Dodaj do ulubionych

Zupa rybna

IP: 212.75.99.* 29.10.02, 10:10
Hej forumowicze.

Chciałabym zrobić zupe rybną. I potrzebuje Waszej rady. Przyznam sie od razu,
że nie jestem aż tak ambitna, żeby sama gotować wywar - mam bulion rybny
knorra. Chce sie Was poradzić co do tego bulionu wrzucić. Jakie warzywka,
jakie przyprawy, czy białe winko, no i oczywiście jakie ryby i ewentualne
owoce morza.

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.

Pozdrawiam

Józia
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: Zupa rybna IP: 157.25.128.* 29.10.02, 10:19
      Wejdź na wątek KUCHNIA FRANCUSKA - tam jest przepis na francuską prawdziwą zupę
      rybną -bouillabaisse. Zupa jest przepyszna. Waek ten zaraz podciągnę pod górę.
      Pozdrawiam
      Syrena
    • Gość: eLBe Re: Zupa rybna IP: *.*.*.* 29.10.02, 12:47
      Ta jest tradycyjna kaszubska. Prosta, kapitalna i bez chemii, z całym
      szacunkiem ale daruj sobie tego knorra czy podobne. To jest naprawdę tylko dla
      tych, co mają na przygotowanie delicji ok 15 min. Jeżeli masz dodatkowy
      kwadrans to wystarczy na danie poniżej:

Jarzyny takie rosołowe (marchew, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)
      gotujesz w osolonej wodzie całe lub w dużych kawałkach, żeby później nie
      przeszkadzały. Dodajesz kostkę warzywną, kilka ziaren ziela angielskiego, parę
      listków laurowych, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu. Kiedy się podgotują (to
      wywar ma być smaczny, jarzyny już niepotrzebne) dodajesz do gara przekrojone na
      pół świeże flądry (po jednej na osobę) i gotujesz jeszcze ok 15 min. a może
      krócej, trzeba uważać aby się ryba nie rozgotowała. Na koniec zabielasz zupę
      śmietaną i od razu do miski kawał ryby i zalać zupą. Palce lizać!

• Gość: anma Re: Zupa rybna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.02, 13:54
        Gość portalu: eLBe napisał(a):

> Ta jest tradycyjna kaszubska. Prosta, kapitalna i bez chemii, z całym
        > szacunkiem ale daruj sobie tego knorra czy podobne. To jest naprawdę tylko
        dla
        > tych, co mają na przygotowanie delicji ok 15 min. Jeżeli masz dodatkowy
        > kwadrans to wystarczy na danie poniżej:
        >
        > Jarzyny takie rosołowe (marchew, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)
        > gotujesz w osolonej wodzie całe lub w dużych kawałkach, żeby później nie
        > przeszkadzały. Dodajesz kostkę warzywną.....

...z całym szacunkiem, ale ta kostka warzywna to nie chemia?

Moja babcia gotowała na Wigilię zupę rybną tak:
        Wywar nagotować na tym co zostało z karpia (oczyszczone głowy,trochę
        samego "mięska" rybnego) i na warzywach drobniutko pokrojonych lub startych na
        grubej tarce (warzywa jak na rosół, czyli marchewka, pietruszka, seler, por).
        Pod koniec gotowania dodać trochę kaszki manny, zeby lekko (ale naprawdę
        lekko) zagęścić zupkę. Zabielic śmietaną, dodać drobno pokrojoną natkę
        pietruszki, no i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
        Zupka bardzo delikatna i naprawdę pyszna. Polecam.
        Smacznego
        • Gość: eLBe Re: Zupa rybna IP: *.*.*.* 29.10.02, 14:10
          Sorry powinienem wyjaśnić. Nie kostka knorra bo to rzeczywiście chemia. Miałem
          na myśli kostkę z prasowanych suszonych warzyw. Mało miejsca zajmuje a daje
          kapitalny aromat.

PZDR
      • Gość: Tomasz Re: Zupa rybna IP: *.dhcp-156-56.indiana.edu 31.10.02, 20:16
        Wlasnie wrocilem z Polski. Bylem tez na Kaszubach. Baardzo sobie chwale korki
        sledziowe po kaszubsku (a poza tym wszysko inne, lacznie z krajobrazami). U
        mnie w domu tylko ja moge jesc ryby nawet na surowo(suhi), postaram sie aby tym
        razem wszyscy zakosztowali (fladra jest tylko mrozona)
        • Gość: Senin Male conieco IP: *.prem.tmns.net.au 01.11.02, 03:33

Malutka uwaga: rybe wystarczy gotowac przez 7 do 10 minut . Nie rozgotuje sie i
          bedzie soczysta.

druga uwaga: zamiast smietany proponuje mleko kokosowe (na okazje bardziej
          odswietna) nadaje takiego orientalnego smaczku, gdyby taj jeszcze dorzucic
          chili i sosu rybnego zamiast soli .... zachwyci kazdego...
          • Gość: rak Re: ucha IP: *.proxy.aol.com 08.11.02, 23:01
            U znajomych rosjan jadam uche, a gotuja ja zgodnie z orginalna receptura:
            1.gotuja rosol z drobnych ryb, im wiecej gatunkow tym lepiej, bez zadnych
            dodatkow
            2.do wywaru , po odrzuceniu "smietnika", wrzucaja duza ilosc drobno pokrojonych
            ziemniakow + sol,pieprz czarny + lisc laurowy
            3. gdy ziemniaki zaczynaja miekknac dodaja kawalki ryby (bez osci)
            4. podaja bardzo goraca i do kazdego talerza daja lyzke drobno pokrojonej
            cebuli. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyycha !!!!!!!
            Przy pierwszym podejsciu mialam opory zwlasza cebula ale teraz ucha to krolowa
            zup rybnych Pozdrawiam rak
    • Gość: kluba1 Re: Zupa rybna IP: *.we.client2.attbi.com 09.11.02, 06:16
      Czasami robie zupe rybna i zawsze pamietam mojej mamy przepis: zrob wyciag na
      jarzynach a pozniej dodaj rybe na krotki czas. Do tego podstawowego przpeisu
      mozna dodac wszystko i zawsze, dlatego nie ma przepisu na zupe rrybna. W
      zaleznosci co mam po reka ( ryby z oceanu, z jeziora, raki i wszystko inne)
      dodaje z rozsadkiem, czasami pomidory w kostke, czasami kukurydze w ziarenkach,
      czasami ziemniaki w kostke, czasami ryz, czasami przecier pomidorowy , czasami
      smietane, czasami biale wino, czasami sok z cytryny- zawsze wychodzi zupa
      rybna !! I zawsze jest smaczna !! Czasami sie ja je lyzka , czasami widelec
      jest potrzebny!! Smacznego !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka