rebo12 18.11.05, 17:31 Moze znacie dobry ,sprawdzony przepis na indyka? Ale zalezy mi na przepisie bez slodkosci. Nikt u mnie w domu nie lubi slodkiego miesa. Prosze tez o przepis na calego indyka. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f nie za duży ptak. wtedy łatwo namoczyc go przez no 18.11.05, 17:48 c w wodzie (w zlewie, a nie w wannie:-)). Ta woda z solą, daj pół szklanki. Wyjąć osuszyć. Potem możesz natrzeć go czosnkiem i ziołami zmieszanymi z oliwą - od środka. I do nagrzanego pieca - aha, WAŻNE - owiń skrzydełka i nóżki folią alu. Plewsasz całośc oliwa z sosem sojowym aż się ytopi na spod tyle, że potem juz tym. Na 30 minut przed koncem mozna zdjac fole z koncowek, ewentualnie jak trzeba to okryc piersi (indyka) folią żeby sie nie zbrazowily za bardzo. Ja ciagle probuje nakluwac od jakiegos czasu, to nie podam Ci dokladnie. ponizej uniwersalna sciaga na inne też ze strony Kobieca linia, czy jakos tak: Indyk pieczony - przepis podstawowy (dla wagi 4-5 kg) Indyka natrzeć solą (dobrze zrobić to w przeddzień pieczenia) i odstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni. Brytfannę wyłożyć folią aluminiową i plasterkami słoniny, włożyć do niej indyka. Na wierzch ułożyć kilka plastrów boczku. Ponownie oprószyć solą, dodać inne przyprawy np.: pieprz, paprykę, zioła. Naszą chlubą będzie indyk faszerowany. Farsz podstawowy to: 90 dag mięsa mieszanego (pokrojone w kostkę wołowe, wieprzowe, wątróbka, cielęcina - wybór zależy od nas), 3 posiekane duże cebule, 4 namoczone i odciśnięte bułki (lub 1 szklanka ugotowanego ryżu), 1 szklankę selera mieszamy i podsmażamy na maśle ok. 15-20 minut. Farsz wsadzamy do indyka i pieczemy jak w przepisie podstawowym. Aby uwydatnić smak i aromat tego wspaniałego dania, możemy dodać do farszu kilka składników, które wydatnie poprawią i urozmaicą jego walory smakowe. Farsz włoski - orzechy włoskie, migdały, kolorowy ryż, posiekane migdały, bazylia. Farsz południowy - posiekana natka pietruszki, kolorowa słodka papryka pokrojona w paski, orzeszki nerkowca lub pinii, czosnek, rzepa. Farsz marynowany - marynowany czosnek, marynowana biała cebulka, ogórki konserwowe, jaja na twardo, posiekana natka, wędzony boczek. Farsz żurawinowy - żurawina, czarna i czerwona porzeczka, suszone gruszki i jabłka, ryż dziki. Farsz warzywny - ziemniaki, marchew, seler (lepszy naciowy), por, biała cebula. Farsz włoski mięsny - mielona wołowina, groszek, kukurydza, czerwona cebula, ugotowane tortellini. Farsz staropolski - ziemniaki, przyprawa ziołowa, szynka, boczek, pomidory. Farsz serowy - odciśnięta z mleka bułka, szalotki lub dymka, czerwona cebula, grubo starty twardy ostry ser (np. parmezan lub cheddar). Farsz polski - zioła, wątróbka z indyka, cielęcina, masło, biała cebula, natka pietruszki. Po obsmażeniu półproduktów zmielić w maszynce razem z odciśniętą z wody bułką. -------------------------------------------------------------------------------- Przypominam, że czas pieczenia indyka to mniej więcej 25-30 minut na każde 45 dag wagi. W przypadku naszego indyka będzie to ok. 4,5 do 5 godzin. Farsz, którego użyjemy do drobiu wagi ok. 4-5 kg, powinien ważyć ok. 2 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
rebo12 Re: nie za duży ptak. wtedy łatwo namoczyc go prz 18.11.05, 18:16 Dziekuje za przepis. Tym bardziej jestem wdzieczna ,ze tak duzo jest napisane. Wielkie dzieki!!!!Nasz ''wspolny '' indyk bedzie mial swoja premiere w USA na Dzien Dziekczynienia. Pozdrowienia z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wandap1 Re: indyk prosze o przepis 19.11.05, 03:32 Witaj!Jeżeli chcesz się pobawić ,to podaję mój przepis;Luzuje indyka tzn:kładziesz indyka piesią do dołu, odcinasz końce skrzyd,rozcinasz skórę i mięso.Nożem odcinasz mięso z kości,,od grzbietu do piersi. odcinasz mięso ze skrzydeł i nóg.Staraj się nie przecinać skóry.po wyluzowaniu mięso wyglada jakby ,ktoś wyjął z indora kości.Ja dzielę mięso wzdłuz piersi ,i mam 2 płaty do faszerowania lub przyprawiania.Po przyprawieniu zawijam całość w skórę i spinam szpilkami do zrazów, nacieram olejem z miodem/pieknie się rumieni inie jest słodki/ i piekę około godz. na każdy kilogram mięsa.Przepis ma tę zaletę,że nie musisz mieć dużej brytfanny i piekarnika,ponadto nie ma problemu z porcjowaniem,poprostu kroisz na plastry .Nadaje sie tez do chleba na zimno. z kości/jest na nich sporo mięsa/ możesz ugotować rosół.Jeżeli chcesz spróbować ,to najlepiej zacząć od kurczaka,jest równie smaczny W Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: indyk prosze o przepis 19.11.05, 03:49 Nie przepis lecz porada. Aby ptaka nie wysuszyć długim pieczeniem należy na dół pieca wstawić brytfannę z wodą. Suche gorąco pieca nie wysysa wigoci z "turkiego" lecz odparowuje wodę pozostawiając mięso soczystym. Sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś