Dodaj do ulubionych

wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!!

IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:14
poradzcie mi prosze co przygotowac do jedzenia na wieczor polski. maja byc
potrawy typowo polskie. nie mam pojecia, co mam zrobic. beda pierogi, barszcz
czerwony, ryba po grecku, makowiec, jakas salatka. ja tez chcialabym cos
zrobic, ale nie mam pojecia co?!! prosze poradzcie cos... byle nie bigos!
Obserwuj wątek
    • korsarz3 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 19:23
      Niestety, poza jedzeniem (np golonka, bigos, pierogi!, ćwikła) powinno się też
      dać polski alkohol.
      • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:39
        bedzie żubróweczka :)
    • jacek1f gołabki, śledzie, upiecz bialą kiełbasę, pierogi m 14.01.06, 19:23
      oże zrób... widze, ze z Niemiec chyba piszesz - znajdziesz wszystko...
    • jswm Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 19:27
      żurek? sernik?
      • Gość: jasio Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:35
        Flaki i ozorki w szarym sosie pycha a jak masz duzo forsy to prosie nadziewane
        kasza gryczana
        • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:41
          prosie nadziewane... ja ledwo sama potrafie sobie obiad zrobic... :(
          • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:43
            myslam o jakiejs salatce-moze taka z kurczakiem, ananasem i rodzynkami, ale
            sernik tez mi przez glowe przeszedl, tylko nie wiem, czy bede w stanie go
            zrobic....znaczy zrobic, to ja moge wszystko, ale zrobic tak, zeby sie udalo i
            smakowalo?
            • bazylia7 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 15.01.06, 08:52
              Gość portalu: feme napisał(a):

> myslam o jakiejs salatce-moze taka z kurczakiem, ananasem i rodzynkami,

ja, ja, zwlaszcza ten ananas... Typowo polski ! ;)))

ale
              > sernik tez mi przez glowe przeszedl, tylko nie wiem, czy bede w stanie go
              > zrobic....znaczy zrobic, to ja moge wszystko, ale zrobic tak, zeby sie udalo i
              > smakowalo?

sluchaj starszych i daruj sobie ananasy, mango i awokado...
              albo przestan pytac o TYPOWO POLSKIE potrawy ..
            • bob75rob1 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 16.01.06, 13:39
              z sałatek to chyba najlepiej taką tradycyjną jarzynową - jest nieodłącznie we
              wszystkich wspomnieniach imprez moich rodziców gdy byłam mała; równiez sos
              tatarski; ogórki kiszone
      • Gość: sancha Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:17
        NO OCZYWISCIE KOTLET SCHABOWY I KAPUSTA ZASMAZANA , PIEROGI DUZO
        PIEROGOW bo tylko my najlepsze robimy bo w domciu na spokojnie!!!
        smacznego
    • tereza11 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 19:41
      Flaczki, rosół z makaronem, kaszanka a na słodko piernik.
      • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:46
        piernik bedzie, makowiec tez... kurde,a moze golabki w sosie pomidorowym?
    • e_katt Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 19:48
      częścią tego wieczoru może być jakiś rybny minifestiwal (m.in. śledzie w
      róznych odsłonach)

na słodko coś makowego (niekoniecznie makowiec, ale np. jakiś makowo-serowy mus
      z wędzonymi śliwkami)
      • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:53
        ryba po grecku bedzie. Ja zastanawialam sie tez nad sledziami w sosie
        smietanowym, moze tez do tego w takim pomidorowo-paprykowym, albo na jakis inny
        sposob. hmmm, ale nie wiem, czy to bedzie smakowac. ja osobiscie sledzi nie
        lubie i moze dlatego mysle, ze obcokrajowcom moze nie samkowac.
        • lessa1 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 19:56
          zrób śledzie w miodzie - nawet osoby które nie znoszą śledzi będą zaskoczone.
          Jak chcesz dam przepis.
          • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.01.06, 19:59
            ok, poprosze...moze ja sie nawet skusze na nie :)
            • lessa1 Śledzik 14.01.06, 20:06
              trzeba godzinkę moczyś śledzia w wodzie gazowanej. Potem bierze się trzy duże
              cebule (na małe wiaderko śledzi), kroi w piórka i smaży na dużej ilości oleju.
              Potem dokłada się dwie duże łychy miodu (dowolnego ale super efekty są z
              gryczanym), łychę przecieru pomidorowego a może być nawet dobry keczup. To
              wszystko się trochę smaży i do wystudzonego wrzuca śledzia. Musi odstać dobę i
              prosimy do stołu.
          • Gość: sancha Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:21
            nie , nie sledzi nie polecam bo do sledzi trzeba naprawde smakoszy
            inni moga uciec na sam zapach ..... prosze to wziasc po uwage
            a zam takie osoby>>>
        • jacek1f zrób śledzie o dpierzynka z jabłek i cebuli. I goł 14.01.06, 19:58
          ąbki.

Przewinęły sie tu kilka razy - to rób śmiało w pomidorowym właśnie.
        • jswm Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 20:00
          nie rób czegoś czego sama nie zjesz
        • e_katt ryby - jesli mam byc po polsku, bo 14.01.06, 20:11
          przypmnialo mi sie:

franc. inz. Wilelm le Vasseur Beauplan (w 1631 r.) mowil:
          "jesli co, w czym Polacy nas bardzo przewyzszaja: co sie tyczy RYB, znaja sie
          na nich cudownie. Albowiem procz tego, ze w tym kraju jest bardzo wiele ryb,
          przyrzadzaja je znakomicie i dodaja im jakiegos smaku tak wybornego, ze
          unajbardziej przejedzonych ludzi budzi sie na nie apetyt. przewyzszaja tym
          wszystkie narody, a nie jest to jedynie moje zdanie, moj gust, lecz sadza tak
          Francuzi i inni cudzoziemcy, ktorzy byli u nich podejmowani, wszyscy sa tej
          samej mysli...".

i

"wielcy magnaci twierdzili, ze w kuchni do pasztetow nalezy miec Francuza, do
          ryb tylko Polaka"

No, nie wiem, jak to znawstwo rybne sie w Polsce trzyma i czy ryb u nas w
          morzach, jeziorach, rzekach nadal nie brakuje ;)) ale moze to okazja, zeby
          upowszechnic i podtrzymac to przekonanie...
          ;))
          • lessa1 Re: ryby - jesli mam byc po polsku, bo 14.01.06, 20:16
            Najprościej będzie zrobić klopsiki rybne do ryżu, ziemniaków, chleba.
    • ba_nita Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 20:10
      Faszerowany śliwką schab w galarecie, zupę rybną, mazurka, chruściki lub
      pączki, faszerowanego szczupaka lub inną rybę, jakies grzyby w occie (można
      dostać za granicą), znajomi Francuzi zajadają się na przykład krupnikiem u
      mnie, kluski śląskie i pieczeń w sosie własnym lub rolady i "modro kapusta",
      buchty na parze. Trochę chaotycznie ale to tak na gorąco.
    • lessa1 Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 14.01.06, 20:20
      Może zrób pieczeń huzarską, jaja faszerowane, na deser jabłka pieczone z
      konfiturami.
    • Gość: ila smalczyk i chlebek ze sliwka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 20:39
      ja kilka razy robilam na imprezy znikalo pierwsze:)
      pzdr ola
      • lessa1 Re: smalczyk i chlebek ze sliwka 15.01.06, 12:06
        smalczyk to pestka - lepsze jest smarowidło z wędzonego boczku (mielone wędzone
        skwareczki) i świeżonka z dużą ilością cebulki, a grochu z kapustą to już
        rozpusta...tylko później efekty są rochę krępujące.Zaczyna mi ślinka lecieć i
        chyba coś zjem.
    • Gość: IRA Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.elpos.net / *.elpos.net 15.01.06, 08:37
      Może na przystawkę śledzik z cebulką, a potem np. gołąbki?
      • Gość: marsylka Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 15.01.06, 08:58
        Golabki to dobry pomysl, szczegolnie jesli beda z miesa drobiowo-wolowego.
        Dla niemiesozernych warto przygotowac rybe, np pstraga + duszone jarzyny, a
        jako dodatek do obu wersji - pieczone ziemniaki.
        Poza tym bigos (w lekkiej wersji) + barszcz z uszkami na przystawke.
        • Gość: AnkaK Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 15.01.06, 12:19
          Odcinasz się od bigosu,ale to właśnie bigos to ta typowo polska potrawa!Szybko
          się robi i jest ta jedna jedyna.Będąc w Niemczech zrobiłam właśnie bigos na
          przyjęcie urodzinowe w pracy.Zjedzono tylko bigos!Inne potrawy pozostawały na
          stole.
          • Gość: feme Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.csn.tu-chemnitz.de 15.01.06, 12:37
            dzieki wam kobitki bardzo za wiele ciekawych porad. na pewno skorzystam. narazie
            przystaje na sledzie na kilka sposobow przygotowane i galabki w sosie pomidorowy.

ba_nita i lessa1 - dzieki za przepisy!

w razie, jak ktos ma oczywiscie rowniez inne pomysly, to pisac!

:) jeszcze raz dzieki!!!
            • Gość: Wanda Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.25-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.01.06, 18:31
              Zalezy jaki typ przyjecia, tj. typowe polskie jadlo jadane w karczmach / tu
              mozna podac bigos, zurek, golabki itp /.
              Wersja lux to cos bardziej wyrafinowego. Do tego dobre wina. Co do menu to na
              przystawke podaje wedzonego lososia na rozne sposoby, najczesciej
              faszerowanego. Jakas zupa-krem, rosol z koldunami, barszcz z uszkami itp. Jako
              danie glowne moze byc pieczen po huzarsku z wolowiny i z innych mies. Co do
              deseru to jest pole do popisu, chocby ciasta.....
              Najwazniejsze jest skomponowanie calego menu. Ogolne zasady : nie podaje sie
              dwa razy tego samego produktu, np. zupa grzybowa i grzyby jako dodatek do
              miesa; sposob gotowania, np. przystawka ryba w sosie i danie glowne tez w sosie
              i in.
              Ja za kilka tygodni zaproszam gosci do siebie i bede miala ten sam problem.
              Raz beda to ludzie na stanowiskach przyzwyczajonych do dobrego jedzenia oraz
              wszyscy sa molosnikami i znawcami dobrych win. W zwiazku z tym trzeba bedzie
              wybrac odpowiednie wina, aby dobrze pasowaly do jedzenia.
              Na razie jeszcze nic nie zadecydowalam, mam czas. Oczywiscie dania typowo
              polskie. Jak chcesz napisze za miesiac.
              • billy.the.kid Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 15.01.06, 18:50
                w polszczyznie nie wina a MIODY.
    • Gość: ich nie daj się namówić na gołąbki, to się IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.01.06, 19:22
      nazywa tutaj Kohlroulade i wszyscy to znają jako niemieckie jadło. Zrób sałatkę
      jarzynową, to się tłumaczy i jest znane jako "masurischer salat" sałatka
      mazurska.
      • Gość: Thea Re: nie daj się namówić na gołąbki, to się IP: *.pools.arcor-ip.net 15.01.06, 21:34
        Jasne ze golabki wszyscy tu znaja, ryby tez pod kazda postacia. Co ci proponuje
        zrob pierogi z miesem, kapusta i grzybami do tego jakas surowke. Co do zupy
        polecam barszcz albo zurek. Na przystawke mozesz podac tego sledzika.
        Jesli chodzi o deser tu musisz sama cos wymyslec jakis krem albo salatke owocowa.
        Czego tu nie znaja z polskich potraw: bigosu, dobrych pierogow, salatki jarzynowej.
    • Gość: wieczorowy Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:56
      Biała kiłbasa, wódka i popitka.
      Kiełbasę podawać na gorąco.
      Wódka zimna.
    • Gość: Ebetka Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.01.06, 22:05
      Jeżeli moge poradzić to bym zrobiła placki ziemniaczane na oleju z gulaszem
      inaczej sie to nazywa "jadło drwala", a dla wegetarian moze być gulasz z warzyw.
      Albo nalesniki nadziewane pieczarkami i zapiekane w piekarniku lub, jak
      kotlety w bułce tartej i usmażyć na tluszczu z sałatką ogórek św. , kiszony
      marchew i por itd.
      • Gość: Thea Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 15.01.06, 23:09
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: Ebetka napisał(a):

> Jeżeli moge poradzić to bym zrobiła placki ziemniaczane na oleju z gulaszem
        > inaczej sie to nazywa "jadło drwala", a dla wegetarian moze być gulasz z warzyw
        > .
        > Albo nalesniki nadziewane pieczarkami i zapiekane w piekarniku lub, jak
        > kotlety w bułce tartej i usmażyć na tluszczu z sałatką ogórek św. , kiszony
        > marchew i por itd.
        Potrawy w Niemczech znane i popularne!
        Ktos tu zaproponowal wodke, tego Niemcy nie pija. Wino albo piwo.
    • cioccolato_bianco Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 15.01.06, 22:05
      bigos, placki zmiemniaczane, kasze gryczana z sosem miesnym, pieczona kaczke z
      jablkami i buraczkami plus kopytka, pyzy ze skwarkami lub pyzy nadziane miesem,
      krokiety z kapusta i grzybami... bialy ser:)
      • Gość: Thea Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 15.01.06, 23:12
        Pyzy z kielbasa tak, sa znane tylko Bawarii.
        Barszc z krokietem albo barszcz ukrainski tego w Niemczech nie znaja.
    • Gość: Rozalinda Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.01.06, 23:36
      gulasz parówkowo-pieczarkowy,
    • ampolion Re: wieczor polski- pomocy !!!! co przygotowac!!! 16.01.06, 02:20
      Grzyby (nawet pieczarki) duszone w śmietanie.
      Flaki po warszawsku z pulpetami.
      Smalec.
      A może coś tutaj:
      kuchnia.kisa.pl/
      Jest i taka książka: "Specjalności kuchni polskiej"
    • fettinia Mojej niemieckiej sasiadce 16.01.06, 08:35
      bardzo smakowala kapusta z grzybami,makowki,zupa grzybowa.Wiem-to nie
      Wigilia,ale to polskie smaki ktorych Niemcy nie znaja:)Kiedys inna znajoma
      poczestowalam zwykla zupa ogorkowa i byla zachwycona:)Tu ogorki do nabycia jako
      "Salz-Dill Gurken"w sloiku.Przepis na makowki moge ci podac-karnawal
      trwa-jeszcze mozna serwowac:)
    • krzych.korab Re: Zrób, zrazy zawijane w boczku albo barszcz 16.01.06, 13:23
      tak aby były w nim buraki pokrojone.Przepisy znajdziesz.
      • Gość: ich za późno, już robi śledzie! ;)))))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.01.06, 13:35
        • ampolion Re: za późno, już robi śledzie! ;)))))) 16.01.06, 20:13
          Ale śledzie to niemiecka specjalność!...
          • Gość: magdalenka A czego nie znają Amerykanie??? IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.06, 12:49
            Podpowiecie mi?

No właśnie, kilka tygodni temu gościłam Niemców i niestety wpakowałam się z
            gołąbkami vel Kohlrolade, hehe. Cóż, trudno...
            A teraz przede mną wizyta amerykańskich znajomych i... Właśnie, pomóżcie,
            proszę. Nie chciałabym znowu zaliczyć wpadki z "polską" kuchnią,choć chyba tu
            trochę mniejsze prawdopodobieństwo :)
            Planuję bigos, żurek lub barszcz czerwony (co lepsze?), pierogi (chyba z serem,
            bo nie posiadam maszynki do mielenia, więc z mięskiem lub kapustą problem)
            i ...może gołąbki właśnie?, sałatkę jarzynową (nie przepadam, ale to typowo
            polski smak)i jakieś ciasto (sernik lub szarlotka, nie apple pie oczywiście).
            Wiem, że to może trochę galimatias smaków, ale wizyta troszkę potrwa, więc
            wierzę, że uda mi się to troszkę rozłożyć w czasie. Grunt, żeby było to dla
            nich nieznane.
            Czekam na sugestie.Dzieki.
            Serdecznie pozdrawiam. Uwielbiam Was czytać i oglądać galerię. Magda
            • Gość: magdalenka HELP !!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.06, 13:23
              Nikt nie wie, czy w USA jada się masę mięsno-ryżową owiniętą w liście kapusty w
              sosie pomidorowym?
              Hmm, właśnie ja też nie wiem...
              • Gość: łopik Re: HELP !!! IP: *.lfkn.cox-internet.com 20.01.06, 13:42
                Raz podałem gołąbki na garden-party. Pierwszy raz amerykanie jedli hamburgery z
                ryżem w kapuście. O to się pytała sąsiadka dzwoniąc po przepis do mojej żony .
                Smakowało wszystkim.
              • jacek1f Magdalenko - ja odpowiem tak: to zalezy od Twoich 20.01.06, 13:45
                znajomych.
                Bo mozna powiedziec TAK, jada sie - w US i w AU jada sie wszystko, czyli jesli
                Twoi znajomi maja odlot na "wschód":-))) to moze byli w Ruskiej knajpie, a tam
                dostali "polskie gołąbki"...
                Albo chodza do "Greka", a on serwuje dolma w pomidorowym sosie... i weź tu
                tłumacz ze w Polsce to kapusta anie winorosl itd...

Bigos - tak.
                Żurak - tak - ale skad masz zakwas?
                Barszcz - tak! Zrob sama zakwas jak masz czas.
                Gołąbki - jednak tak - ale zalezy od rozpoznania Twoich znajomych:-))
                Pierogi - tak, ale moze z kapustą (bigos..) i grzybami (musisz i tak miec do
                bigosu...) bo z serem, to znane z pewnoscia..

?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka