pajacyk2 24.10.02, 22:25 uprzejmie prosze o przepis na pierogi leniwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Izabella Re: pierogi leniwe IP: *.vgernet.net 25.10.02, 05:01 Pajacyk ja tez szukam tego przepisu. Najlepsze leniwe pierogi robila moja babcia, ktra umarla kilka lat temu a wraz z nia przepis na te pierogi. Wiem jak smakuja ale nie jadlam ich juz od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: pierogi leniwe IP: *.chello.pl 25.10.02, 12:15 Pierogi leniwe, jak nazwa wskazuje, należą do najmniej skomplikowanych potraw świata. Trzeba mieć: biały ser, mąkę, sól, stolnicę, nóż, garnek i palnik. Przyda się łyżka cedzakowa i durszlak, a potem jakiś talerz z widelcem. Ser zmielić w maszynce, na stolnicy zagnieść z mąką. Im mniej mąki, tym pierogi smaczniejsze, ale to wszystko powinno się jednak zlepić. Z ciasta robić wałki, spłaszczać, kroic skośnie na kluseczki. Kłaść na posolony wrzątek, ostrożnie zamieszać po włożeniu partii pierogów, zagotować do wypłynięcia na wierzch i potem gotować jeszcze troszkę (ok 1-2 min, można odłowić 1 sztukę i ocenić). Wyjąć (łyżką cedzakową na durszlak albo jakoś inaczej ICH nałapać), na talerz, jeść ze śmietanką słodkawą lub z prażoną bułeczką z masłem lub z masłem i cukrem lub ... Smak zależy jednak od tego, jaki ser wykorzystasz. Najlepsze wychodzą z sera dość twardego, wtedy trochę trudniej się gniecie, ale wgniatasz mniej mąki w ciasto. Co do Babci - może miała jakiś extra ser (no i oczywiście rękę do tego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: pierogi leniwe IP: 195.187.102.* 25.10.02, 13:01 Przepraszam, czy Ty naprawdę robisz te leniwe bez jajek? Ja do ciasta dodaję nieco kaszki manny, jak do knedlowego, można wtedy dodać bezpiecznie więcej sera. Wiem też, że niektózy nazywają "pierogami leniwymi" kluseczki zrobione z ziemniaków i sera, nawet jadłam takie, ale osobiście nigdy nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: pierogi leniwe IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.10.02, 13:44 Hej! A ja znam taki przepis na leniwe, który podała mi moja babcia: 0,5 kg białego sera, 2 jajka, szklanka mąki, sól, masło, bułka tarta,cukier. Biały ser trzeba zemleć przez maszynkę (ja kupuje taki jak do sernika on jest juz 3 krotnie zmielony), 2 łyżki masła utrzeć z żółtkami i potem dodawać stopniowo ser, białka ubić na pianę i dodać z mąką do sera.Dobrze wymieszać będzie się lepić ale to tak ma być, stolnice posypać dośc dobrze mąką poczym uformować z masy wałki pokroić ukośnie.Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy dotąd aż wypłyną, wtedy wyciągamy na talerz. Bułkę trzeba lekko zrumienić na patelni z odrobiną masła. Leniwe podawać gorące polane masełkiem i posypane tartą zrumieniona bułką oraz cukrem. To są najlepsze leniwe jakie jadłam. Życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: pierogi leniwe IP: *.chello.pl 25.10.02, 16:29 Gość portalu: Lobelia napisał(a): > Przepraszam, czy Ty naprawdę robisz te leniwe bez jajek? > Ja do ciasta dodaję nieco kaszki manny, jak do > knedlowego, można wtedy dodać bezpiecznie więcej sera. > Wiem też, że niektózy nazywają "pierogami leniwymi" > kluseczki zrobione z ziemniaków i sera, nawet jadłam > takie, ale osobiście nigdy nie robiłam. Naprawdę bez jajek. Kluski kartoflane też. To ratuje ich jakość, a jajko daję wtedy, gdy mam zbyt malo materiału do obróbki (odpowiednio sera lub ziemniaków). Wtedy kluski wychodzą twardsze i jakieś takie bez wyrazu. Żeby wyrobic sobie oko i wyzbyć obaw zrób tak (jesli moge się tak wymądrzać): zagnieć ciasto, zrób z niego kilka klusek i ugotuj. Jeśli OK, to rób kluski z reszty ciasta. Jeśli się rozpadają (jeśli zagnieciesz ciasto na stolnicy, a nie w misce o konsystencji jak na kładzione, to nie powinno się zdarzyć), daj jeszcze trochę mąki i znowu spróbuj. Zdarza mi się, że ser jest zbyt suchy (ale to wtedy, gdy dla ułatwienia sobie życia nie mielę go, ale trę w malakserze na tarce). Wtedy dodaje na stolnicy odrobinę (1-2 łyżki na ok 60 dag sera) jogurtu naturalnego, by się jakoś zaczął lepić z mąką. Według mnie leniwe bez jajek, masła, jakichś innych urozmaicaczy to klasyka, ale oczywiście - jak wszystko - można to jakos modyfikować (czy jednak to jeszcze leniwe ?). Osobiście nie używam gotowego mielonego sera, bo nie mam kontroli nad jego wilgotnością (sądzę, że w nim jest sporo serwatki, co wpływa potem na ilość mąki). Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Najłatwiejszy przepis w świecie 25.10.02, 14:51 2 kubki serka homogenizowanego zmieszaj z jajkiem dodając po trochu mąki. Ciasto musi mieć taką konsystencję, żeby "odstawało" od widelca, ale nie było za suche. Im dłużej mieszasz, tym lepiej - pierogi są bardziej puszyste. Łyżką stołową nabierasz ciasto i wrzucasz je do gotującej wody. Zmniejsz ogień. Kiedy wypłyną na powierzchnię, daj im się pogotować nie więcej niż 2 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową. Najlepsze są z topionym masłem i cukrem. Można dodać jeszcze cynamonu. Smacznego. PS. Cały proces przygotowywania i gotowania nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, więc jest to jedno z najszybszych znanych mi dań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: Najłatwiejszy przepis w świecie IP: *.vgernet.net 25.10.02, 17:01 Dzieki wam za te wszystkie przepisy wydaja sie takie proste a wiec musze sprobowac. A co do mojej babci to ona podawala leniwce polane maselkiem, cukrem i odrobinka cynamonu, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Najłatwiejszy przepis w świecie IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.02, 10:42 hania_76 napisała: > 2 kubki serka homogenizowanego zmieszaj z jajkiem dodając po trochu mąki. > Ciasto musi mieć taką konsystencję, żeby "odstawało" od widelca, ale nie było > za suche. Im dłużej mieszasz, tym lepiej - pierogi są bardziej puszyste. Łyżką > stołową nabierasz ciasto i wrzucasz je do gotującej wody. Zmniejsz ogień. Kiedy > > wypłyną na powierzchnię, daj im się pogotować nie więcej niż 2 minuty i wyjmuj > łyżką cedzakową. Najlepsze są z topionym masłem i cukrem. Można dodać jeszcze > cynamonu. > Smacznego. > > PS. Cały proces przygotowywania i gotowania nie powinien trwać dłużej niż 10 > minut, więc jest to jedno z najszybszych znanych mi dań Bardzo mi sie ten przepis podoba i natychmiast wykonam bo stesknilam sie za granica za leniwymi pierogami (wogole z tesknota wspominam polskie kochane bary mleczne...). Powiedz mi tylko co znaczy 2 kubki serka homogenizowanego, tzn. pytam o wage zawartego w nich sera? Mamy tu kubki wielkosci od 200 do 500 g. Pozdrawiam, Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
pajacyk2 Re: Najłatwiejszy przepis w świecie 27.10.02, 15:05 Dzieki wszystkim za przepisy, ktore beda teraz poddane testowaniu, zaintrygowal mnie szczegolnie ten z serkiem homeogenizowanym. Pierogi leniwe to dla mnie potrawa dziecinstwa. Ostatni raz jadlem chyba kilkanascie lat temu... p. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Objetosc serka w serku - do Magdy 28.10.02, 15:06 Gość portalu: Magda napisał(a): Powiedz mi tylko co znaczy 2 kubki serka homogenizowanego, tzn. > pytam o wage zawartego w nich sera? Mamy tu kubki wielkosci od 200 do 500 g. > Pozdrawiam, Magda. Piszac 2 kubki, mialam na mysli 2 opakowania standardowe w Polsce, czyli po 200 g (takie jak nawet w latach 80-tych sie trafialy w sklepach ;-)). Razem - na 400 g serka 1 cale jajko, a maka - wedlug wyczucia. Zacznij od wsypania 3-4 lyzek i porzadnie je rozbeltaj z masa serkowo-jajeczna. Jesli bedzie jeszcze za rzadka - dosypuj po trochu make. Jesli zrobi sie za gesta - rozrob troszeczke jogurtem albo smietana. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Objetosc serka w serku - do Magdy IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 29.10.02, 09:17 i to sa prawdziwe leniwe. bez stolnicy i wielkiego sprzatania po wszystkim. proporcje skladnikow nie sa takie istotne, moze byc 1 jajko na 250-500 g serka, maka na oko, ja daje 1-3 lyzki na 250 g sera, to zalezy od zawartosci wody w serku. kluchy sa bardzo delikatne, jedyna ich wada to to, ze sa bezksztaltne. aha, przed wpuszczeniem pierwszej na wzraca wode, trzeba potrzymac lyzke we wrzatku, wtedy ciasto sie do niej nie przylepi. smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś