Dodaj do ulubionych

kokosanki, nie mogę znaleźć

IP: *.153.240.186.pentex.pl 18.11.05, 21:53
nie wiem czy wątki moga ot tak sobie ginąć, ale szukam kokosanek takich
prościutkich z galerii potraw, doskonałych - kiedyś je robiłam i teraz mnie
na imprezie proszą o powtórkę, a tu gdzieś pod ziemię się zapadły
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: kokosanki, nie mogę znaleźć 18.11.05, 21:56
      Agata, może o kudłacze chodzi?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26873880&a=26874594
      • chani-nr1 Re: kokosanki, nie mogę znaleźć 18.11.05, 23:10
        u mnie kokosankami nazywamy kuleczki w kokosie
        przepis:
        3 opakowania herbatników szkolnych
        1 palma
        1/2 szkl. cukru pudru
        1 jajko
        cukier waniliowy
        5 łyżek kakao
        100g wódki lub rumu
        2 opakowania wiórków kokosowych

Palmę utrzec z cukrami i jajkiem, dodać kakako. Herbatniki skrószyć na
        miazgę.wspypac do masy, dodając alkohol i troche wiórków kokosowych.
        Formowac małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schłodzic przez co
        najmniej 2h w lodówce.
        smacznego
    • halinac52 Re: przepis 18.11.05, 23:29
      www.smaczny.pl/przepis,kokosankiSmacznego
      • halinac52 Re: przepis 18.11.05, 23:31
        www.smaczny.pl/przepis,kokosanki
        • halinac52 Re: przepis 18.11.05, 23:37
          KOKOSANKI
          3 białka,4 łyżki cukru,5 łyzek wiorków kokosowych,5-6 łyzek płatków owsianych,1
          opakowanie cukru waniliowego,łyzka oliwy lub masła
          Płaska blache posmarowac oliwa lub masłem.Białka ubic na piane.Ubijając w
          dalszym ciagu do sztywnej piany dodawać po łyzce cukier,az stanie sie lsniaca i
          elastyczna.Piane wymieszac lekko z wiórkami,cukrem waniliowym,płatkami
          owsianymi.Formowac ciasteczka nabierajac przygotowana mase łyżeczka i zsuwajac
          nozem porcje ciasta na blache w dleglosciokoło 2 cm.Napełniona blache wstawic
          do piekarnika o tempwraturze około 140 st.C (Nie ma czasu pieczenia)- Upiec
          Zdejmowac z blachy na goraco łopatka.Pieklam i sprawdzalam czy sie upiekły były
          smaczne, SMACZNEGO
          • halinac52 Re: przepis 18.11.05, 23:46
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25694392&a=25696546
            • Gość: BetsyPetsy Re: przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:18
              a jak zrobic te z ciasta biszkoptowego maczane w polewie i wiórkach - nigdy nie
              robiłam
              • Gość: agata dziękuję IP: *.softlab.gda.pl 19.11.05, 16:05
                dziękuję za przepisy, ale chodziło o jedne konkretne kokosanki, ze zdjęciem
                zresztą, błyskawiczne - białek nie ubijało się, dodawało się stopione masło. no
                nic, szukam dalej, może wczoraj miałam jakieś zaćmienie:)
                • Gość: agata jest IP: *.softlab.gda.pl 19.11.05, 16:12
                  znalazłam, przepraszam za zamieszanie, wszystkim polecam btw:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30061297&a=30085620
                  • Gość: betsypetsy do Agaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:16
                    Czy białek nie trzeba ubić trzepaczką? Spodobał mi sie ten przepis i chcę
                    zrobić te ciasteczka ale nie bardzo wyobrażam sobie co z tymi białakami ja bym
                    je ubiła na pianę a jak ty robisz?
                    • Gość: Thea Re: do Agaty IP: *.pools.arcor-ip.net 20.11.05, 15:06
                      Agatko sluze ci przepisem.
                      Skladniki:
                      5 bialek
                      25dkg cukru pudru
                      25-30dkg wiorek kokosowych.
                      10 lyzek wody
                      --------------------
                      odzielasz zoltka od bialek
                      Do naczynia z bialkami dodajesz cukier pudrer, wode i wiorki kokosowe.Dobrze
                      wymieszac mase. Kiedys dawalam mase kokosowa do kapieli wodnej i mieszalam ja
                      czesto teraz zrezygnowalam z tej procedury i pozostawiam mase na okolo 30min od
                      czasu do czasu mieszajac ja tylko. Przygotowywuje pare pergaminow na wielkosc
                      blachy, ukladajac na nim kupki lyzeczka, ktore potem wkladam na przemian do
                      piekarnika. Pieke w temp. 170°C z termoobiegiem do zlotego koloru.
                      Prosty i szybki sposob na pieczenie makronow kokosowych.
                    • czestnova Re: do Agaty 20.11.05, 17:47
                      no właśnie, gdy robiłam pierwszy raz zachwyciła mnie łatwość i czas roboty - nie
                      trzeba ubijać, tylko tak jak tam piszą - rozbełtać lekko widelcem.
                      polecam.
                      • Gość: betsypetsy Re: do Agaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:51
                        zrobiłam przed chwilą i wyszedł mi jeden wielki placek kokosowy, jestem
                        załamana. Ciasto się rozlało pod wpływem temper. na całą blachę. jak dokładnie
                        powinnam zrobić te ciasteczka aby wyszły placuszki?
                        • Gość: agata Re: do Agaty IP: *.softlab.gda.pl 20.11.05, 22:10
                          no nie wiem, może dosypać troche więcej "suchego" - wiórek, mąki? ja pamiętam,
                          że tez miałam poczatkowo za rzadkie i nieco się porozlewały bardziej niz
                          powinny, to potem dosypałam więcej wiórków kokosowych.
                          • Gość: betsypetsy Re: do Agaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 00:30
                            tak zrobiłam, dosypałam więcej wiórków i odczekałam ż trochę napęcznieją i było
                            już ok, trochę za szybko spanikowałam. Ciastka naprawdę dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka