gres81 22.11.05, 17:44 czy może ktoś szybko mi podac co trzeba dodac, do wody z kurczakiem oprócz marchewki prosze poważne odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:48 Pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy + kostkę rosołową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:50 I sól. Gotować na małym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: rosół 22.11.05, 17:53 A po co Ci kostka rosołowa, że tak naiwnie zapytam? A do autorki postu: kup włoszczyznę i do niej Liść laurowy - zgadza się, ziele angielskie - zgadza się, pieprz ziarnisty, cebula spalona (kolor da rosołowi i specyficzny smak), sól na samym końcu i kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego, w ostateczności kwasek cytrynowy. Z kwaśnościami nie przesadź one są tylko po to aby cała dobroć z kurczaka (kości) przeszła do wywaru. I nie słuchaj takich podpowiedzi, żeby do rosołu z kurczaka dodawać kostkę rosołową albo inne warzywko/vegetę. To tak jakbyś do wody mineralnej dolewała wodę z kranu. Gotuj na bardzo małym ogniu to rosół będzie klarowny po odszumowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: rosół IP: 81.210.69.* 24.11.05, 11:19 Oczywiście jeszcze piękny szponderek lyb pręgę(wtedy nie trzeba przykwaszać) Włoszczyzny mało tylko tak dla aromatu. Zamiast listka proponuję mały suszony grzybek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bukszpan Re: rosół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:38 Do tych, którzy nie wiedzą po co się daje kostkę rosołową.BO SIĘ TAK LUBI.A o moje zdrowie się nie martwcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: rosół 22.11.05, 20:16 Jeszcze do tego wszystkiego suszony grzybek i rosół jest ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 22.11.05, 17:50 seler, por, pietruszki, cebula (ja nabijam jedna obrana średnią 4-5 goździkami), liść laurowy - ja daje minimum dwa, ja - imbir - kawałek, ja - ząbek nieobranego czosnku, koniecznie 5-6 ziela angielskiego, ja dodaje tez 2-3 jałowce, 10-15 ziaren pieprzu, ja dodaje też 2 ziarnka kardamonu. (ja - wkruszam kawałek chilli - sama końcówke jak masz sucha chilli...:-)) Na małym ogieńku, ąz do miekkości marchewek - ich jest i powinno byc naj naj więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) ?? no co Ty.. tylko z imbirem i "korzeniami" t 22.11.05, 17:56 akie płniejsze jest:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 23.11.05, 13:30 Z kardamonem nie próbowałam, ale spróbuję :). Obowiązkowo liść lubczyku (o tej porze suszony) no i jak jest - liść selera. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: 24.11.05, 09:29 Jacku, zaintrygowal mnie ten zabek nieobranego czosnku. Dlaczego akurat taki? To wazne, aby byl nieobrany? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: zestaw włoszczyzny - kapuste mozesz pominąć: IP: 81.210.69.* 24.11.05, 11:20 Przepraszam!!!!!!Ale czy to dalej jest rosół????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gres81 Re: rosół 22.11.05, 18:05 dzieki panowie:)) za szybką reakcje i pomoc:)) ba_nita jestem facetem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) Gres - trzymaj się! Nie jeden ma "rosół" na 22.11.05, 18:33 imię:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
tebaska Re: rosół 22.11.05, 19:12 Przede wszystkim dodaję mięso rosołowe. Co do przypraw to jestem bliska zestawowi ba_nity pod warunkiem, że w skład włoszczyzny wchodzi kapusta włoska. Kwasku jednak nie dodaję za to dodaję szczyptę kminku,imbiru,gałki muszkatuowej i 2 gożdziki oraz zieleninę. Podaję koniecznie z makaronem nitki. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Kwasek lub sok z cytryny. 22.11.05, 20:05 To sposób naszych prababek na zapobieganie osteoporozie. Dzięki niemu wszystkie życzliwe organizmowi składniki znajdujące się w kościach i chrząstkach przechodzą do wywaru. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Kwasek lub sok z cytryny. 22.11.05, 22:11 A ja jeszcze oprocz mocno przypieczonej cebuli dodaje pare lusek cebulowych, dla koloru oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: rosół 22.11.05, 22:15 zamiast kurczaka - kura i koniecznie ładny kawalek wołowiny reszte juz panowie powiedzieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: rosół IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:45 Bardzo mnie dziwią wasze przepisy.Ja od 15 lat gotuję rosół i wydawało mi się , że przepis na rosół może być tylko taki :marchewka ,pietruszka po parę sztuk ,kawałek selera , por, ćwiartka kapusty włoskiej,cebula przypieczona . Do tego przyprawy:sól , pieprz, wegeta , grzyb suszony.No i mięso :kurczak i wołowe.Teraz dodaję jeszcze indyka.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: rosół 22.11.05, 22:49 Po prostu gotujesz go w sposób klasyczny co nie oznacza, że tylko taki jest dopuszczalny.)))Czymże byłaby kuchnia gdyby nie możliwość wariacji na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek K. Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 05:05 zgadzam się z marghe_72 że najlepsza na rosół jest kura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krist-off Re: rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:59 drugie mieso - jakis kawalek woła, kapusta wloska, pietruszka, seler, cebula, por, koniecznie ze dwa kapelusze suczonych grzybow - mniej wiecej to tyle ;-)) mieso pierwsze do zimnej wody - dokladnie wyszumuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: rosół 23.11.05, 12:01 ja nigdy nie szumuję i rosół piękny klarowny oczywiście gotowany na maleńkim płomieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: rosół IP: *.visual.pl 23.11.05, 12:22 Moi Drodzy! A grzyby do rosołu to w jakim celu, pytam grzecznie? Dla smaku czy raczej dla koloru? Dotychczas spalona cebula dodawała aromatu i koloru moim rosołom, takim tradycyjnym. Ale czemu nie spróbować nowego... Pozdrawiam, AS. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: rosół 23.11.05, 12:29 Gość portalu: AS napisał(a): > Moi Drodzy! A grzyby do rosołu to w jakim celu, pytam grzecznie? Dla smaku czy > raczej dla koloru? Dotychczas spalona cebula dodawała aromatu i koloru moim > rosołom, takim tradycyjnym. Bo to jest wówczas bulion grzybowy a nie rosół - to tak na marginesie bo zakazu przecież nie ma a smaczny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: rosół 23.11.05, 13:20 A co wrzucacie do gotowego już rosołu? Ja robię lane kluseczki. Marzą mi się takie ... bardziej puszyste. Co można dodać do ciasta? Może bułkę? Jak w kuchni czeskiej? Sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: rosół 23.11.05, 23:54 wystarczy, że zrobisz rzadkie ciasto wtedy kluski są puszyste, ja dodaję do ciasta na kluski trochę kaszy manny też dobre i pożywne, kluseczki serwuję dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: rosół 24.11.05, 00:28 wkładam całą włoszczyznę czyli marchew, seler, por, pietruszka, przyprawy wrzucam "na oko", na koniec doprawiam maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: rosół IP: *.enterpol.pl 24.11.05, 13:22 Zacznijmy od tego,że kurczaki nie są na rosół tylko do pieczenia.Pseudo rosół na kyrczaku nigdy nie będzie rosołem w całym tego słowa znaczeniu. Jak już ktoś wyżej napisał,na rosół nadaje się albo kura albo kawał wołowiny. Grzybek suszony na smak - jak najbardziej.Ja rówcież dodaję do gara jedną mała suszoną papryczkę chili.Też na smak.A kostkę rosołową też,bo tak lubię.Acha ,dodaję także szczyptę cukru.Bo też tak lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
q_21 Re: rosół 24.11.05, 15:59 kurczak i wołowina to podstawa,warzywa tj.marchew ,pietruszka,liść kapusty Włoskiej,papryczka chili kawałeczek dla dobrego smaku,opieczona cebulka a do smaku tak jak lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś