Dodaj do ulubionych

Saletra do peklowania mięsa

IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 09:48
Znalazłam przepis , w którym pekluje się mięso w zalewie z saletrą .Ma to
trwać 10 dni.Może wiecie czy saletra jest zdrową przyprawą i można ją bez
obawy stosować.Czy to nie jest to , czym peklują mięsa wędliniarze , żeby się
nie zepsuło i urosło? Pozdrawiam świątecznie wszystkich forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak, to jest to. Tak, jest nieszkodliwe. Mozesz 14.12.05, 09:52
      uzyc soli peklującej - nawet lepsze bedzie (stosuj zgodnie z instrukcją na
      opakowaniu torebki).
      • jacek1f aha, od saletry mieso nie "rośnie". To od pompowan 14.12.05, 09:53
        ia woda..:-(
        • Gość: reni Re: aha, od saletry mieso nie "rośnie". To od pom IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 10:03
          Jeszcze mam pytanie :jakie jest działanie saletry.Trzeba przecież mięso
          peklować 10 dni.Pozdrawiam.
          • momas Re: aha, od saletry mieso nie "rośnie". To od pom 14.12.05, 10:11
            Tu prawdziwa kopalnia wiedzy....
            www.wedlinydomowe.pl/
            • Gość: reni Re: aha, od saletry mieso nie "rośnie". To od pom IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 10:20
              Dzięki , super strona.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: aha, od saletry mieso nie "rośnie". To od pom 14.12.05, 13:32
                zadaniem saletry jest nadanie peklowanemu mięsu odpowiedniego koloru i częściowo
                konserwuje mięso niektórzy mówią, że saletra nie ma wpływu na smak mięsa, ja
                jednak uważam , że częściowo ma. Należy jednak uważać i stosować się ściśle do
                receptury, zarówno stosując saletrę czy peklosól. Nie są to związki zbyt zdrowe
                dlatego trzeba przestrzegać zasad. saletrę stosuje się w ilości 2% do ilości
                soli np na 1 kg soli daje się 2dkg saletry i dokładnie miesza. na 2,5 kg mięsa
                przeznaczonego do peklowania mokrego daje się 8.5 dkg saletry z solą lub
                peklosoli i 1 litr wody. czas peklowania zależny jest od rodzaju i wielkości
                mięsa przeznaczonego do peklowania. i tak schaby peklujemy w zależności od
                wielkości 7-10 dni. polędwice ok 3-4 dni. łopatka czy szynka w zależności od
                wielkości kawałków od 10-21 dni w niektórych przypadkch peklowanie szynek można
                przedłużyć do 28 dni. więcej informacji na stronie wedlinydomowe.pl
                pozdrawiam
                • jacek1f nooo Sąsiad! :-) Gdzieżeś bywał..? n/t 14.12.05, 13:35
                  • jarek_zielona_pietruszka Re: nooo Sąsiad! :-) Gdzieżeś bywał..? n/t 14.12.05, 14:23
                    witam siedzę na działce pod Łochowem i pilnowałem pachcierzy którzy remontowali
                    nam dom. pogoniłem ich ostatnio bo już nia mogłem patrzeć jak niszczą materiał
                    i psują robotę, sprawa chyba trafi do sądu. Ja niestety siedzę w domu bez okien
                    i drzwi. wpadłem do domu dzisiaj na kilka godzin aby pozałatwiać różne zaległe
                    sprawy i wieczorem znowu zmykam pilnować domu na działce. pozdrawiam
                    • jacek1f to powodzenia w pilnowaniu! pozdrawiam tez n/t 14.12.05, 14:28
                • j-lee no dobra a po co 14.12.05, 14:06
                  peklują np. golonki lub inne przed pieczeniem w piekarniku?

i co jest zdrowsze sól peklowa czy saletra?

czym się różni sól peklowa od zwykłej

a od saletry?

z góry dziękuję za odpowiedzi, skoro temat się pojawił chętnie bym się to
                  dowiedział
                  • jarek_zielona_pietruszka Re: no dobra a po co 14.12.05, 14:19
                    peklowanie zmienia smak mięsa. staje się on bardziej wyrazisty. peklowanie
                    konserwuje mięso. peklosól różżni się tym od zwykłej soli, że peklosól zawiera
                    oprócz zwykłej soli dodatek azotynu sodu lub azotanu sodu lub potasu.
                    saletra to nic innego jak właśnie azotan sodu lub potasu.
                    sól natomiast to jest chlorek sodu.
                    reasumując sól kuchenna plus saletra to peklosól. zwykle daje się ok 2% saletry
                    w stosunku do soli, czyli na 1 kg soli daje się 20g saletry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka