bursztyn10 08.12.05, 19:36 Jak juz zauwazono forum o chlebie nie działa. Ja stawiam pierwsze kroki i pytań mam dziesiatki. ale najważniejsze to: Co lepsze maszyna do chleba czy kamień do piekarnika i dlaczego. Jakie macie maszyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f odpowiem tak: i i... 08.12.05, 19:41 - maszyna wyrabia i wyrasta za Ciebie ciasto, moze także upiec. - kamień pomaga w pieczeniu w piekarniku; Mam 3 lata juz Alskę i jestem zachwycony - stosunkiem ceny do mozliwosci i niezawodnoscia. Ale Clatronixy tez sa ok, jak slyszalem. Wazne: dwa mieszadla, zegar, mozliwosc wyrabiania ciast roznych.. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: odpowiem tak: i i... 08.12.05, 20:46 maszyna do chleba jest świetnym wynalazkiem. Ja akurat mam do czynienia z maszynami jednomieszadłowymi (Clatronikiem i Panasonikiem) i obie są ok. Maszynę mam ponad rok, w tym czasie chleb kupiłam może trzy razy. z tym, że ja raczej tylko w niej wyrabiam a piekę w piekarniku. Kamień do pieczenia pomaga zachować chrupiącą skórkę i utrzymuje właściwą temperaturę pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 20:53 Ja nie mam maszyny,piekę w piekarniku.Maszynę chciałam swego czasu kupić ale uznałam że zajmuje ona zbyt duzo miejsca.Poza tym piekę prawie zawsze chleb na zakwasie,a taki chleb lepiej piec w piekarniku i jeszcze jak jest do tego kamień to prawie ideał ;)Ciasto wyrabiam mikserem ręcznym mieszadłami spiralnymi. Także teraz wolałabym mieć raczej piekarnik który nagrzewa się do 350 stopni,maszyna mi niepotrzebna :) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 21:08 Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką ALASKI i zaczęłam wielką przygodę z pieczeniem chleba jak na razie z gotowych mieszanek. Myślę, że w nie długim czasie zacznę piec także chlebki na zakwasie. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 22:07 najważniejsze, żeby zacząć piec chleb. Wszystko jedno - z mieszanek, na drożdżach, w maszynie czy piekarniku. Łatwo jest połknąć bakcyla i później zaczyna się przyjemny czas ekserymentowania i dochodzenia do coraz lepszych efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn10 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 18:12 mój pierwszy w zyciu chleb konczy sie własnie piec. Pachnie pięknie tylko trochę plaskaty, ciekawe jak bedzie smakował, juz się nikt nie moze doczekac wszyscy patrzą w szybę piekarnika jak w telewizor! Odpowiedz Link Zgłoś
rita70 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 20:25 A ja mam takie pytanie też kupiłam maszynę i mam problem z wyjmowaniem chleba po upieczeniu ,z ostatniego jednego zrobiły się dwa część wyszła na siłę a skórka cała została na dnie. Czy robicie coś specjalnie ,może wyciągacie mieszadła przed pieczeniem .Czemu ta skórka u mnie przywiera i kiedy wyciągacie chleb, odrazu po upieczeniu czy póżniej. Rita Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 21:55 od razu po upieczeniu należy odwrócić wiaderko, poruszyć mieszadłem (od zewnętrznej spodniej strony) i wyjać chleb do ostudzenia na kratce. Pozostawienie bochenka w maszynie sprawia, że spód staje się wilgotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozenna7 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 22:08 Od kilku miesięcy mam Alaskę. Miałam też problemy z wyjmowaniem chleba i mieszadłami. Od pewnego czasu wyjmuję z ciasta mieszadła - używam głównie programu 1 - ponad 3 godzinnego, a mieszadła wyjmuję po 2. mieszaniu, do końca rosnięcia i początku pieczenia mam ponad godzinę (w programie jest jeszcze jedno króciutkie mieszanie, ale nie jest ono wtedy wykonane). Po wyjęciu mieszadeł chleb doformowuję ręką zwilżoną w wodzie (wygladzam). Bałam się, że chleb opadnie, ale tak nigdy się nie stało. A jeśli chodzi o wyjmowanie chleba - po upieczenie szybko wyjmuję foremkę, żeby prędko ostygła, po kilku minutach ręcznie od spodu delikatnie przekręcam śruby mieszadeł. Chleb lekko przykrywam szmatką, aby przy stygnięciu nie zabardzo wysechł. Z wyjęciem czekam około 10-15 minut (delikatnie potrzącam i sprawdzam czy chleb się przesuwa luźno w foremce.Jeśli będzie w formie za długo, to może zwilgotnieć. Wykładam chleb odwrócony na ażurową kratkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 18:21 Zerkaj na Galerie, tam co chwile nowe cuda chlebowe sie dzieja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.05, 22:22 Chleb piekę już od ponad półtora roku. Korzystam z miski Tupperweare - tu chleb wyrabiam i czekam jak wyrośnie. Piekę w piekarniku. A o co chodzi z kamieniem w piekarniku.? Oświećcie mnie proszę:) Pozdrawiam! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.acn.waw.pl 20.12.05, 03:25 Zajrzyj na www.pizzastone.pl oraz na forum sys21.de a tam uzyskasz sporo informacji na temat kamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: forum chleb domowy 20.12.05, 08:41 Forum czasem dziala: wlasnie mi sie otworzylo. Nie trzeba rezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
buttermilk Re: forum chleb domowy 20.12.05, 10:36 ja od kilku tygodni mam maszyne i jak na razie jestem bardzo zadowolona. w tygodniu pieke glownie chleby z gotowych mieszanek, nastawiam maszyne rano i programuje tak zeby wieczorem chleb byl gotowy. W ubiegly weekend upieklam po raz pierwszy chleb na zakwasie z drozdzami (przepis Roseanne) - wyrabianie w misce + pieczenie w maszynie. Pieke codziennie wiec u mnie maszyna sie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś