Dodaj do ulubionych

CHLEB -pyt. do doswiadczonych

08.12.05, 19:36
Jak juz zauwazono forum o chlebie nie działa. Ja stawiam pierwsze kroki i
pytań mam dziesiatki. ale najważniejsze to:
Co lepsze maszyna do chleba czy kamień do piekarnika i dlaczego.
Jakie macie maszyny?
Obserwuj wątek
    • jacek1f odpowiem tak: i i... 08.12.05, 19:41
      - maszyna wyrabia i wyrasta za Ciebie ciasto, moze także upiec.
      - kamień pomaga w pieczeniu w piekarniku;

Mam 3 lata juz Alskę i jestem zachwycony - stosunkiem ceny do mozliwosci i
      niezawodnoscia.
      Ale Clatronixy tez sa ok, jak slyszalem.
      Wazne:
      dwa mieszadla,
      zegar,
      mozliwosc wyrabiania ciast roznych..

powodzenia
      • lis_ka Re: odpowiem tak: i i... 08.12.05, 20:46
        maszyna do chleba jest świetnym wynalazkiem. Ja akurat mam do czynienia z
        maszynami jednomieszadłowymi (Clatronikiem i Panasonikiem) i obie są ok.
        Maszynę mam ponad rok, w tym czasie chleb kupiłam może trzy razy. z tym, że ja
        raczej tylko w niej wyrabiam a piekę w piekarniku.
        Kamień do pieczenia pomaga zachować chrupiącą skórkę i utrzymuje właściwą
        temperaturę pieczenia.
    • dziuunia Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 20:53
      Ja nie mam maszyny,piekę w piekarniku.Maszynę chciałam swego czasu kupić ale
      uznałam że zajmuje ona zbyt duzo miejsca.Poza tym piekę prawie zawsze chleb na
      zakwasie,a taki chleb lepiej piec w piekarniku i jeszcze jak jest do tego
      kamień to prawie ideał ;)Ciasto wyrabiam mikserem ręcznym mieszadłami
      spiralnymi.
      Także teraz wolałabym mieć raczej piekarnik który nagrzewa się do 350
      stopni,maszyna mi niepotrzebna :)
      • marbor1 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 21:08
        Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką ALASKI i zaczęłam wielką przygodę z
        pieczeniem chleba jak na razie z gotowych mieszanek.
        Myślę, że w nie długim czasie zacznę piec także chlebki na zakwasie.
        Pozdrawiam - Maria
        • lis_ka Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 08.12.05, 22:07
          najważniejsze, żeby zacząć piec chleb. Wszystko jedno - z mieszanek, na
          drożdżach, w maszynie czy piekarniku. Łatwo jest połknąć bakcyla i później
          zaczyna się przyjemny czas ekserymentowania i dochodzenia do coraz lepszych
          efektów.
    • bursztyn10 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 18:12
      mój pierwszy w zyciu chleb konczy sie własnie piec. Pachnie pięknie tylko
      trochę plaskaty, ciekawe jak bedzie smakował, juz się nikt nie moze doczekac
      wszyscy patrzą w szybę piekarnika jak w telewizor!
      • rita70 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 20:25
        A ja mam takie pytanie też kupiłam maszynę i mam problem z wyjmowaniem chleba
        po upieczeniu ,z ostatniego jednego zrobiły się dwa część wyszła na siłę a
        skórka cała została na dnie. Czy robicie coś specjalnie ,może wyciągacie
        mieszadła przed pieczeniem .Czemu ta skórka u mnie przywiera i kiedy wyciągacie
        chleb, odrazu po upieczeniu czy póżniej.
        Rita
        • lis_ka Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 21:55
          od razu po upieczeniu należy odwrócić wiaderko, poruszyć mieszadłem (od
          zewnętrznej spodniej strony) i wyjać chleb do ostudzenia na kratce.
          Pozostawienie bochenka w maszynie sprawia, że spód staje się wilgotny.
        • Gość: bozenna7 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 22:08
          Od kilku miesięcy mam Alaskę. Miałam też problemy z wyjmowaniem chleba i
          mieszadłami. Od pewnego czasu wyjmuję z ciasta mieszadła - używam głównie
          programu 1 - ponad 3 godzinnego, a mieszadła wyjmuję po 2. mieszaniu, do końca
          rosnięcia i początku pieczenia mam ponad godzinę (w programie jest jeszcze jedno
          króciutkie mieszanie, ale nie jest ono wtedy wykonane). Po wyjęciu mieszadeł
          chleb doformowuję ręką zwilżoną w wodzie (wygladzam). Bałam się, że chleb
          opadnie, ale tak nigdy się nie stało. A jeśli chodzi o wyjmowanie chleba - po
          upieczenie szybko wyjmuję foremkę, żeby prędko ostygła, po kilku minutach
          ręcznie od spodu delikatnie przekręcam śruby mieszadeł. Chleb lekko przykrywam
          szmatką, aby przy stygnięciu nie zabardzo wysechł. Z wyjęciem czekam około 10-15
          minut (delikatnie potrzącam i sprawdzam czy chleb się przesuwa luźno w
          foremce.Jeśli będzie w formie za długo, to może zwilgotnieć. Wykładam chleb
          odwrócony na ażurową kratkę.
    • mysiulek08 Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych 09.12.05, 18:21
      Zerkaj na Galerie, tam co chwile nowe cuda chlebowe sie dzieja :)
    • Gość: Kasia Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.05, 22:22
      Chleb piekę już od ponad półtora roku. Korzystam z miski Tupperweare - tu chleb
      wyrabiam i czekam jak wyrośnie. Piekę w piekarniku. A o co chodzi z kamieniem w
      piekarniku.? Oświećcie mnie proszę:) Pozdrawiam! Kasia
      • Gość: Gość Re: CHLEB -pyt. do doswiadczonych IP: *.acn.waw.pl 20.12.05, 03:25
        Zajrzyj na www.pizzastone.pl oraz na forum sys21.de a tam uzyskasz sporo
        informacji na temat kamienia.

• linn_linn Re: forum chleb domowy 20.12.05, 08:41
          Forum czasem dziala: wlasnie mi sie otworzylo. Nie trzeba rezygnowac.
          • buttermilk Re: forum chleb domowy 20.12.05, 10:36
            ja od kilku tygodni mam maszyne i jak na razie jestem bardzo zadowolona. w
            tygodniu pieke glownie chleby z gotowych mieszanek, nastawiam maszyne rano i
            programuje tak zeby wieczorem chleb byl gotowy.
            W ubiegly weekend upieklam po raz pierwszy chleb na zakwasie z drozdzami
            (przepis Roseanne) - wyrabianie w misce + pieczenie w maszynie.
            Pieke codziennie wiec u mnie maszyna sie sprawdza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka