Gość: strzelec IP: *.siec.dzialdowo.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:02 witam zapeklowałem szynke i po pierwszym dniu wędzenia okazało się że przesoliłem i czy jest sposób żeby ją uratować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: przesolona szynka 13.12.05, 17:34 Wymoczyć w wodzie co najmniej 48 godzin, zmieniając ją przynajmniej czterokrotnie i jeszcze raz (krócej) uwędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciatek Re: przesolona szynka 13.12.05, 17:36 Z opisu wynika,że wędziłeś surową.Teraz powinieneś pogotować ja na maleńkim ogniu.Część sloności może "wyjść". Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: przesolona szynka 14.12.05, 13:44 zwykle przed wędzeniem należy sprawdzać słoność szynki. Ja sprawdzam słoność po wstępnym odcieknięciu, a przed wiązaniem. jeżeli jest za słona to moczę ją w zimnej wodzie, ale zwykle dobieram dokładnie proporcje mieszanki peklującej i nie mam tego problemu. w Twoim przypadku zastosuj metodę Banity, ale to już niestety wybornej jakości szynki nie będzie no ale nie będzie przesolona. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś