Gość: AnkaK Re: Ciasto marchewkowe IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.05, 15:14
        Ten przepis nie jest z Wysokich Obcasów gdyż tam nie ma przepisów bez
        wydziwniania,przepis mam od koleżanki.A co do marchwii to nie jest jej tak dużo
        do utarcia.Ja biorę 4 spore marchewki i trę na grubych oczkach tarki.Idzie
        bardzo szybko.Prawie tak szybko,jak zjadane jest to ciasto po upieczeniu.
        • Gość: stanisław z łodzi Re: Ciasto marchewkowe IP: *.vnet.pl 08.11.05, 22:15
          > Ten przepis nie jest z Wysokich Obcasów gdyż tam nie ma przepisów bez
          > wydziwniania,przepis mam od koleżanki

O_o
          a kolezanka sama wymyslila?;/
          • Gość: AnkaK Re: Ciasto marchewkowe IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.11.05, 12:15
            Koleżanka sama nie wymyśliła ale na pewno nie był z Wysokich Obcasów.
    • elasie Re: Ciasta marchewkowe? 07.11.05, 23:41
      Właśnie parę dni temu zrobiłam to ciasto po raz pierwszy. Dla mnie super. Trzeba
      chyba długo wypiekać i na dużej blaszce, gdyż ciasto bardzo wyrasta. Ja tak
      robię, ponieważ wyczytałam na forum, że niektórym wychodzi zakalec. W przeciągu
      tygodnia piekłam je dwa razy. W wersji z rodzynkami oraz z rodzynkami i
      orzechami. Chyba lepiej smakuje mi ta pierwsza. Dodaję też sporo cynamonu, żeby
      smak był bardziej korzenny.
      Polecam!
      elasie
    • Gość: Mira Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.btk.net.pl 08.11.05, 15:27
      Ciasto marchewkowe jest wspaniałe, trzeba tylko umiejętnie piec i koniecznie
      zawsze sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.Najczęściej z wierzchu wygląda na
      upieczone a w środku jeszcze potrzebuje pieczenia i stąd może
      niepowodzenia.Bardzo smaczne jest z dodatkiem pokrojonych daktyli.
      • agus7 Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 10:39
        ja tez bardzo lubie to ciasto, robi sie szybko i smakuje moze nawet lepiej niz
        tradycyjny piernik. dodawalam orzechy wloskie, rodzynki i skorke pomaranczowa.

tylko ze ja tarlam marchewke na drobnej tarce - myslicie ze na grubej wychodzi
        lepsze?
        • kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 11:56
          Ja tarłam na grubej tarce i ta marchewka była niewyczuwalna w smaku, było
          pyszne!
    • opiumm Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 10:48
      Najlepsze ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi i jest pyszne - jest
      właśnie z przepisu M. Gessler. Osobiście polecam mniej oleju.
      Przepis ze strony gazety wyborczej / KUCHNIA /
      Ciasto marchewkowe
      Składniki:
      - 1 i 1/4 szkl. oleju
      - 4 jaja
      - 2 szkl. drobno utartej marchewki
      - 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      - 2 łyżeczki cynamonu
      - 2 łyżeczki sody szczypta soli
      - orzechy
      - rodzynki
      polewa: czubata łyżka kakao
      - 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
      - 2 łyżeczki zimnej wody

Sposób przyrządzania:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu
      marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp.
      180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo
      małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem
      waniliowym.

K.
      • Gość: iwonesik Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:56
        A ja dzisiaj zrobiłam sok z marchwii, a wiórki marchekowe dodałam do ciasta.
        Takiego pysznego jeszcze nie jadłam. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka