marghot Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 11:42 najczęściej coś slodkiego (szarlotka, panettone, babka) oraz kawa z mlekiem lub herbata czerwona. Rano nie potrafię za wiele przełknąć. W niedziele oraz sobotę, pospacerowe śniadania, to najczęściej jajka na rózne sposoby, twaróg zwany gzikiem, warzywa, czasem owoce, soki owocowe lub kawa Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oletta Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.access.telenet.be 11.11.05, 12:51 kuskus z miodem i orzechami, razowiec z konfiturą, sałatkę z koziego sera i gruszek zmieszanych z miodem posypaną prażonym sezamem, sałatkę z marchewki i pomarańczy z miodem rzecz jasna i imbirem a owsiane to raczej na kolację, bo na mnie działają usypiająco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietka Re: Ankieta jakaś? IP: *.aster.pl 11.11.05, 00:09 Jaka tam ankieta, chciałam sprawdzić czy jestem normalna.Ja jem 2 parówki cielęce i sałatkę z zielonego groszku z pomidorem,jabłkiem i majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 11:43 Dziś - jogurt oetkera gruszkowy musli, bułkę ziarnistą z almette ziołowym, plasterkioem żółtego sera i pomidorem, jabłko i zielona herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 13:22 jak ją robisz? z czystej ciekawości pytam? na słono, na słodko? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 14:29 Po prostu zalewam płatki mlekiem, czyli tak bardziej na słono:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:31 a ja 3 jaja sadzone z salatka jon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giada Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.dyn.optonline.net 10.11.05, 15:17 Owsianke takze:) Na slodko. Garstka suszonych zurawin w srodku. Trzyma dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.11.05, 15:49 kiedys mialam faze na owsianke, ale taka z platkow owsianych gorskich, naturalnych, ktore wymagaly gotowania. trzyma bardzo dlugo. czasem na slodko to z cukrem waniliowym, albo wersja wytrawna, czyli z odrobina soli. teraz to najczesciej grahamka z serkiem Capri, i jakies warzywko typu salata, pomidor(chociaz sa coraz slabsze), zima kielki lub kwaszenizna wszelka lub czasem papryka konserwowa lub pikle. ale zwykle kanapki, bo w pracy wszyscy zra na maxa, i kiedys panienka przyniosla musli,to sie popatrzyli i glosno stwierdzili,ze by nogi po tym wyciagneli.inna sprawa,ze ja bym wyciagnela nogi, gdybym zjadla makrele wedzona juz o 7 rano, jak moje kolezanki niektore. ja tez lubie plateczki owsiane, tylko niecodziennie mam czas je robic,odeszlam od tego zdrowego sniadanka, ale chyba wroce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Co jecie na śniadanie? IP: 150.254.115.* 10.11.05, 18:16 A czy mogłabym otrzymać przepis na taką owsiankę z płatków owsianych. Ile gram płatków na 200 ml wody. A może lepiej ugotować je w mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.11.05, 18:44 to zalezy, czy lubisz na gesto, czy na rzadko. ja lubie cos na ksztalt takiej gestszej zupy, ale nie bryly, w ktorej staje lyzka. ja uzywam platki owsiane gorskie-takie pakowane po 0,5 kg. najzwyklejsze w swiecie,biore 5 czubatych lyzek tych platkow i zalewam je goraca woda, tak, zeby ta woda byla okolo 1 cm nad ta warstwa platkow, bo one ja wchlona. pozniej gotuje te platki przez ok. 10 minut, w samej wodzie,jesli jest jej za malo, to dolewam,ale tylko tyle,zeby nie przywarly do garnka.jak sie zagotuja to dolewam mleko i gotuje calosc, az do zagotowania mleka. pozniej, juz w miseczce, posypuje sobie cukrem waniliowym Odpowiedz Link Zgłoś
lullaby22 Re: OWSIANKA 10.11.05, 19:16 Ja takze owsiankę albo kaszę manne (manną?) Przygotowuję tak: Zagotowuję ok. 250ml mleka, wsypuję 5 czubatych łyżek płatków owsianych zwykłych (żadnych błyskawicznych) i gotuję od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Do tego najczęściej łyżka rodzynek albo suszonych moreli, albo tylko posypuję cynamonem, albo sezamem, albo polewam łyżeczką miodu. Nie słodzę dodoatkowo cukrem, bo chociaż uwielbiam słodycze, to taka owsianka jest dla mnie optymalna :) No a kaszę manna to chyba każdy wie, jak zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 22:39 Moja jest wersja dla leni wiec pewnie Ci nie zabardzo pomoze - opakowanie dla jednej osoby owsianki zalewam mlekiem i wrzucam do mikrofali na kilka minut - moja z reguly do krojenia nozem bo lubie na gesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Co jecie na śniadanie? IP: 150.254.115.* 11.11.05, 16:40 brzmi ciekawie. Napisz mi tylko ile takie opakowanie ma gram, jak dużo lejesz mleka i czy jest ono zimne czy przegotowane oraz na ile dokładnie minut wstawiasz to do mikrofali? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Co jecie na śniadanie? 11.11.05, 19:58 Hej, opakowanie ma 27g i na pudelku pisza ze dolewa sie 180ml zimnego mleka (ja dolewam "na oko" - nigdy nie mierzylam a teraz jak zaczelam czytac to mozna wykorzystac pusta saszetke do odmierzenia mleke - pelna rowna sie 180ml - to dla super leni). Wstawiam do mikrofali na okolo 2.5 do 3 min, dodaje troche cukru (nie zeby slodkie bylo tylko troche ciekawsze w smaku nic sama owsiana). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Co jecie na śniadanie? IP: 81.21.200.* 10.11.05, 19:28 z reguły kanapki z... serem białym, żółtym, warzywkami (ogórek, pomidor, sałata, papryka, rzodkiewka, kukurydza) czasem mi się zdarzy jakaś szynka, schabik lub kiełbasa krakowska bo za mięchem to nie tęsknię zwykle, czasem też jajo na twardo, ale rzadko bo mnie głowa po jajach(twardych, miękkich, jajecznicy) boli :( czasem płatki fitness z serkiem jakimś owocowym albo jak mam czas to tosty francuskie... mniami, dawno nie robiłam, może jutro mi się uda :) z miodkiem, albo syropem klonowym, albo dżemikiem jakimś lub tylko odrobiną cukru posypane Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 19:29 Dzisiaj?? ... Tosty z dobrym maslem np. Arias: www.teacuerdas.com/nostalgia-cartel13.htm i .. listkami wedzonego lososia (50-100 gramow). Do tego herbata (mocna) dokladnie Strong Breakfast ... i swiezy pomelo (grapefruit)w kawalkach (bez cukru). Odpowiedz Link Zgłoś
piegucha Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 19:32 pieczywo wasa (3szt) z miodkiem greckim albo z serkiem hommi + kubek mleka, a w weekend muesli z mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 19:53 Niezmiennie kawa z dużą ilością mleka, a do tego musli z kefirem, lub wasa z serkiem ziolowym (tosca, piątnica) i jakiąś zieleniną. A jak mam ochotę na śniadanie na słodko, to wtedy kawa z mlekiem i "ciasteczka mua żonki i giezika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faza Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:45 A o ktorej śniadaniujecie? Ja to wstaje o 6.30 zeby sobie przyjemnie zjesc sniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 20:45 A ja myslałam, że jestem ostatnią osobą na świecie, która wpyla klasyczną, gotowaną owsiankę. Gotuję na dwa dni. Z minutnikiem w ręku 15 min., ale pod koniec trzeba filować, bo lubi przywrzeć. Można ugotować wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 20:51 Ja tylko zalewam owsiankę gorącym mlekiem. Z rodzynkami i amarantusem. Odpowiedz Link Zgłoś
sikoreczka91 Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 21:59 Zazwyczaj owsianka na słodko, np. z bananem lub bakaliami, a jeśli mi się nie chce stać przy kuchence, to płatki po prostu zalewam mlekiem. Nigdy na słono, a gdy tylko mogę to z miodem. Wersja ekspresowa to serek wiejski piątnicy z chlebem lub waflami ryżowymi plus jakieś warzywko lub owoc. Nie pogardzę też chrupkim musli z kefirem czy jogurtem. Pycha! A śniadanie jadam ok. godz. 7:00 Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 22:02 "No a kaszę manna to chyba każdy wie, jak zrobić :)" ja nigdy nie robilam a uwielbiam.jak dotad zadowalalam sie taką gotową w pudeleczku, ale marze o takiej domowej z sokiem :) no to jak sie ją robi ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.kolonianet.pl 11.11.05, 00:31 Niestey, prawdziwą mannę się stoi przy piecu i się miesza, tak z 10 min., a ile się sypie to już nie pamiętam, bo tak 30 lat temu dziecku gotowałam, kiedy o gotowcach nikt nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Co jecie na śniadanie? 10.11.05, 22:14 Owsianke z platkow gorskich na mleku z odrobina masla i na slono jadlam przez cala ciaze, taka mialam fantazje :) A teraz kawa pol na pol z mlekiem, zeby przejrzec na oczy o godzinie 6:20, potem resztki po synku (lyzka jajecznicy, lyzka kaszy na mleku albo skorka od kanapki)to w okolicach godziny 7:30. Sniadanie wlasciwe (sniadanus wlasciwus) jem dopiero w pracy, i jest to zazwyczaj serek wiejski z pomidorem, albo salatka capri, albo kanpaki z pomidorem, albo cos, obojetnie co, byleby z pomidorem :)Wtedy jest godzina 9 rano. W weekend jajecznica z pomidorem oczywiscie albo jajko na miekko i pomidor, albo tortilla z pomidorem albo zapizzowany omelt z pomidorem:) Odpowiedz Link Zgłoś
ula76 Re: Co jecie na śniadanie? 11.11.05, 00:59 musli z mlekiem zimnym ,te dla dzieci;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharzowa Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:34 tosty w tosterze z szynką, serem i kukurydzą, można dodać ananasa. Albo "biedę chleb", czyli starszy chleb posmarować masłem (kromki) i smazyć na maśle. Mniam. Do tego ketchup. Inne opcje to jajecznica ze szczypiorkiem i boczkiem albo kasza manna, kaszka ryżowa z jabłkiem tartym. Kanapki najróżniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Co jecie na śniadanie? 11.11.05, 18:30 ): u mnie dieta: pije kawe i yokult. na drugie sniadanie jem banana... buuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosasharn Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.olsztyn.mm.pl 12.11.05, 17:20 Od poniedziałku do piątku: dwa kawałki ryżowego pieczywa "Wasa" z serkiem (najlepszy jest pomidorowy "Pyszny Duet"). Kiedyś przez lata bułka maślana z margaryną lub serkiem, ale przestali takie bułki sprzedawać w najbliższym sklepie. Do tego zawsze rozpuszczalna herbata cytrynowa. Zastanawiam się, czy to normalne jadać przez lata codziennie to samo? Ale jakoś nie potrzeba mi urozmaicenia... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Bagel 12.11.05, 17:34 Nikt ich nie je na śniadanie? Bardzo w Stanach popularne, są w różnych postaciach. Kiedyś w Warszawie (lata 50te) nazywały się bajgieły i były łatwo dostępne. W Nowym Jorku zacząłem je dostrzegać jakieś 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Bagel 12.11.05, 17:40 I ilustracja powyższego: bagel.cocolog-nifty.com/update/berry4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Re: Bagel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:47 ja jem je na drugie sniadanie.W Wawie jest mnostwo takich malych stoisk z bajglami. A w Kraku to na kazdym kroku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 12.11.05, 19:08 tez czasem bajgle, z sezamem-ja jeszcze smaruje czasem RAMA,i po swinsku mocze to w Earl Greyu:> owsianke tez, i kanapki czasem.ale to normalne, ze jada sie latami to samo i nie tylko na sniadania. ja moge jesc bulke lub chleb z samym maslem, i moczyc to w kawie INCE lub kakao. i na lunch w pracy mam codziennie to samo-serek wiejski piatnica z ketchupem, a w sezonie z ogorkem lub pomidorem. chcialabym tak wymyslac nowe dania i potrawy,ale nie zawsze mam czas i sily Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Marchewko:) 12.11.05, 20:12 O ile wiem w Polsce sa juz tez kaszki tzw blyskawiczne-czyli nie musisz stac pol godz i mieszac:)Wystarczy zagotowac mleko i wsypac kaszke-na opakowaniu masz proporcje i czas gotowania.Cukier i maslo wg uznania-a potem dodajesz co lubisz-sok,cynamon,kakao.Smacznego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Re: Marchewko:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 20:44 jak to?Sok mozna dodawac do owsianki?Ale tak podgrzewac go razem z całoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Marchewko:) 12.11.05, 21:04 To chodzilo o kaszke manne:)))A sok dodaje sie potem:)Jak jest gotowa na talerzu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koa Re: Marchewko:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:57 i ile tego soku:tak dla smaku tylko? Fajny pomysl bo mi zawsze brakuje "owocowej nuty" w tych wszystkich kaszach. A jaki sok? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Marchewko:) 12.11.05, 23:42 Tak, ale raczej syropy niż soki. Mogą być i dżemy zwłaszcza te niskosłodzone, konfitury. W Indiach chętnie jedzą takie gęste kaszki i owsianki na ostro z chatney. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justynka Re: Marchewko:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 00:43 ja jem : (zależy od dnia) musli z jogurtem naturalnym płatki fitness z mlekiem jogurt o jakimś smaczku serek wiejski w niedziele najczesciej jajecznica:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Marchewko:) IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 13.11.05, 11:29 kurcze całkiem niezrodowo się odżywiamy w weekendy jajecznica z cebulą i szynką w tygodniu, jajko z majonezem i kanapki lub śledzie po kartusku i kanapki lub grzanki francuskie (takie jak z kramer kontra kramer- jak jestem zaspana to tez takie nieudolne) lub naleśniki lub pod koniec miesiąca po prostu kanapki... kiedys była owsianka, jak byłam w ciąży, przez bite 9 mcy, prawie na okrągło. na razie troche mi przeszło:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 13.11.05, 16:02 dzis serek wiejski, do niego wlozylam jeszcze kawalek swiezego pomidora i ogorka,i moj kochany ketchup wloclawek=ale tylko jedna lyzeczke i na wierzch- juz nie mieszalam, bo wyszlaby paciaja...a na jutro mam bajgla wlasnie, bo kupilam 3 i zamrozilam. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Co jecie na śniadanie? 14.11.05, 14:15 serek wiejski z owocami (np. jablko i gruszka) jogurt z owocami serek wiejski z jajkiem oraz ogorkiem i rzodkiewkami (twarozek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: Co jecie na śniadanie? IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 15.11.05, 14:40 wiecie co tak czytam te i myśle sobie o której wstajecie że macie czas na takie śniadanka? i ile wam to zajmuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 do dorki:> IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 15.11.05, 19:53 dorka, ja ten serek zarlam w niedziele:>tak w zwykly dzien, jak bylam na studiach, mialam zajecia na 8.30-9,oo, to jadlam owsianke. ale w normalne dni w pracy jem sniadanie, gdyz jestem tam juz o 6,30. wiec o 5 wstaje. biore zazwyczaj kanapke zrobiona poprzedniego wieczoru, najczescieej grahamka z serem zoltym i salata lub kielkami, ewnetualnie pasztetem lub pasta sojowa lub rozmaitymi twarozkami. czasem pakuje tez pomidora i pogryzam do kanapki. lubie tez bulke maslana kupic po drodze do pracy, w pracy smaruje ja RAMA i jem z pomidorem mozno posolonym.dziwne, wiem:>czasem, jak np.teraz mam nawrot helicobactera pylori, to mam problemy z apetytem wiec juz 4 dni pod rzad jem wczorajsze bulki biale, z margaryna RAMA, moczac je w kawie INCE:>ale to sie mozna przyzwyczaic:>a co Ty jadasz rano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: do dorki:> IP: *.chello.pl 15.11.05, 20:33 rano pije kubek ciepłego mleka albo herbate i grzanki bez masla z żółtym serem albo konfiturami wiśniowymi:) w pracy jak przyjde sama kawka albo do tego danio:) Był czas że nie jadłam ani nie piłam przed wyjściem do pracy wtedy kupowałam po drodze świeżutkie bułki i jadłam z serkiem waniliowym czarna herbata do tego lekko słodzona i duuuuuża drozdzówka z kruszonka:):):) ale skonczyłam z drożdzoweczkami:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piegucha Re: do dorki:> 15.11.05, 21:40 mnie też interesuje o której wstajecie i ile zajmuje wam przygotowanie takiego śniadania? ja wstaję o 6:00 i na śniadanie mam 10 min, bo już o 6:40 wychodzę i mam czas tylko na wasę albo muesli:) wszsytko obowiązkowo z mlekiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
kulinek Re: Co jecie na śniadanie? 15.11.05, 22:13 najczesciej jem kanapki z nutelka i popijam to mocna kawa z mlekiem. ale zdarza mi sie zjesc cos porazdnego, np jajecznice albo muesli ale tylko wtedy kiedy wiem ze nie musze sie spieszyc na zajecia Odpowiedz Link Zgłoś