Gość: janka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:49 jak długo można trzymać otwarty jogurt naturalny w lodówce ( oczywiście zabezpieczony np. folią)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: jogurt 29.12.05, 10:57 ja nic nie przetrzymuje. mam obsesje na punkcie swiezosci takich produktow - np jogurt albo serek homogenizowany czy wiejski - otwarte, znaczy od razu do zjedzenia. chociaz.. jak sobie przypomne, to kiedys jadlam serek wiejski na dwa razy - czyli stal otwarty 24h. ale to nie bylo w polsce, tylko w kraju gdzie dodaje sie tyyyyle chemi do jedzenia, ze pewnie i po tygodniu jeszcze by nie zyl swoim zyciem;P Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 29.12.05, 11:14 Jogurt traci zywe kultury z kazdym dniem. Kiedy konczy sie jego przydatnosc do spozycia, jest juz raczej martwy. Im szybciej sie zje, tym lepiej. Kupowac nalezy metoda zwana "z tylu lodowki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hop Re: jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:22 a co z tym,jak mam większy jogurt i np. potrzebuję tylko ilość do dodania do zupy. Tak sobie myślę czy może być jeszcze dobry jutro np. na śniadanie. ? Prowadzę tak zwane "gospodarstwo jednoosobowe" i z reguły kupuje mniejsze pojemności. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 29.12.05, 11:27 Jutro to inna sprawa. Zjedz go w ciagu 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: jogurt IP: 150.254.115.* 29.12.05, 13:11 Nie zawsze da się kupować "z tyłu" lodówki. Jakie (dot. terminu ważności) według Ciebie jogurty mają najmniej zdrowych kultur bakterii. Czasami kupię jogurt ważny około 14 dni, a niekiedy 5 dni. Czy istnieje jakaś granica? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 29.12.05, 13:38 Jak dotad nikt mi tego nie zabronil. Ja kupuje jogurty we Wloszech, wiec nie znam terminow. Staram sie kupowac takie, aby zdazyc zjesc je na 2 tygodnie przed uplywem okresu waznosci. Jesli sie nie uda, trudno: szkodliwe nie sa. Zapasow duzych nie robie wlasnie z tego powodu: lubie jogurty z odlegla data. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 29.12.05, 13:40 Granica jest data podana na wieczku. Tyle, ze dotyczy przydatnosci do spozycia, a nie zywotnosci kultur. Te "umieraja" codziennie. Kazdego dnia jest ich mniej, a jogurcie o nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: jogurt IP: 150.254.115.* 29.12.05, 16:28 Dzięki za odpowiedź. Ja kupuję głównie w sklepie na osiedlu i tam podaje je sprzedawczyni. Ona ma dostawę raz w tygodniu i są te jogurty najczęściej ważne ok 18 dni. W większych hipermatketach bywam rzadko. Kiedyś jak kupowałm jogurty bodajże był to Piotr i Paweł i na wierzchu były ważne 2-3 dni, z tyłu zaś około 14 dni i zaczęłam wybierać te z tyłu to zostałąm tak wyzwana przez sprzedawcę, że więcej nie pojawiłam się w tym sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 29.12.05, 16:45 Slusznie. Nie bedzie nam tu rzadzil sprzedawca. Dla mnie jogurt 2-3 dniowy jest JUZ po terminie. A nie myslalas o robieniu jogurtu w domu i dodawaniu do niego swiezych owocow. Ja najczesciej tak robie, a inne jogurty kupuje tylko awaryjnie. Latem wlasciwie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: jogurt IP: 150.254.115.* 29.12.05, 16:48 Nigdy mi nie wychodzi jogurt. A poza tym uwielbiam naturalny Danone i żaden inny (a próbowałam już wielu) nie potrafi mi go zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: jogurt IP: 150.254.115.* 30.12.05, 19:04 Dlaczego? Uważam, że w porównaniu z naturalnym Bakomy i Zott'a jest on pyszny. No, ale każdy ma swoje własne upodobania. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 30.12.05, 20:33 Ja akurat znam te firme z rynku wloskiego, wiec i porownania mam inne. Jedno Ci powiem, sa mocno przereklamowane. A co do skladnikow itp. to juz zobacz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: jogurt IP: 150.254.115.* 31.12.05, 13:08 Jeśli chodzi o jogurt naturalny bez cukru to nie ma w nim żadnych "złych" dodatków typu żelatyna, ani innych konserwantów. Jeśli zaś chodzi o owocowe to nie interesuje mnie czy mają jakieś dodatki, bo nie jadam kupnych owocowych jogurtów. Sama je robię: jogurt naturalny+owoce/konfitury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jogurt IP: *.jci.com 29.12.05, 18:23 no jakos nie wierze ze tych bakterii z dnia na dzien ubywa trwalosc i sposob psucia sie bedzie zalezal od zawartosci "zyjatek" i konserwantow jogurt naturalny bez konserwantow powinien sie zachowywac jak zsiadle mleko. bedzie OK przez kilka dni lecz moze bardziej skwasniec bo bakterie sie NAMNAZAJA. jezeli wpadna do niego zarodniki plesni, to po pewnym czasie zaplesnieje na wierzchu, takiego do jedzenia nie polecam oczywiscie :) jogurt z konserwantami moze nie skwasniec czy zaplesniec ale po uplywie waznosci robi sie - no ohydny, gorzki, dziwny. miedzy innymi dlatego wole bez konserwantow bo WIDZE i CZUJE w jakim jest stanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 13:05 Ludzie, nie przesadzajcie! Tak długo, jak jogurt sam nie wychodzi z lodówki, to można go zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt 30.12.05, 13:28 Nie chodzi o to, czy mozna: jasne, ze tak. Chodzi o to, czy warto, a dokladnie czy jest jeszcze jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIRA Re: jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 16:34 A PO DRUGIE PYTANIE BYŁO O OTWARTY WCZESNIEJ KUBECZEK JOGURTU Odpowiedz Link Zgłoś