22.11.05, 17:44
czy może ktoś szybko mi podac co trzeba dodac, do wody z kurczakiem oprócz
marchewki

prosze poważne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:48
      Pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy + kostkę rosołową.
      • Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:50
        I sól. Gotować na małym ogniu.
      • ba_nita Re: rosół 22.11.05, 17:53
        A po co Ci kostka rosołowa, że tak naiwnie zapytam? A do autorki postu: kup
        włoszczyznę i do niej Liść laurowy - zgadza się, ziele angielskie - zgadza się,
        pieprz ziarnisty, cebula spalona (kolor da rosołowi i specyficzny smak), sól na
        samym końcu i kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego, w ostateczności
        kwasek cytrynowy. Z kwaśnościami nie przesadź one są tylko po to aby cała
        dobroć z kurczaka (kości) przeszła do wywaru. I nie słuchaj takich podpowiedzi,
        żeby do rosołu z kurczaka dodawać kostkę rosołową albo inne warzywko/vegetę. To
        tak jakbyś do wody mineralnej dolewała wodę z kranu. Gotuj na bardzo małym
        ogniu to rosół będzie klarowny po odszumowaniu.
        • Gość: JA Re: rosół IP: 81.210.69.* 24.11.05, 11:19
          Oczywiście jeszcze piękny szponderek lyb pręgę(wtedy nie trzeba przykwaszać)
          Włoszczyzny mało tylko tak dla aromatu.
          Zamiast listka proponuję mały suszony grzybek.
      • jagoda85 Re: rosół 22.11.05, 20:13
        Po co ta kostka rosołowa?
        • Gość: bukszpan Re: rosół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:38
          Do tych, którzy nie wiedzą po co się daje kostkę rosołową.BO SIĘ TAK LUBI.A o
          moje zdrowie się nie martwcie.
      • jagoda85 Re: rosół 22.11.05, 20:16
        Jeszcze do tego wszystkiego suszony grzybek i rosół jest ekstra.
    • jacek1f zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 22.11.05, 17:50
      seler, por, pietruszki, cebula (ja nabijam jedna obrana średnią 4-5
      goździkami), liść laurowy - ja daje minimum dwa, ja - imbir - kawałek, ja -
      ząbek nieobranego czosnku, koniecznie 5-6 ziela angielskiego, ja dodaje tez 2-3
      jałowce, 10-15 ziaren pieprzu, ja dodaje też 2 ziarnka kardamonu.
      (ja - wkruszam kawałek chilli - sama końcówke jak masz sucha chilli...:-))
      Na małym ogieńku, ąz do miekkości marchewek - ich jest i powinno byc naj naj
      więcej...

• ba_nita Re: Uffff!!! Ta wersja przemawia do smaku!!!n/t 22.11.05, 17:54

• jacek1f :-) ?? no co Ty.. tylko z imbirem i "korzeniami" t 22.11.05, 17:56
          akie płniejsze jest:-))
      • monia1996 Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 23.11.05, 13:30
        Z kardamonem nie próbowałam, ale spróbuję :). Obowiązkowo liść lubczyku (o tej
        porze suszony) no i jak jest - liść selera.
      • luego Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 24.11.05, 09:29
        Jacku, zaintrygowal mnie ten zabek nieobranego czosnku. Dlaczego akurat taki?
        To wazne, aby byl nieobrany? :)
      • Gość: JA Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: IP: 81.210.69.* 24.11.05, 11:20
        Przepraszam!!!!!!Ale czy to dalej jest rosół?????????????????????
    • gres81 Re: rosół 22.11.05, 18:05
      dzieki panowie:)) za szybką reakcje i pomoc:))

ba_nita jestem facetem:))
      • ba_nita Re: Hahaha!!!No to tym razem na Ciebie trafiło!n/t 22.11.05, 18:29

• jacek1f :-) Gres - trzymaj się! Nie jeden ma "rosół" na 22.11.05, 18:33
          imię:-))
    • tebaska Re: rosół 22.11.05, 19:12
      Przede wszystkim dodaję mięso rosołowe. Co do przypraw to jestem bliska
      zestawowi ba_nity pod warunkiem, że w skład włoszczyzny wchodzi kapusta włoska.
      Kwasku jednak nie dodaję za to dodaję szczyptę kminku,imbiru,gałki muszkatuowej
      i 2 gożdziki oraz zieleninę. Podaję koniecznie z makaronem nitki.
      • ba_nita Re: Kwasek lub sok z cytryny. 22.11.05, 20:05
        To sposób naszych prababek na zapobieganie osteoporozie. Dzięki niemu wszystkie
        życzliwe organizmowi składniki znajdujące się w kościach i chrząstkach
        przechodzą do wywaru.
        • mazia Re: Kwasek lub sok z cytryny. 22.11.05, 22:11
          A ja jeszcze oprocz mocno przypieczonej cebuli dodaje pare lusek cebulowych,
          dla koloru oczywiscie :)
    • marghe_72 Re: rosół 22.11.05, 22:15
      zamiast kurczaka - kura
      i koniecznie ładny kawalek wołowiny
      reszte juz panowie powiedzieli :)
      • Gość: reni Re: rosół IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:45
        Bardzo mnie dziwią wasze przepisy.Ja od 15 lat gotuję rosół i wydawało mi się ,
        że przepis na rosół może być tylko taki :marchewka ,pietruszka po parę
        sztuk ,kawałek selera , por, ćwiartka kapusty włoskiej,cebula przypieczona . Do
        tego przyprawy:sól , pieprz, wegeta , grzyb suszony.No i mięso :kurczak i
        wołowe.Teraz dodaję jeszcze indyka.Pozdrawiam.
        • ba_nita Re: rosół 22.11.05, 22:49
          Po prostu gotujesz go w sposób klasyczny co nie oznacza, że tylko taki jest
          dopuszczalny.)))Czymże byłaby kuchnia gdyby nie możliwość wariacji na temat?
          • Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 05:05
            zgadzam się z marghe_72 że najlepsza na rosół jest kura.
    • Gość: krist-off Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:59
      drugie mieso - jakis kawalek woła, kapusta wloska, pietruszka, seler, cebula,
      por, koniecznie ze dwa kapelusze suczonych grzybow - mniej wiecej to tyle ;-))
      mieso pierwsze do zimnej wody - dokladnie wyszumuj!!
      • betsypetsy Re: rosół 23.11.05, 12:01
        ja nigdy nie szumuję i rosół piękny klarowny oczywiście gotowany na maleńkim
        płomieniu
        • Gość: AS Re: rosół IP: *.visual.pl 23.11.05, 12:22
          Moi Drodzy! A grzyby do rosołu to w jakim celu, pytam grzecznie? Dla smaku czy
          raczej dla koloru? Dotychczas spalona cebula dodawała aromatu i koloru moim
          rosołom, takim tradycyjnym. Ale czemu nie spróbować nowego... Pozdrawiam, AS.
          • ba_nita Re: rosół 23.11.05, 12:29
            Gość portalu: AS napisał(a):

> Moi Drodzy! A grzyby do rosołu to w jakim celu, pytam grzecznie? Dla smaku
            czy
            > raczej dla koloru? Dotychczas spalona cebula dodawała aromatu i koloru moim
            > rosołom, takim tradycyjnym.

Bo to jest wówczas bulion grzybowy a nie rosół - to tak na marginesie bo zakazu
            przecież nie ma a smaczny jest.
            • jota.40 Re: rosół 23.11.05, 13:20
              A co wrzucacie do gotowego już rosołu? Ja robię lane kluseczki. Marzą mi się
              takie ... bardziej puszyste. Co można dodać do ciasta? Może bułkę? Jak w kuchni
              czeskiej? Sama nie wiem.
              • betsypetsy Re: rosół 23.11.05, 23:54
                wystarczy, że zrobisz rzadkie ciasto wtedy kluski są puszyste, ja dodaję do
                ciasta na kluski trochę kaszy manny też dobre i pożywne, kluseczki serwuję
                dzieciom.
    • v.i.k.k.a Re: rosół 24.11.05, 00:28
      wkładam całą włoszczyznę czyli marchew, seler, por, pietruszka, przyprawy
      wrzucam "na oko", na koniec doprawiam maggi.
      • Gość: Dorna Re: rosół IP: *.enterpol.pl 24.11.05, 13:22
        Zacznijmy od tego,że kurczaki nie są na rosół tylko do pieczenia.Pseudo rosół na
        kyrczaku nigdy nie będzie rosołem w całym tego słowa znaczeniu.
        Jak już ktoś wyżej napisał,na rosół nadaje się albo kura albo kawał wołowiny.
        Grzybek suszony na smak - jak najbardziej.Ja rówcież dodaję do gara jedną mała
        suszoną papryczkę chili.Też na smak.A kostkę rosołową też,bo tak lubię.Acha
        ,dodaję także szczyptę cukru.Bo też tak lubię.
        • q_21 Re: rosół 24.11.05, 15:59
          kurczak i wołowina to podstawa,warzywa tj.marchew ,pietruszka,liść kapusty
          Włoskiej,papryczka chili kawałeczek dla dobrego smaku,opieczona cebulka a do
          smaku tak jak lubisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka