IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 08:23
Jak przyrządzić surówkę z marchwii?
Niby prosta sprawa a jakoś tak kupiona w markecie jest lepsza od mojej
Tak samo z surówką z kapusty - problem chyba w doprawieniu
No i z selera:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: katka Re: surówki IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 28.10.02, 14:34
      Moje ulubione wersje tych surówek:
      Marchewkowa: zetrzec marchewke na tarce o grubych oczkach. Rzezuche lub kielki
      rzodkiewki posiekac i posolic. Polaczyc z marchewka. Dodac sok z cytryny i olej
      z pestek winogron (lub dobry slonecznikowy). Wymieszac.
      Z kapusy kwaszonej (kapusta nie powinna byc bardzo ukiszona): Kapuste kwaszona
      pokroic. Marchewke zetrzec na drobnej tarce i poslodzic. Cebulke drobniutko
      pokroic i troszke osolic (zeby puscila sok). Wszystko dodac do kapusty.
      Wymieszac z olejem z pestek winogron (lub dobrym slonecznikowym). Sprobowac i
      jezeli jest bardzo kwasna mozna jeszcze dodac troche cukru.
      Z kapusy bialej (nie kwaszonej): kapuste drobno poszatkowac i osolic zeby
      zmiekla. Marchew utrzec na tarce o grubych oczkach. Pora rozciac wzdluz na pol
      i posiekac w cienkie polksiezyce. Wszystko polaczyc. Skropic sokiem z cytryny.
      Mozna dodac pieprz. Na koncu wymieszac z olejem (z pestek winogron lub
      slonecznikowym).

    • Gość: bef Re: surówki IP: *.chello.pl 28.10.02, 17:28
      Gość portalu: Monika napisał(a):

      > Jak przyrządzić surówkę z marchwii?
      > Niby prosta sprawa a jakoś tak kupiona w markecie jest lepsza od mojej
      > Tak samo z surówką z kapusty - problem chyba w doprawieniu
      > No i z selera:-)

      Tyle się rano napisałam, a teraz widzę, że wszystko gdzieś przepadło. Teraz jak
      najkrócej (krótko o surówkach ?)


      Nie mam pojęcia o smaku surówek z marketu, ale moje poczynania są mniej więcej
      takie:

      1) z marchwi -
      -marchew zetrzeć raczej drobno, dodac soku z cytryny, cukru i majonezu
      (nieduzo) oraz trochę wody. Woda stanowi taki sztuczny sok w surówkach,
      rozprowadza wszystkie smaczki
      -dodać utarte (raczej grubo) jabłko, może też kiszonego ogórka (wtedy bez
      cytryny) albo wygarnąć chrzan ze słoika
      **Zamiast majonezu można dać olej lub jogurt z majonezem lub bez (a wodę wlewam
      zawsze, oczywiście bez przesady, nie może to pływać)

      2) z selera-
      Utarty seler wymaga natychmiastowego zakwaszenia (sok z cytryny). Jeszcze tarta
      marchew, jabłka, majonez (mało), woda, cukier lub **

      3) z kapusty kiszonej-
      Kapustę pokroić, jabłko (ew tez marchewkę) utrzeć, olej, cukier (mało), woda.
      Można jeszcze cebulkę, natkę, mielony kminek (wtedy ostrożnie z cukrem)
      z kapusty świeżej-
      kapustę drobno pokroić, polać lub nie polewać wrzątkiem, można posolić i
      pomiętosić rękami (ja przeważnie tylko kroję). Potem dodawać, co dusza
      zapragnie, tj
      -jabłko
      -jabłko i marchew
      -jabłko i pora (cienkie ćwierćplasterki) z marchwią lub bez
      -pomarańczę, sok z cytryny, jabłko i pora
      -rodzynki, jabłko, por, pomarańcza, curry (zmieszać z odrobiną wody), cukier,
      sól, jogurt
      -...
      -...
      Do wykorzystania są rodzynki, śliwki, pomidory, papryka, cebula, ogórki słodkie
      i kiszone, ananasy i brzoskwinie z puszki, sok pomarańczowy (świeży, nie z
      kartonu), orzechy, prażone nasionka, keczup (dobrej jakości, ale rozcieńczony
      wodą) lub sosik jak ** Z przypraw ziólka, curry, pieprz i p ziołowy, koperek
      (bardzo pasuje do kapusty), natka, szczypiorek... Nie da się wypisać
      wszystkiego.

      Surówka jest najważniejszym daniem dnia i ma mnóstwo wcieleń. Najistotniejsza
      jest równowaga smaków 'ostro-kwaśno-słodkie' i struktura surówki 'rozdrobnienie
      jarzyn-nawilżenie'. W tym drugim pomaga woda, chroni przed zwilżaniem nadmierną
      ilością majonezu czy oleju

      Przepraszam, że to właściwie nie jest odpowiedź dla Ciebie, ale ja nie mam
      pojęcia o smaku surówek z marketu :-)

    • Gość: Nina Re: surówki IP: *.toya.net.pl 28.10.02, 17:49
      Bardzo smaczna surowka z marchwi:
      marchewki zetrzec na tarce z grubymi oczkami,posypac lyzka cukru,wymieszac-
      cukier powoduje wydzielenie soczku:)
      obrane(lub nie-jak kto lubi) jablko zetrzec rowniez do marchewki.W kubeczku
      zrobic sos-smietane lub jogurt wymieszac z lyzeczka chrzanu,zalac
      marchewke,wymieszac,sprobowac,czy dosc slodka i ostra.

      A z kiszonej kapusty:kapuste odcisnac lekko z soku,pokroic,dodac utarta marchew
      i jablko,posiekana drobno cebulke,wsypac lyzeczke cukru(jesli kapusta mocno
      kwasna) i ze dwie lyzki oleju.Mozna popieprzyc,jesli ktos lubi ostro.
      Smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka