Gość: ewa IP: *.studby.uio.no 16.11.05, 22:31 droga miszam, chcialabym upiec chlebki naan, ale mieszkam zagranica, gdzie nie ma typow maki(650, 450 itp). moge wykorzystac 1 rodzaj? a w ogole na co maja wplyw te typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: do miszam 17.11.05, 08:08 Moga byc inaczej oznaczone: maka 650 to maka np. do chleba, pizzy / np. Wlosi oznaczaja ja "0" /. Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: do miszam 17.11.05, 12:04 Ewo, oczywiście możesz upiec naany z dostępnej u Ciebie mąki pszennej. W bardzo dużym uproszczeniu: im wyższa liczba przy mące, tym więcej w mące fragmentów okrywy ziarna, czyli mąka jest bardziej bogata w składniki mineralne, co nie pozostaje bez wpływu na jej właściwości. Różnica między maką "normalną" np. typ 550, a 650 jest na tyle nieduża, że można się nie przejmować :) Nie wiem, skąd piszesz, ale w klepach ze zdrową żywnością powinnaś znaleźć mąki różnych typów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: do miszam IP: *.studby.uio.no 17.11.05, 16:45 dzieki:)ulzylo mi:)czyli juz niedlugo upieke sobie chlebki naan:)mieszkam w oslo i za twoja rada przejde sie do sklepu ze zdrowa zywnoscia i popatrze, a jak nie to zadowole sie zwykla maka.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś