Dodaj do ulubionych

robot kuchenny - jaki doradzacie?

08.12.05, 10:48
jestem poczatkującą kucharką:) właśnie wyremontowałam kuchnie w nowym
mieszkaniu i kompletuje sprzęt...mam ogromny zapał do gotowania, zaopatrzyłam
sie w odpowiednią lekturę i stwierdziła ze bez odpowiednich urządzeń nic
ciekawego nie zdziałam... pomijam to, ze nie mam nawet miksera, ale w co
drugim przepisie pojawia sie malakser(?), blender, itp.itd. Czy ktos mógłby
mi doradzic jaki sprzęt posiada te i wiele innych funkcji? Jakie macie roboty
kuchenne z których jesteście zadowoleni? A może jakiś zakup odradzacie?
Zastanawiam sie na mastercookiem, albo zelmerem ale sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:08
      Ostatnio było forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32790579&a=32867592
      Nawiasem mówiąc należy jeszcze odróżnić mikser od robota kuchennego czy samego
      malaksera.
      • ladnapanna Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 13:39
        dziękuje za linka...nie zakłądałabym osobnego wątku gdyby go sama znalazła:)
        przeczytałam go w cłaości i wiem juz mniej wiecej...czego nie kupować :)
        ale i tak mam więcej pytań niz odpowiedzi...
    • matmam Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 11:12
      Ja nie jestem jaką zawodową kucharką i do mojego domowego gotowania oraz
      wypieków wystarcza mi mój BRAUN MR 5550BCHC.Wymieniłam tylko końcówke z
      plastikowej na metalową i jestem bardzo zadowolona.Poza tym robotem mam jeszcze
      Power Mix Krupsa.

• Gość: Ola Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:19
      A swoją droga Kasia kusi ceną zdecydowanie niższą niż te na stronach Zelmera.
    • anna451 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 11:32
      ja kupiłam na raty świetny robot Philipsa Cucina drogi ale w nim jest oprócz
      róznych noży do scierania ucierania także nóż do scierania ziemniaków na
      placki ,sokowirówka,do wyciskania cytrusów .Naprawdę warto.Oczywiście
      kupowałam go w sklepie Philipsa.
      • vaniliaa1 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 11:48
        ja mam kais ei jestem bardzo zadowolona:)
    • Gość: karola Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 13:20
      dolaczam do zapytania- najbardziej interesuje mnie taki z funkcja szatkowania -
      kompletnie nie wychodzi mi szatkowanie kapusty ;))
      • vaniliaa1 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 13:36
        Gość portalu: karola napisał(a):

> dolaczam do zapytania- najbardziej interesuje mnie taki z funkcja
        szatkowania -
        > kompletnie nie wychodzi mi szatkowanie kapusty ;))

do tego najlepsza jest krajalnica;):):)
        • cucciolo Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 15:26
          dokladnie - te z funkcja szatkowania zrobia ci sieczke z kapusty , ktora co
          najwyzej nada sie do surowki coleslaw...ale w sumie zalezy do czego potrzebujesz
          ;) za to cebulke do sledzia posieka idealnie ;)

a ja polecam brauna - mam zarowno blender - jest rewelacyjny jkesli chodzi o
          zupy-kremy, koktaile, a takze drinki , poniewaz sieka zamrozone np. truskawki
          albo wrecz kawalki lodu (pojemnik jest szklany)
          Do mniejszych ilosci substancji do zmiksowania(np do przygotowania pesto albo
          sosu vinegret wygodny jest taki maly robot - mozna kupic razem w zestawie i
          jedno i drugie - wiem ze braun ma taki zestaw - blender z opcja kruszenia lodu
          (dzbanek nie jest szklany , ale ma taka specjlana metalowa wkladke - nie sieka
          lodu tak idealnie jak ten ze szklanym dzbankiem , ale ujdzie - wzytko zalezy od
          oczekiwan), z malym podrecznym robotem i jeszcze kilkoma opcjami , ale juz nie
          pamietam.....

wybor na rynku jest spory - moze zacznij od takiego malego walsnie - nim tez da
          sie zmiksowac zupe - tyle ze potrwa to dluzej i bedziesz musiala to zrobic w
          garnku. KOszt ok 130 zl.

powodzenia na kulinarnej drodze ;))
    • kw31 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 08.12.05, 15:13
      Polecam Ci jeszcze lekture str:

www.ceneo.pl/Roboty_kuchenne
      Pozdrawiam
    • Gość: Irenka Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.12.05, 20:31
      polecam polski robot wielofunkcyjny KASIA jest niedrogi 365 zł.ma wszystkie
      przystawki jakie są potrzebne w kuchni.
    • zonaniezona1 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 12.12.05, 08:45
      Ja tez kupiłam Kasie. Jest super.I cena dostosowana do polskich warunków.
    • ladnapanna kupiłam :) 12.12.05, 11:04
      Maulinex DFB 64F...zastanawiałam sie w Media chyba z godzinę, pytałam kilku
      sprzedawców i wybrałam...uważam ze wybór najlepszy z mozliwych, nie za tani ale
      szalenie funkcjonalny...niedziele spędziłam na pichceniu i wszystko wyszło
      smakowicie....:))
      jestem bardzo zadowolona...łatwo sie czysci dzięki zastosowaniu systemu clip on
      (mozna zdjąć rączki w każdej z mis), do tego ma wszystkie dostępne na rynku
      opcje...i jak jest ładnie wykonany! wszystko tak fajnie leciutko chodzi,
      pstryka i w ogóle...:)polecam
    • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.12.05, 16:27
      Ja bez mojego robota nie potrafię już żyć (a mam go dopiero dwa tygodnie;))) Kupiłam Brauna Combimax K750. Jest boski!!! I do tego ma regulowaną tarczę do krojenia na plasterki, czego nie ma wiele robotów. Używam go kilka razy dziennie, wyrabiam ciasta, szatkuję, robię koktajle, wyciskam soczek, od dwóch tygodni piekę bułeczki, bo z nim to żadna robota:))) I najważniejsze, że kupiłam go w MM za 299 zł, Był tańszy niż Kasia MPM,a wykonanie o niebo lepsze!! Normalnie kosztuje ponad 500zł. Nie oddam go:)) Mój ci on!!!:))))
      Pozdrawiam. I szczerze go polecam
      • ladnapanna Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 15.12.05, 10:02
        a jakie bułeczki pieczesz? z nadzieniem...napisz proszę, moze tez wykorzystam
        do tego mojego robota hehe
        • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.12.05, 14:13
          Piekę bułeczki według przepisu yfci: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16008817. Super przepis, tani i szybki. Nie są nadziewane. J atylko zamiast mlekiem smaruję je przed pieczeniem jajkiem, są chrupiące i błyszczące.
          Co do trzepaczki do piany, używam jej właściwie codziennie (robię ogromne ilości musu czekoladowego dla męża;))) i na razie nic nie zauważyłam, wszystko wygląda jak powinno. Teściowa też ma Brauna, ale stary model, ma go już ponad 15 lat, używa często, ta końcówka jest identyczna i nic się z nią nie dzieje. Zobaczymy. Używa go tylko do ubijania białek i tyle.
          Pozdrawiam.
          ladnapanna jak masz pytania pisz:) nutka.m@op.pl
          • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.12.05, 14:16
            Sorki link chyba nie działa. Wklejam więc przepis yfci:

Bułeczki, które rosną gdy śpisz.

2,5 dag masła
            szklanka mleka
            2,5 dag drożdży
            0,5 łyżeczki soli
            1 jajko
            0,5 kg mąki
            mleko do posmarowania
            Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
            muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
            jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
            posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
            posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
            lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
            piec około 5 minut.
      • listopad8 Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 15.12.05, 11:51
        ha,ha,ha zapweniam , ze długo sie nim nie nacieszysz. Ja cieszyłam się nim do
        momentu,kiedy bardzo szybko zużyła mi się część do ubijania piany i śmietany ,
        kupiłam następną za 56 zł , ale ubiłam 1x śmietanę i koniec , zepsuta.Teraz
        myslę o czymś lepszym i ktoś mi podpowiedział AEG Elektrolux KM 450. Pozdrawiam!
        • ladnapanna Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 15.12.05, 12:48
          a na pewno używałaś jej zgodnie z instrukcją? bo tam jest wyraźnie zaznaczone
          co i jak..właściwie to tylko na tej części są dodatkowe ostrzeżenia...:) póki
          co jest dobrej mysli:))
          • szekielka Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 15.12.05, 13:15
            O, pewnie ze niezgodnie z instrukcja!
            Codziennie tarla ta ubijaczka ziemniaki na placki! ;-P
          • ladnapanna jestem dobrej myśli hłe hłe:) 15.12.05, 14:53
            • listopad8 Re: jestem dobrej myśli hłe hłe:) 19.12.05, 09:51
              myślę , że gdybyś umiała czytac to co napisałam , to nie zadawałabyś pytań na
              udzielone juz wcześniej odpowiedzi , po rozum do główki i zastanow sie ,
              przeczytaj raz jeszcze jak mało to jeszcze i jeszcze lub zapytaj kogoś
              magrego , moze mamę !
              • ladnapanna Re: jestem dobrej myśli hłe hłe:) 19.12.05, 13:07
                nie rozumiem skąd tyle agresywności z twojej strony...zadałam tylko jedno
                pytanie a nie kilka, więc nie wiem kto tu tak naprawdę nie umie czytać...
      • qubraq Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 19.12.05, 23:04
        Gość portalu: lipa napisał(a):

> Kupiłam Brauna Combimax K750. Jest boski!!! I najważniejsze, że kupiłam go w
        > MM za 299 zł, Był tańszy niż Kasia MPM,a wykonanie o niebo lepsze!!
        >Normalnie kosztuje ponad 500zł. Nie oddam go:)) Mój ci on!!!:))))
        > Pozdrawiam. I szczerze go polecam

W jakim MM i w jakim miescie?Pilne!! sam poluje od roku na K750!!!
        Andrzej
        • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.12.05, 15:20
          Kupiłam Combimaxa w MM we Wrocławiu. Czy jeszcze są nie wiem, ale przy mnie sprzedało się 6 sztuk, za taką cenę warto:)
          • qubraq Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 20.12.05, 15:42
            Gość portalu: lipa napisała:

> Kupiłam Combimaxa w MM we Wrocławiu. Czy jeszcze są nie wiem, ale przy mnie
            > sprzedało się 6 sztuk, za taką cenę warto:)

Primo mieszkam w W-wie, secundo: jn:

Żona woła do mnie żebym Ci powiedzial ze byl artukuł o odszustwach MM: "MM tylko
            dla dla idiotow!" wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=5303

- podobno reklamowane na gwarancji sprzęty mechaniczne sa naprawiane we wlasnym
            serwisie i sprzedawane po okazyjnej cenie!
            • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.12.05, 15:51
              Tak się dzieje niestety nie tylko w MM:( Wiadomo, zbyt ponad wszystko... Na razie wszystko u mnie działa jak najlepiej, jestem dobrej myśli:) Żaden sprzęt z MM jeszcze mi się nie zepsuł (odpukuję w niemalowane:)), a mikser Zelmera kupiony bezpośrednio u producenta już trzy razy i szkoda już go naprawiać:)) Za taką cenę i tak wolę tego Brauna niż np. Kasię MPM, ale to już moje prywatne zdanie.
              Pozdrawiam.
              • Gość: lipa Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.12.05, 15:53
                A na robot profesjonalny niestety mnie nie stać i nie wiem czy kiedyś będzie:))
    • Gość: Ola Re: Lipo to te bułeczki z lodówki .... IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 10:25
      No własnie mam pytanie odnośnie bułeczek drożdżowych. Czy aby napewno trzymać
      je w lodówce a potem piec bezpośrednio po wyjęciu ?
      • Gość: lipa Re: Lipo to te bułeczki z lodówki .... IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.12.05, 15:23
        Bułeczki możesz oczywiście piec zaraz po wyrobieniu i podrośnięciu ciasta, też są pyszne. Do lodówki możesz dać spokojnie, hamuje to rośnięcie do rana, rano wstawiasz do zimnego piekarnika, pod wpływem ciepła bułeczki rosną i są pyszne. Ja zawsze piekę kilka sztuk zaraz po wyrobieniu ciasta a resztę na drugi dzień. Ja też się z początku dziwiłam, ale to działa a bułeczki są pyszne;) Mąż je uwielbia i nie chce jeść innych:))
        • Gość: Ola Re: Lipo to te bułeczki z lodówki .... IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:41
          Dziekuje za wyjasnienia. Musze kiedys spróbować.
    • merkuryka Mnie ostatnio urzekł pewien BOSH 19.12.05, 10:37
      Kosztuje tylko 550 zł ( w RTV Mix AGD) , ale jest wyposażony opróc misy,
      okrągłych tarcz z różnymi otworkami, nasadek do ubijania, miksowania, siekania,
      sokowirówki, dzbanka miksującego do koktajli, również w maszynkę elektryczną do
      mielenia, a to jest jego ogromny PLUS!!!
    • qubraq Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? 20.12.05, 17:43
      Oj, no! widziałas ile chcą w sieci za mikser KA - 2099 zet i chyba bez Watu do
      tego! Chciałbym miec tego K750; mam juz Brauna Handblender MR 5550 CA, jest
      znakomity ale ale nie mam narzedzi wolnoobrotowych...
      Andrzej
      • Gość: bruno wrocław Re: robot kuchenny - jaki doradzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:51
        a ktoś wie jak sie nazywa cudo którego używa Pascal? taki (albo podobny) ma w
        swoim programie Nigella:) dzięki
    • qubraq Lipo, 20.12.05, 17:54
      tu zobacz, Bruno też:

www.fide.pl/pl/kitchenaid/artisan_mikser_planetarny_z_uchylna_glowica__artisan/259/

Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka