Dodaj do ulubionych

makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"?

IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.12.05, 12:40
Makowce piekę od dawna. I zawsze mam ten sam problem. Po przekrojeniu okazuje
sie, że między warstwą maku a ciasta zawsze mam pustke. Smak,zapach, wygląd -
wszystko OK. Tylko te dziury! Czy ktoś zna jakiś sposób? A może ja za luźno
zwijam ciasto, albo za ciasno? No już sama nie wiem!
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:56
      Po rozwałkowaniu smarują ciasto białkiem i dopiero wtedy wykładam masę makową.
      Zawijam nie za ciasno, bo może popękać - a potem owijam pergaminem do pieczenia
      zostawiając 1 - 2 centymetry luzu na wyrośnięcie. Zdarza się, że skórka trochę
      odstaje ale nie jest najgorzej. Pozdrawiam.
      • Gość: ulka Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.12.05, 14:04
        Bardzo Ci dziękuję Moniko. Może tym razem się uda.
        Najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie!!!
        Bo na post o myszach nawet nie zreaguję!
    • anka_p24 Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? 18.12.05, 14:40
      Sama makowca nie piekę, bo nie lubię, ale w jakimś przepisie widziałam radę,
      żeby do maku dodać trochę rozczynu drożdżowego, to wtedy też rośnie i nie
      odstaje od ciasta.
      • Gość: agata Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.ghnet.pl 18.12.05, 16:48
        A to ciekawy pomysł.Ktos tak próbował?
    • brynia2 Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? 18.12.05, 16:46
      Jeśli ktoś robił taki rozczyn drożdżowy do masy makowej, to niech napisze
      dokładnie, ile trzeba go dodać, proszę
      • Gość: agata Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.ghnet.pl 18.12.05, 16:49
        Też jestem ciekawa.
        • Gość: lonia Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: 212.106.133.* 18.12.05, 17:06
          Ja zawsze tak robię i dziur nie mam. Robię ciasto krucho - drożdżowe, takie,
          które trzyma się w lodówce. To ciasto nie jest takie puchate, jak zwykłe
          drożdżowe, dzięki temu mogę dać więcej masy makowej - tak, jak lubimy. Robię
          więcej zaczynu i część dodaję do masy makowej.
          • Gość: wini3 Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 18:50
            Zawsze do masy makowej dodaję szczyptę drożdży. Makowce mam cudne równiutkie -
            piekę w papierze . Zostawiam tyle luzu w papierze ile mam ochoty żeby wyrósł
            makowiec. Ciasto drożdżowe, rośnie wzdłuż i tyle na ile pozwoli papier.
            Niestety wymaga wykończenia wierzch czyli odrobina lukru i np orzechy czy
            rodzynki do posypania albo cukier puder. Makowce jak z cukierni. Polecam ,
            żadnego odstawania ciasta.Papier smaruję masłem i zawijam ciasto.
            • brynia2 Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? 18.12.05, 18:56
              Wini, rozumiem, że drożdże dodajesz, gdy masa jest jeszcze odrobinę ciepła, czy
              może temperatura masy nie ma znaczenia? Ile dać drożdży na 1/2 kg maku?
              • Gość: wini3 do bryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 08:48
                Ciasto drożdżowe, posmarowany masłem papier/ zwijam w rulon na cieście
                zostawiając tyle luzu ile mam zamiar żeby ciasto wyrosło/, temperaturą masy
                nigdy się nie interesowałam - ucierasz mak chyba już ostudzony/ dzień wcześniej
                sparzam mlekiem, odcedzam na sitku, potem mielę/, - masło , miód,
                cukier,drożdże , dodajesz ubite białko, minimalny zapach i bakalie. Chyba tak
                robisz? Cały sekret w papierze!
    • Gość: zadumana Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: 213.17.230.* 19.12.05, 14:18
      Robię makowiec w tortownicy (okrągły). Kładę ciasto i mak warstwami - dwie
      warstwy maku. Ciasto i mak w kolejnych warstwach smaruję białkiem. Nigdy dziury
      nie powstają, a ciasto rośnie jak szalone. Mak jest bez drożdży.
      Potem kroję jak tort, ale środka nie zostawiam - cięcie idzie do samego środka.
      W ten sposób każdy kawałek wygląda jakby był połówką kawałka tradycyjnego, ale
      jakby przekrojony po przekątnej w trójkąt, patrząc z góry. Kawałki są wysokie i
      pulchne.

Tortownica śr.32cm. Mąki 0,5kg.
      • brynia2 Re: do Zadumanej 19.12.05, 19:26
        Czy Twój makowiec jest na cieście drożdżowym czy krucho-drożdżowym?
        • Gość: siwa Re: do Zadumanej IP: *.adsl.solnet.ch 19.12.05, 23:03
          a ja robie makowiec gotowany, zawijany w ciasto biszkoptowe i tez nie mam
          zadnych dziur.
    • Gość: zadumana do Bryni:) IP: 213.17.230.* 20.12.05, 09:06
      Mój makowiec jest na cieście drożdżowym.
      Jest bardzo pulchny i lekki. Moja mama robiła go tradycyjnie zwijając bez
      zawijania w papier i pozwalała rosnąć ile chciał. Nigdy nie miał kształtu z
      cukierni, ale był pulchniutki i delikatny z mokrym makiem. Wszyscy się rzucali
      z komentarzem, że jest świetny i nie taki jak ten ze sklepu.
      Ja, odkąd mamy zabrakło, boję się tego zawijania i przeszłam na wersję w
      blaszce, którą podpowiedziała na FK kiedyś Kwieta. Uznałam to za genialny
      pomysł i stosuję z sukcesem.
      • Gość: dana Re: do Bryni:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:40
        nie zawijam w papier, bo makowiec jest zbyt blady.Kupilam sobie specjalne
        długie i wąskie foremki do makowca, wierzch przed upieczeniem smaruje
        rozmąconym jajem ( skórka jest cudnie przyrumieniona ),
        • Gość: zadumana Re: do Bryni:) IP: 213.17.230.* 20.12.05, 10:44
          Posmarowanie całości jajem (białko plus żółtko) to konieczność dla uzyskania
          końcowego efektu:)
          • Gość: hala Re: do Bryni:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:15
            ja smaruję kwasną smietaną, tez ładny i smaczny efekt, Gora robi się krucha i złota

• Gość: kasiadab Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.teleton.pl / 213.136.231.* 20.12.05, 20:12
      do masy makowej dodaj trochę drożdży z ciata, masa troszkę urośnie i nie
      oddzieli się
      • Gość: ulka Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.12.05, 19:08
        Pięknie wszystkim Wam dziękuję za taką obfitość wskazówek.
        Tak więc mój świąteczny makowiec będzie z dodatkiem drożdży w masie.
        A swoją drogą ileż to pomysłów na nasz tradycyjny makowiec.

Życzę wszystkim spokojnych i rodzinnych Świąt!!
        • brynia2 Re: ja też dodam drożdże do masy makowej 21.12.05, 20:18
    • brynia2 Dodałam zaczynu drożdżowego do masy makowej 23.12.05, 00:51
      i odstaje jeszcze bardziej. No, teraz to już nie wiem o co chodzi. A ciasto
      oczywiście posmarowałam białkiem przed położeniem masy. Mi nie wyszło, ale życzę
      powodzenia innym
      • Gość: ulka Re: Dodałam zaczynu drożdżowego do masy makowej IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.12.05, 15:09
        Bryniu! U mnie efekt ten sam!!Dziury mam jak kanał panamski, ale
        tego smaku, zapachu i tradycji nie da się nie docenić!
        A więc wesołych Świąt dla wszystkich!!!!
        • brynia2 Re: zrobiło mi się raźniej Ulu 29.12.05, 19:29
          Ula,dopiero teraz zasiadłam przy kompie, bo nie było mnie przez tydzień w domu.
          Jak pisałaś podtrzymujące mnie na duchu wieści, to byłam w podróży na drugi
          koniec Polski. Moja strucla też wyszła pyszna, tylko te kanały właśnie były
          wręcz popisowe. W święta mama poradziła mi, żebym następnym razem upiekła
          zawijając makowiec w papier. Kiedyś tak zrobię, pewnie na Wielkanoc, wtedy dam
          znać jak wyszło.
          Wszystkich makowych ciastożerców pozdrawiam już poświątecznie, ale za to
          sylwestrowo wystrzałowo, Brynia
          • Gość: anca Re: zrobiło mi się raźniej Ulu IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 01.01.06, 15:44
            masę makową trzeba dobrze odpaqrowac przed rozłożeniem. Najpierw mak dobrze
            odsaczyć...ścieka całą noc a póżźniej prazyć na ogniu....
            Nie będzie dziur gdy masa bedzie dostatecznie odpaqrowana.
            To jest moja koncepcja...tak robie i nie mam dziur....nie dodaje też do maku
            zadnych drożdzy!!!
          • Gość: limba Re: zrobiło mi się raźniej Ulu IP: *.mos.gov.pl 04.01.06, 12:58
            Makowce już zjedzone, więc za późno na porady, ale może na przyszłość się
            przydadzą.
            Nie znam metody z dodawaniem rozczynu do maku, więc nie wypowiadam się
            definitywnie na temat jej skuteczności. Ale na mój rozum, to dodanie do maku
            samego rozczynu powoduje, że masa makowa szybciej rośnie niż ciasto [jest
            przecież bardziej od ciasta wilgotna i ma luźniejszą konsystencję], a po
            upieczeniu opada i robią się dziury.
            A także - obserwując podawane w różnych przepisach proporcje składników ciasta
            drożdżowego - to generalnie wg mnie za duża jest w nich ilość drożdży, to
            powoduje zbyt szybkie wyrastanie ciasta i robienie się dużych dziur. Ciasto
            jest tym lepsze, im dłużej wyrasta - znakiem tego są mniejsze i równe
            [jednolite] dziurki. Poza tym drożdże, jak każdy inny spulchniacz, wysuszają
            ciasto.

Wg mojej metody, do maku dodaje się kawałek surowego ciasta - tego, w które
            zawija się masę makową.
            Jeśli chodzi o pieczenie, to również stosuję metodę z papierem, czyli formuję
            strucle krótsze o co najmniej 5 cm [z każdej strony] od długości foremki,
            owijam je w natłuszczony papier i wkładam do foremki. Do piekarnika [nagrzanego
            do temp. nie wyższej niż 170 st.] wstawiam, gdy ciasto urośnie i zapełni całą
            długość foremki. Piekę ok. 35 min.
            Ciasto jest rzeczywiście jaśniejsze niż posmarowane jajkiem, ale nie jest
            całkiem blade lecz jasnozłote. A po pokrojeniu makowca na porcje i tak widać
            głównie mak, a nie wierzch ciasta, więc moim zdaniem kolor ciasta nie ma
            znaczenia.
            Pozdrawiam w Nowym Roku!
    • Gość: panlu Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:56
      ja po rozwałkowania ciasta smaruję białkiem nakładam mak zawijam w papier do
      pieczenia pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni .całość dość mocno nakłuwam
      wykałaczką/ciasto przez papier/życze sukcesu .
      • pesteczka5 Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? 01.01.06, 20:12
        Ja nie zawijam w papier, bo tak robiła moja babcia i tak u nas ma być:))
        Ciasto robię tradycyjne drożdżowe, mak bez drożdży. Zwijając smaruję białkiem,
        piekę ok. 45 minut, a po upieczeniu chwilę trzymam w blaszcze (5 min) a potem
        wyciągam i układam do góry dnem. I lukruję. Nie mam żadnych dziur:)))
        • ula_a Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? 02.01.06, 10:09
          A może twoje makowce po prostu zbyt krótko wyrastają już po zwinięciu?
          Mnie nie pękają i nigdy nie robią się dziury, nie dodaję do maku drożdży,
          smaruję rozwałkowane ciasto rozmąconym jajkiem, nakładam mak i zawijam w papier
          solidnie wysmarowany masłem, formuję makowce krótkie, tak ok. 2/3 długości
          papieru, zawijam ściśle i czekam dłuuugo aż dobrze wyrosną wypełniając całą
          objętość rulonu.
    • Gość: zadumana Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: 213.17.230.* 02.01.06, 12:01
      Te dziury to rozpaczliwy problem.
      Ja zrobiłam całą makową tortownicę i dziur nie mam. Jeszcze raz powtórzę, że
      30cm tortownica. Mąki podałam poprzednio, że 50 dag, ale okazało się 40dag mam
      w notatkach. Do tego 4dag drożdży. Puszka mokrego maku z bakallandu plus łyżka
      od zupy rumu do niego. Mak bez drożdży. Wszystkie warstwy ciasta i maku
      smarowane.
      No i kto wyjaśni skąd te dziury?
      • Gość: zadumana Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: 213.17.230.* 04.01.06, 09:18
        Wczoraj zrobiłam kolejną okragłą struclę. Dziur - brak.
        Ja daję do ciasta dwa żółtka plus całe jedno jajko. Może to całe jajko z
        białkiem jakoś eliminuje dziury i dobrze lepi całość????
    • Gość: Gonia Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: 62.29.137.* 04.01.06, 09:37
      Ulka, a czym Ty się martwisz? Z doświadczenia wiem, że takie makowce, które nie
      wyglądają (i nie smakują jak cukierniane) są najsmaczniejsze i najszybciej
      znikają ze stołu:))
      • Gość: ulka Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.01.06, 16:56
        Gonia!No generalnie to żaden problem, ale jakoś tak na Święta chciałam dążyć do
        doskonałości.Masz rację. Po makowcach (tych świątecznych i tych sylwestrowych)
        już ani śladu.Chyba o to chodzi, żeby nasze wypieki były jak najbardziej domowe
        a nie "sklepowe".Ale po prostu zawsze mnie to intrygowało.
        Zadumana!No oczywiście, że nie będziesz miała dziur w swoim "przekładańcu".
        My tu omawiamy "zawijańce"
        Pozdrowionka dla wszystkich makowcowych "szaleńców"!!
        • Gość: limba Re: makowiec-zo zrobic aby nie miał "dziur"? IP: *.mos.gov.pl 04.01.06, 17:13
          Troszkę wyżej wpisałam swoje poglądy nt. Jeśli chcesz, możesz porównać i
          przetestować. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka