kasienka80 16.11.05, 12:59 Jakiej ryby poza lososiem, tunczykiem i ryba maslana moge uzyc do sushi? Mysle, ze raczej powinna to byc jakas tlustsza ryba, ale ja sie wogole na rybach nie znam. Pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jo.hanna makrela 16.11.05, 13:05 Rick Stein robil sushi i sashimi ze swiezutkiej makreli Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: makrela 16.11.05, 13:19 Wyczytalam, ze rowniez wegorz sie nadaje. Jeszcze jakies podpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: makrela 16.11.05, 13:24 kasienka80 napisała: > Wyczytalam, ze rowniez wegorz sie nadaje. > Jeszcze jakies podpowiedzi? Chyba już nie. Może jeszcze krewetki i surimi, jako namiastka ryby :O)) PS. Z surowym węgorzem i makrelą to bym radził ostrożnie. Niestety, kupno świeżych jest chyba u nas nie możliwe. Wędzone, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
qwak Re: ryby do sushi 16.11.05, 22:34 Hej! Jeżeli mieszkasz w Polsce, to do sushi rekomendowałabym tylko surowego łososia. Jest dostępny w dość świeżym stanie i smakuje bardzo dobrze. Dla odważniejszych proponuję: mrożoną pangę białą, doradę, rybę maślaną i makrelę. Ale to raczej jako dodatki. Zdecydowanie najlepszy jest łosoś. Warto wybrać jak najgrubszy płat. Co najważniejsze - ryba musi być ŚWIEŻA! Węgorz - owszem, ale tylko z grilla na sposób japoński, ma bardzo charakterystyczny słodkawy smak. Oczywiście nie próbuj zrobiś sushi ze zwkłego ryżu. Dobrze jest ryż wymieszać z dodatkiem mirin i octu ryżowego. Konieczny jest też japoński sos sojowy (nie chiński) i pasta wasabi. Imbir marynowany - opcjonalnie. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
hana_bi Re: Ryby do sushi 16.11.05, 22:43 ja daję równiez paluszki "krabowe" (do maków), krewetki (kupuje juz takie gotowe do sushi zamrożone) i np. kawior (do tzw. komina). A poza tym uzywam tych trzech co i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Ryby do sushi IP: *.dsl.pipex.com 16.11.05, 23:37 wbrew pozorom, sushi niekoniecznie musi byc z ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Z forum Restauracje - Sum 18.11.05, 21:56 • Tomo Sushi przy Kruczej Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: maka 13.08.05, 00:44 + odpowiedz Oprócz fenomenalnego sushi (np. z suma) łosoś batayaki (na ciepło) z grilowanymi owocami (palce lizać). Poza tym miła atmosfera. Ja trafiłam jak grali na żywo jazz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetsyPetsy Re: Ryby do sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:12 Ja dodaję tuńczyka z puszki lub łososia wędzonego na zimno - nigdy surowych!To tylko w Japonii, możesz trafić na rybę zarobaczoną. Odpowiedz Link Zgłoś