Gość: Monika IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 08:23 Jak przyrządzić surówkę z marchwii? Niby prosta sprawa a jakoś tak kupiona w markecie jest lepsza od mojej Tak samo z surówką z kapusty - problem chyba w doprawieniu No i z selera:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katka Re: surówki IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 28.10.02, 14:34 Moje ulubione wersje tych surówek: Marchewkowa: zetrzec marchewke na tarce o grubych oczkach. Rzezuche lub kielki rzodkiewki posiekac i posolic. Polaczyc z marchewka. Dodac sok z cytryny i olej z pestek winogron (lub dobry slonecznikowy). Wymieszac. Z kapusy kwaszonej (kapusta nie powinna byc bardzo ukiszona): Kapuste kwaszona pokroic. Marchewke zetrzec na drobnej tarce i poslodzic. Cebulke drobniutko pokroic i troszke osolic (zeby puscila sok). Wszystko dodac do kapusty. Wymieszac z olejem z pestek winogron (lub dobrym slonecznikowym). Sprobowac i jezeli jest bardzo kwasna mozna jeszcze dodac troche cukru. Z kapusy bialej (nie kwaszonej): kapuste drobno poszatkowac i osolic zeby zmiekla. Marchew utrzec na tarce o grubych oczkach. Pora rozciac wzdluz na pol i posiekac w cienkie polksiezyce. Wszystko polaczyc. Skropic sokiem z cytryny. Mozna dodac pieprz. Na koncu wymieszac z olejem (z pestek winogron lub slonecznikowym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: surówki IP: *.chello.pl 28.10.02, 17:28 Gość portalu: Monika napisał(a): > Jak przyrządzić surówkę z marchwii? > Niby prosta sprawa a jakoś tak kupiona w markecie jest lepsza od mojej > Tak samo z surówką z kapusty - problem chyba w doprawieniu > No i z selera:-) Tyle się rano napisałam, a teraz widzę, że wszystko gdzieś przepadło. Teraz jak najkrócej (krótko o surówkach ?) Nie mam pojęcia o smaku surówek z marketu, ale moje poczynania są mniej więcej takie: 1) z marchwi - -marchew zetrzeć raczej drobno, dodac soku z cytryny, cukru i majonezu (nieduzo) oraz trochę wody. Woda stanowi taki sztuczny sok w surówkach, rozprowadza wszystkie smaczki -dodać utarte (raczej grubo) jabłko, może też kiszonego ogórka (wtedy bez cytryny) albo wygarnąć chrzan ze słoika **Zamiast majonezu można dać olej lub jogurt z majonezem lub bez (a wodę wlewam zawsze, oczywiście bez przesady, nie może to pływać) 2) z selera- Utarty seler wymaga natychmiastowego zakwaszenia (sok z cytryny). Jeszcze tarta marchew, jabłka, majonez (mało), woda, cukier lub ** 3) z kapusty kiszonej- Kapustę pokroić, jabłko (ew tez marchewkę) utrzeć, olej, cukier (mało), woda. Można jeszcze cebulkę, natkę, mielony kminek (wtedy ostrożnie z cukrem) z kapusty świeżej- kapustę drobno pokroić, polać lub nie polewać wrzątkiem, można posolić i pomiętosić rękami (ja przeważnie tylko kroję). Potem dodawać, co dusza zapragnie, tj -jabłko -jabłko i marchew -jabłko i pora (cienkie ćwierćplasterki) z marchwią lub bez -pomarańczę, sok z cytryny, jabłko i pora -rodzynki, jabłko, por, pomarańcza, curry (zmieszać z odrobiną wody), cukier, sól, jogurt -... -... Do wykorzystania są rodzynki, śliwki, pomidory, papryka, cebula, ogórki słodkie i kiszone, ananasy i brzoskwinie z puszki, sok pomarańczowy (świeży, nie z kartonu), orzechy, prażone nasionka, keczup (dobrej jakości, ale rozcieńczony wodą) lub sosik jak ** Z przypraw ziólka, curry, pieprz i p ziołowy, koperek (bardzo pasuje do kapusty), natka, szczypiorek... Nie da się wypisać wszystkiego. Surówka jest najważniejszym daniem dnia i ma mnóstwo wcieleń. Najistotniejsza jest równowaga smaków 'ostro-kwaśno-słodkie' i struktura surówki 'rozdrobnienie jarzyn-nawilżenie'. W tym drugim pomaga woda, chroni przed zwilżaniem nadmierną ilością majonezu czy oleju Przepraszam, że to właściwie nie jest odpowiedź dla Ciebie, ale ja nie mam pojęcia o smaku surówek z marketu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: surówki IP: *.toya.net.pl 28.10.02, 17:49 Bardzo smaczna surowka z marchwi: marchewki zetrzec na tarce z grubymi oczkami,posypac lyzka cukru,wymieszac- cukier powoduje wydzielenie soczku:) obrane(lub nie-jak kto lubi) jablko zetrzec rowniez do marchewki.W kubeczku zrobic sos-smietane lub jogurt wymieszac z lyzeczka chrzanu,zalac marchewke,wymieszac,sprobowac,czy dosc slodka i ostra. A z kiszonej kapusty:kapuste odcisnac lekko z soku,pokroic,dodac utarta marchew i jablko,posiekana drobno cebulke,wsypac lyzeczke cukru(jesli kapusta mocno kwasna) i ze dwie lyzki oleju.Mozna popieprzyc,jesli ktos lubi ostro. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: surówki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 09:08 Dziękuję za odpowiedzi. Udzieliliście mi właśnie takich wskazówek jakich oczekiwałam Smaczznego Odpowiedz Link Zgłoś