Dodaj do ulubionych

pyszne ciasto Batonowe

21.11.05, 18:41
Upiec dwa biszkopty kakaowe z 4 jaj
Przekładamy masą:3 batony Jacki rozpuszczamy 1/2 szkl.ciepłego mleka,dodajemy
2łyżki kakao mieszamy dobrze studzimy,masło ucieramy z trzema łyżkami cukru
pudru,dwoma żółtkami i dodajemy zimne rozpuszczone batony,tą masą przekładamy
biszkopty kakaowe.Na wieszch robimy piankę :1/2 litra smietanki kremówki
30%zimnej ubijamy dodajemy szklankę kawy capucino rozpuszczonej w trzech
łyżkach gorącej wody,przed dodaniem studzimy cały czas ubijamy dodajemy dwie
śmietanki śnieżki,3łyżki cukru pudru i na koniec dwie łyżeczki żelatyny
rozpuszczonej w 1/2 szkl.gorącej wody, dodajemy zimną wszystko razem ubić i
wylać na biszkopt i do lodówki na 1h.Zyczę smacznego ciasto jest pyszne i nie
trudne. Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mall Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 08:39
      upiekłam wczoraj twoje ciato,poprostu pycha myślałam że zniknie zaczym przyjdą
      goście
    • agnieszekp Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 08:49
      a co ta są batony Jacki?
    • kobbieta Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 09:08
      ja nie rozumiem tego przepisu.

Czy autorko podajesz jak robic biskopt czy juz jest zalozone ze jest zrobiony.
      Bardzo bym prosila bys podala po kolei co jest ciasto a co reszta.
      • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 10:19
        Jeśli chodzi o biszkopt to wyszłam z założenia że każda potrafi go upiec jeśli
        nie to proszę:ubić 4 białka z 4 łyżkami cukru dodać 4 żółtka 3łyżki mąki
        przesianej z 2 łyżkami kakao i łyżeczką proszku do pieczenia.To jest Mój przepis
        na biszkopt kakaowy
        Jacki to są batoniki czekoladowe nadziewane są prawie w każdym sporzywczym
        Szklankę kawy kapucino sypkiej rozpuszczamy w 3 łyżkach wody
        ktoś nie rozumiał co jest co :z Jacków, masła cukru i żółtek jest masa do
        przełożenia biszkoptów,z śmietany i reszty składników jest pianka na wieszch placka
        czy macie jeszcze jakieś pytania
        • Gość: kasik Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:31
          robię to ciasto i już mam na nie ochote
    • betsypetsy Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 09:27
      co z ta kawącapuccino? chodzi o kawę taką z torebki instant? czy mozna to
      zastąpić prawdziwym espresso z maszyny?
    • Gość: mall Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 10:56
      Ja upiekłam i nie miałam żadnych zażutów, dziewczyny spróbujcie bo warto
      • Gość: kali Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.lipska.net / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:17
        jesli chodzi o ta kawe capucino czy kawa rozpusci sie w 3 lyzkach wody
    • gapka Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 11:27
      ja nie jestem z Polski u bym prosila o link jak te batony wygladaja
      bo bym kupila podobne tutaj wtedy.

I co to jest smietana kremowka?
      • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 11:35
        Kremówka to śmietana 30%
        Byłaś kiedyś w Polsce? Jeęli tak to są to małe prostokątne batoniki nadziewane
        typu:Maciusie ,Jacki niewiem jakie jeszcze, wiem tylko że Jacki mają taki
        specyficzny smak i masa z nimi jest naprawdę dobra.Koleżanka robiła z jakimiś
        innymi i nie było to samo.Niewiem jak mogę Ci jeszcze pomóc
        • Gość: ata68 Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.zmigrod.jarsat.pl 27.11.05, 12:43
          masła kostka -200g?
          • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 12:44
            tak jest.....
            • Gość: Kasiula81 Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.05, 14:40
              A to przepis na tortownicę czy na dużą blachę prostokatną?
        • Gość: wiki Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 15.12.05, 13:41
          a moga byc Pawelki czy to zupelnie inne batony?
      • tebaska Re: pyszne ciasto Batonowe 27.11.05, 18:12
        To jest ten baton. Równocześnie oświadczam, że nie jest to rodzaj reklamy tego
        sklepu gdyż go nie znam.
        www.sklepabc.pl/index.php?s=139374&c=126&pr=
    • brynia2 Re: też mam ochotę zrobić 27.11.05, 15:37
      Na pewno jest pyszne i nie trudne, tylko dużo składników. Przy czytaniu trochę
      miesza się w głowie to i owo. Mam 1 pytanie, czy jest bardzo słodkie? Czy w/g
      Ciebie nie powinno się dać mniej cukru? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
      A może masz jakąś fotkę?
      • Gość: Kasiula81 Re: też mam ochotę zrobić IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.05, 16:35
        i jeszcze jedno:czy da się rozpuścić szklankę kawy w proszku w 3 łyżkach wody?
        to nie za mało?Nie czepiam się,ale chciałabym zrobic to ciasto na andrzejki i
        nie chcę klapy:)
        • Gość: wadera Re: też mam ochotę zrobić IP: *.crowley.pl 28.11.05, 10:26
          Ja zrobiłam to ciasto w weekend, w tortownicy - wierzchnią pianką posmarowałam
          boki i górę ciasta (gruuba warstwa) i wyszedł mi wspaniały tort, bardzo słodki,
          ale pyszny. Co do kawy - moja mama miała podobne obawy jak przeczytała przepis,
          ale ja sprawdziłam, kawa rozpuszcza się bez namniejszych problemów. Ja najpierw
          wlałam wodę do miseczki i powoli doypywałam kawę cały czas mieszając.

Mam nadzieję, że pomogłam :)
    • Gość: bogda Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 07:31
      Zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem autorki , w dużej prostokątnej blaszce-
      przepis na biszkopt z 1 szklanki mąki i cukru , ciasto wyszło bardzo dobre ,
      wszystkim smakowało.
      • agnida Re: pyszne ciasto Batonowe 28.11.05, 09:14
        no to ile wkoncu wynosi kostka masla, bo tutaj pisano kiedys pare razy ze 250g
    • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 28.11.05, 10:03
      ciasto jest na dużą prostokątną blaszkę-
      kawa w 100% się rozpuści w 3 łyżkach wody -
      co do masła to 200 gr-
      ciasto jest dość słotkie ale bez obawy możesz odjąć cukier,podałam Wam przepis
      orginalny,ale Ja sama daję mniej cukru(do mast dałam 2łyżki,do pianki 2 łyżki
      według uznania)
      macie jeszcze jakieś pytania -chętnie odpowiem-
      • brynia2 Re: do q_21 28.11.05, 10:16
        Dzięki śliczne za rozwianie wątpliwości
        • Gość: gość Re: do q_21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:12
          wygląda super zaraz dowiem się jak smakuje..............cudo
          • Gość: kasia Re: do q_21 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:33
            zastanawiam sie czy batonoki JAcek da sie zastąpić Ikarami???
            • Gość: g Re: do q_21 IP: 81.15.226.* 28.11.05, 18:04
              to w końcu mam szklankę suchego proszku cappucciono rozpuścic w trzech łyzkach
              wody? takiej kawy instant w torebkach?
            • q_21 Re: do q_21 29.11.05, 09:08
              Gość portalu: kasia napisał(a):

> zastanawiam sie czy batonoki JAcek da sie zastąpić Ikarami???

>koleżanka piekła właśnie z Ikarami,ale masa zmienia smak jest inna,< upieczesz
              jak zechcesz>
    • Gość: Bernadetta Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:53
      Piszesz, żeby upiec dwa biszkopty kakaowe z 4 jaj...czy to mają być dwa
      biszkopty po 4 jaja każdy czy te proporcje z 4 jaj starczą na dwa biszkopty
      (wtedy byłoby po 2 jaja każdy) a może wystarczy upiec jeden biszkopt i
      przekroić na pół? pozdr.
      • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 29.11.05, 09:05
        pisałam żeby upiec dwa biszkopty każdy z 4 jaj, Ja piekę osobno,ale jak masz
        ochotę upiec jeden i przekroić to spróbuj
        Co do kawy to pisałam szkl.kawy capucino sypkiej niewiem jak mam to inaczej
        napisać ale większość rozumie o co chodzi
        <pozdrawiam>
    • dorothys Re: pyszne ciasto Batonowe 29.11.05, 11:23
      a mam tylko małe pytanko odnosnie pianki - Śnieżki wsypujemy w proszku tak? nie
      ubijamy ich oddzielnie?
      • q_21 Re: pyszne ciasto Batonowe 29.11.05, 12:27
        dorothys napisała:

> a mam tylko małe pytanko odnosnie pianki - Śnieżki wsypujemy w proszku tak? nie
        > ubijamy ich oddzielnie?

>tak wsypujemy w proszku i ubijamy wszystko razem
    • Gość: Bernadetta Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:45
      Podnoszę wątek bo ciasto zasługuje na uwagę.
    • Gość: j Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:48
      Czym zastapic smietane kremowke? bo jest zbyt tusta.
      • scapolo Re: pyszne ciasto Batonowe 04.12.05, 12:15
        Jestem w trakcie wykonywania pysznego ciasta batonowego. Mam dzisiaj swoją
        imprezę imieninową, powiem Wam wieczorem, czy gościom smakowało.
        pozdrawiam
        Basia
        • brynia2 Re: pyszne ciasto Batonowe 04.12.05, 12:18
          Wobec tego powodzenia życzę i udanej imprezy. Daj znać koniecznie.
          Pozdrawiam
          • Gość: Kasiula81 Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.05, 14:17
            Zrobiłam je na imieniny taty.wyszło pycha,ale ja trochę zmodyfikowałam masę
            batonową tzn.ugotowałam 2 śmietankowe budynie w 3 szklankach mleka.zimny bydyń
            zmiksowałam z masłem i didałam rozpuszczone jacki.Chciałam żeby masy bylo
            trochę więcej i dlatego tak wykombinowałam i naprawdę wyszło ok.można dodać
            jeszcze troszkę żelatyny,aby masa była bardziej twarda,ale u mnie stwierdzili
            że taka jest dobra(nie rozpływała się).
            • q_211 Re: pyszne ciasto Batonowe 11.12.05, 22:12
              cieszę się że wam smakuje.........pozdrawiam
    • Gość: . Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:22
      • Gość: GRAŻA Re: pyszne ciasto Batonowe do autorki IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 14.12.05, 17:28
        Czy masą z tego ciasta mogłabym posmarowac roladę biszkoptową, jak myślisz?
        • Gość: GRAŻA Re: masy do rolad IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 14.12.05, 17:30
          Może wogóle podacie jakieś fajne przepisy na smakowite masy do rolad
          biszkoptowych?
          • q_211 Re: masy do rolad 14.12.05, 18:44
            myślę że możesz przełożyć roladę przecież w batonowym placku też są biszkopty
            Jeśli chodzi o masy to podawałam niedawno przepis na masę budyniową o smaku <
            chałwy waniliowej,kawowai z nutellą >na forum pytanie brzmiało (czym można
            przełożyć biszkopt )jeśli jesteś zainteresowana to poszukaj
            Pozdrawiam
            • Gość: GRAŻA Re: masy do rolad IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 15.12.05, 13:02
              dDzieki, dzięki q-211 na pewno przeczytam.Miłych Świąt!
    • Gość: smakosz Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:33
      jest pycha tylko dodałem mniej cukru
      • Gość: ata68 Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.zmigrod.jarsat.pl 22.12.05, 09:38
        do czego mniej cukru? Będę piekła na święta , ale wolę mniej słodkie. proczę o
        porady? miłego dnia
    • Gość: Bernadetta Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:00
      Ciasto rzeczywiście godne upieczenia. Wbrew pozorom nie jest trudne. Bardzo
      smaczne i orginalne. Goście pytają o to, z czego jest krem i jak powstała
      pianka. Zarówno krem jak pianka nadają się do wykorzystania w innych ciastach.
      Myślę, że krem byłby znakomity do kruchych babeczek, wszystko posypać
      orzechami, migdałami i rodzynkami.
    • monikabe1 Re: pyszne ciasto Batonowe 26.12.05, 13:26
      ciasto pyszne i oryginalne.Z tej porcji wyszły mi dwa małe(22cm)torciki.
      • bedada Re: pyszne ciasto Batonowe 26.12.05, 21:47
        A może ktos mi powie czym sa nadziewane te batony? Niestety w szczecinie
        nigdzie ich nie ma ,a chciałąbym też upiec to ciasto.
        • Gość: Bernadetta Re: bedada IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:58
          To takie nadzienie o pomarańczowo - rudym kolorze. Niby wyczuwa się smak
          jakiegoś owocu ale jakby też alkohol... Ogólnie smak ostry i dość intensywny.
          Ja też nie mogłam nigdzie kupić batonów, dopiero w Leclercu. Jeśli w Szczecinie
          jest E.Leclerc to zobacz tam. Warto upiec to ciasto.
          • Gość: bardzo dobre Re: bedada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:31
            • bedada znalazłam!!!! 08.01.06, 15:41
              Były w Tesco. Wczoraj zrobiłam,a dzisiaj ostał się tylko jeden malutki
              kawałeczek.Ciasto naprwdę pyszne i warte polecenia.
    • illiterate Jacek Wawel 09.01.06, 23:08
      Te wszystkie ochy i achy i deklarowana niemoznosc opisania "tego niezwyklego
      smaku" tajemniczych batonow sprawily, ze trawiona ciekawoscia udalam sie do
      najblizszego sklepu Markpolu i po dluzszym szukaniu nabylam batonik 'Jacek'.

Smak mnie rozczarowal, bo oczekiwalam niewiadomoczego, smaku nowego i swiezego
      dla mojego dosc juz, hm hm, doswiadczonego podniebienia.
      Otoz w mojej opinii jest to banalne dosc i zuzyte polaczenie wybornej, kruchej
      gorzkiej czekolady z nadzeniem pomadkowym o aromacie pomaranczy. Stad zapewne
      rudy kolor wnetrza batonika - zeby pasowalo. Z jakas tam nieduza iloscia
      jakiegos alko.

(Co potwierdzil sklad, widniejacy na papierku).
      Wiec moze do masy wystarczy gorzka czekolada i skorka albo aromat?

• q_211 Re: Jacek Wawel 10.01.06, 13:42
        Niestety masa bez Jacków to nie ta sama,zrób sobie z czekoladą i osobno z
        Jackami,a zobaczysz różnice pozdrawiam
    • Gość: obżarciuch(a) Re: pyszne ciasto Batonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 14:24
      dobre !
      polecam też w wersji rolady
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka