Gość: malinka IP: *.lodz.msk.pl 28.11.05, 06:30 czy da sie cos jeszcze zrobic z miekkich gruszek? dostalam sporo i nie moge przejesc a zaczynaja zbytnio mieknac.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: miekkie gruszki 28.11.05, 11:30 Gość portalu: malinka napisał(a): > czy da sie cos jeszcze zrobic z miekkich gruszek? dostalam sporo i nie moge > przejesc a zaczynaja zbytnio mieknac.. 1. Ciasto ja dodaje gruszki do ciasta z owocami. Mozna dodac pol na pol ze sliwkami (np. z mrozonki - ja plucze, naspuje cukrem gruszki tez, zeby puscily sok, ktory wypijam a owoce dodaje do ciasta, np piaskowego lub na oleju forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24759329&a=24762146 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze Autor: Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl Data: 04.06.05, 14:02 "Błyskawiczne ciasto na oleju": 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (w tym wypadku truskawki), aromat (ja nie daję). Zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i dalej miksować na gładką masę. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Foremkę (ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać ciasto, na cieście poukładać owoce. Piec około godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku (ja piekę w 180 stopniach). Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto jest rewelacyjne z truskawkami! Piekłam też z truskawkami i rabarbarem (słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar tworzą świetną nutę smakową), z samym rabarbarem (ostatnio, na urodziny siostrzeńca), kiedyś ze śliwkami, brzoskwiniami z puszki, można też z wiśniami i w ogóle z wszystkimi owocami, jak poleci. Ciasto, oprócz tego, że błyskawicznie się robi, rewelacyjnie smakuje i każdy kto się na nie załapie, zaraz chce przepis. :-) Polecam! Przepis pochodzi z dawnych przepisów nadesłanych na stronę "Mniammniam.pl", autorem jest Magdalena Młynarska, której moim zdaniem należy się duży medal za ten przepis! :-) *****forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24759329&a=24762146 2. gruszki w occie. Przepisu nie mam, moze cos znajdziesz w wyszukiwarce lub ksiazce z przetworami 3. kompot na zime smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: miekkie gruszki 28.11.05, 11:35 mus z duszonych gruszek z cynamonem do nalesnikow:) Odpowiedz Link Zgłoś
najeli_1980 Re: miekkie gruszki 28.11.05, 12:31 1. Marmolada? Kompot? Gruszki w syropie? 2. Torcik gruszkowy? 4 duże gruszki 11 czubatych łyżek mąki 8 płaskich łyżek masła 8 czubatych łyżek drobno zmielonego cukru ( ja dałam puder) 2 jaja 1 żółtko 3/4 pojemnka śmietany kremówki ( 150 gr) 10 dkg konfitury morelowej ( może być inna) 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki płatków migdałowych ( nie koniecznie) 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny szczypta soli Zagnieśc ciasto z mąki , tłuszczu, połowy cukru , cukru waniliowego , żółtka, szczypty soli oraz 2 łyżek wody na gładką masę i do lodówki na 1 godzinę. Obrane guszki pokroić na ćwiartki skropic sokiem z cytryny Jaja rozbić ze śmietaną, dodać mąke ziemnaiczaną, i resztę cukru wymieszącx Wyłożyc forme ciastem brzeg zawinąć do góry. Rozłożyć gruszki i polać przygotowaną śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika pioec 35 min w 200 stopniach ja pieke dłużej do 45 chyba mninut. Po ostygnięciu posmarować konfiturą . Odpowiedz Link Zgłoś