Dodaj do ulubionych

Tortilla pewny przepis

08.01.06, 10:29
Bardzo poprosze o przepis na domową tortillę; mam na razie tylko mąkę
kukurydzianą, mleko i jajko. Jak to wszystko zrobić żeby było dobre???

Na farsz mam mrozonkę warzyw z hortexu (takich z bazylią) na drugi farsz mam
fete, szpinak i czosnek. Jak to ciekawie zrobić doprawic, zeby było pyyycha!


Obserwuj wątek
    • niedobrax2 Re: Tortilla pewny przepis 08.01.06, 10:37
      znalazłam mnóstwo przepisów w wyszukiwarce, niestety wszystkie każą wyrabiać
      ciasto ręcznie a ja niestety ani wałka ani stolnicy nie posiadam :-( Dlatego
      szukam jakiejś alternatywy "ala" naleśniki tzn wyrabiamy mikserem i smażymy na
      patelni. Albo moze ktoś zasugeruej co moze zastąpić mi wałek i stolnice?
        • jacek1f masz pewny od Boba, kopiuję: 08.01.06, 11:07

          • Re: Placki tortilla albo buritto
          bob75rob1 09.12.05, 10:59 + odpowiedz
          30 dag mąki pszennej
          20 dag mąki kukurydzianej (tylko nie pomylić z kaszą)
          3 łyzki stopionego masła
          sól

          Obie mąki zmieszać, wlać około szklanki letniej wody, dodać masło,
          posolić, wyrobić elastyczne ciasto, zagnieść w kulę, przykryć i
          odstawić. Po 15 min. cistao podzielić na 16 równych kawałków,
          uformować z nich kulki, każdą rozwałkować na okrągły placek. Piec
          z dwóch stron na suchej patelni. Gdy zaczynają się wybrzuszać,
          docinąć łopatką. Upieczone trzymać w płóciennej szmatce.
          30 dag mąki pszennej
          20 dag mąki kukurydzianej (tylko nie pomylić z kaszą)
          3 łyzki stopionego masła
          sól

          Obie mąki zmieszać, wlać około szklanki letniej wody, dodać masło,
          posolić, wyrobić elastyczne ciasto, zagnieść w kulę, przykryć i
          odstawić. Po 15 min. cistao podzielić na 16 równych kawałków,
          uformować z nich kulki, każdą rozwałkować na okrągły placek. Piec
          z dwóch stron na suchej patelni. Gdy zaczynają się wybrzuszać,
          docinąć łopatką. Upieczone trzymać w płóciennej szmatce.
    • ampolion Re: Tortilla pewny przepis 08.01.06, 16:50
      Masa harina, z której robi się meksykańskie tortille, to jednak nie
      zwyczajna "mączka kukurydziana", jest specjalnie preparowana:
      www.cuisinenet.com/glossary/masa.html
      W polskich warunkach pewnie nieosiągalna.
      "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka