Gość: :) IP: *.bie.lama.net.pl 05.11.05, 09:44 Zjadliwe to jest? :) Bo znalazlam kilka przepisów, tylko nie wiem czy warto. Co wy o nich sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosiasamosia6 Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 11:36 kiedyś zrobiłam i miał być to piernik marchewkowy ale wyszło coś gorszego od najgorszego zakalca i wiecej nie biorę się za to -ponoć jest to tradycyjne ciasto farmerskie i oni się tym zajadają ale może to z głodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.11.05, 13:30 Zosiusamosiu nie masz racji! To ciasto jest pyszne i zawsze wychodzi.Może masz niewłaściwy przepis? Spróbuj ten: 1 szklankę cukru utrzeć z 3 całymi jajkami.Dodać do tego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody.Do tego 1,5 łyżeczki cynamonu i 1,5 łyżeczki kakao.Utrzeć.Dodać 1 szklankę oleju i 1 i 3/4 szklanki mąki.Wymieszać.Do tego 2 szklanki marchwii startej na tarce o grubych oczkach.Wymieszać.Można dodać bakalie.Piec ók.45-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Wypróbuj to zmienisz zdanie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.didi Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 17:00 jesli to jest przepis z jakichs starych wysokich obcasow to jest pyszne:)) pewnie tak, tam tez by olej w takiej ilosci(tragedia swoja droga:P). I nie zapomnij dodac orzechow bo bedzie jasne, a dzieki nim zrobi sie taki piernikowe:)) mniammm:) ale nie robilam tego chyba z rok, bo jak pomysle o ucieraniu marchewki to mi sie odechciewa:/ Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 Re: Ciasta marchewkowe? 05.11.05, 17:50 przepis już dawno wyrzuciłam i wierzę że to moze się udać ale ja do pieczenia czegoś muszę mieć _impuls_a z powodu tamtej wpadki jest we mnie opór(moja tesciowa też upiekła to ciasto i mój mąż został poczęstowany -też miał takie zdanie jak ja ale by nie sprawić przykrości mamie zjadł z poswięceniem :)i nie wiem czy zechce spróbowac je kiedy ponownie się wemę za wyrób) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:36 a jaki ten olej dodajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 08.11.05, 14:27 AnkaK, właśnie piekę ciasto według Twojego przepisu, ciekawe co z tego wyjdzie:) Oczywiście zdam relację po spróbowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 08.11.05, 15:13 O Jezu jakie pyszne wyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK A nie mówiłam? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.11.05, 12:12 Cieszę się,że Ci ciasto wyszło i że smakowało!Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 05.11.05, 21:56 a ja uwielbiam ciasto marchewkowe z kremem karpatkowym i wisniami z likieru, oblane czekolada i posypane platkami migdalowymi. Pychota jakich malo :) i zawsze mi wychodzi (odpukac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: Ciasto marchewkowe IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.05, 15:14 Ten przepis nie jest z Wysokich Obcasów gdyż tam nie ma przepisów bez wydziwniania,przepis mam od koleżanki.A co do marchwii to nie jest jej tak dużo do utarcia.Ja biorę 4 spore marchewki i trę na grubych oczkach tarki.Idzie bardzo szybko.Prawie tak szybko,jak zjadane jest to ciasto po upieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław z łodzi Re: Ciasto marchewkowe IP: *.vnet.pl 08.11.05, 22:15 > Ten przepis nie jest z Wysokich Obcasów gdyż tam nie ma przepisów bez > wydziwniania,przepis mam od koleżanki O_o a kolezanka sama wymyslila?;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: Ciasto marchewkowe IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.11.05, 12:15 Koleżanka sama nie wymyśliła ale na pewno nie był z Wysokich Obcasów. Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: Ciasta marchewkowe? 07.11.05, 23:41 Właśnie parę dni temu zrobiłam to ciasto po raz pierwszy. Dla mnie super. Trzeba chyba długo wypiekać i na dużej blaszce, gdyż ciasto bardzo wyrasta. Ja tak robię, ponieważ wyczytałam na forum, że niektórym wychodzi zakalec. W przeciągu tygodnia piekłam je dwa razy. W wersji z rodzynkami oraz z rodzynkami i orzechami. Chyba lepiej smakuje mi ta pierwsza. Dodaję też sporo cynamonu, żeby smak był bardziej korzenny. Polecam! elasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.btk.net.pl 08.11.05, 15:27 Ciasto marchewkowe jest wspaniałe, trzeba tylko umiejętnie piec i koniecznie zawsze sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.Najczęściej z wierzchu wygląda na upieczone a w środku jeszcze potrzebuje pieczenia i stąd może niepowodzenia.Bardzo smaczne jest z dodatkiem pokrojonych daktyli. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 10:39 ja tez bardzo lubie to ciasto, robi sie szybko i smakuje moze nawet lepiej niz tradycyjny piernik. dodawalam orzechy wloskie, rodzynki i skorke pomaranczowa. tylko ze ja tarlam marchewke na drobnej tarce - myslicie ze na grubej wychodzi lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 11:56 Ja tarłam na grubej tarce i ta marchewka była niewyczuwalna w smaku, było pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
opiumm Re: Ciasta marchewkowe? 09.11.05, 10:48 Najlepsze ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi i jest pyszne - jest właśnie z przepisu M. Gessler. Osobiście polecam mniej oleju. Przepis ze strony gazety wyborczej / KUCHNIA / Ciasto marchewkowe Składniki: - 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jaja - 2 szkl. drobno utartej marchewki - 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki sody szczypta soli - orzechy - rodzynki polewa: czubata łyżka kakao - 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła - 2 łyżeczki zimnej wody Sposób przyrządzania: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonesik Re: Ciasta marchewkowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:56 A ja dzisiaj zrobiłam sok z marchwii, a wiórki marchekowe dodałam do ciasta. Takiego pysznego jeszcze nie jadłam. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś