prioress 12.11.05, 07:28 Czy ktoś może wie jak sie robi nalewkę /likier z kukułek?? Wiem że ingrediencje to spirytus, woda i cukierki kukułki, ale jakie proporcje? dokładny sposób wykonania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: Nalewka z kukułek IP: *.wa-wa.inpoland.pl 12.11.05, 09:29 A gdzie dziś można kupić prawdziwe kukułki? Sama bym - choć jestem starą babą - chętnie kupiła aby posmakować. Kiedyś kupiłam kukułko-podobne, ale kudy im do tych z czasów mojej młodości. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synus2 Re: Nalewka z kukułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:38 Niestety,muszę Was Kochani rozczarować aktuakne kukułki to nie te same co kiedyś. Sama chciałam /bardzo/ przypomnieć sobie lata młodości i skosztować tego pysznego napitku ,skusiłam się zrobiłam z tych cukierków. Smak był zupełnie inny .szkoda roboty. Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Nalewka z kukułek 12.11.05, 11:02 Dokładnie to się kukułki zalewa spirytusem, a potem rozciencza wg gustu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atunia Re: Nalewka z kukułek IP: *.pl 12.11.05, 11:59 W wersji Thermomiksowej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29043018&a=29046426 może chociaż proporcje się przydadzą? pozdrawiam Atunia Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: Nalewka z kukułek 13.11.05, 00:39 podaje przepis z ksiazki Andrzeja Fiedoruka: 10 dag cukierkow zalac 0,5 l spirytusu, zamknac naczynie i odstawic na 2 tygodnie, pamietajac o czestym potrzasaniu naczynia. nastepnie sciagnac czysty plyn znad osadu, a pozostalosc zalac 1 l przegotowanej wody. powstaly plyn przefiltrowac nastepnego dnia, polaczyc z nalewem i odstawic na miesiac. po tym czasie jeszcze raz przefiltrowac i przelac do butelek. Odpowiedz Link Zgłoś