Dodaj do ulubionych

Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto .

IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.01.06, 14:58
1 kg kwaśnych jabłek,
2-3 łyżki wody,
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 masło(dobre).
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.Dno i boki tortownicy wyłożyć
papierem do pieczenia.Wysypać na to jabłka.Posypać 1/3 cukru.Podlać wodą.
Resztę cukru,mąkę i masło przesiekać nożem.Pokryć tą mieszanką jabłka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ~30 min tak aby kruszonka się zrumieniła.

Wypróbujcie i napiszcie opinie.Smacznego.
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: 213.17.230.* 23.01.06, 09:01
      Ta propozycja to praktycznie brytyjski crumble, który ma jak wszystko wersji
      bez liku. Opisywany był tu wielokrotnie, również przeze mnie.
      Jest świetny. Najszybciej robi się w malakserze. Owoce można dać wszystkie
      możliwe od surowych do mrożonych, od wiosny do zimy.
      Mnie do przepisu zachęcił Jamie Oliver.
      • brynia2 Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . 23.01.06, 09:19
        Rozumiem, że warto zrobić? Pewnie trzeba jeść łyżeczką?
        • Gość: zadumana Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: 213.17.230.* 23.01.06, 12:18
          Nawet bardzo warto:)
          Jest to zapiekanka wymagająca ładnego szklanego naczynia, żeby się dało
          postawić na stole. Jak to z zapiekanką, wyjmuje się porcje nizbyt foremne, ale
          smak z powodzeniem nadrabia nieefektowną formę porcji.
          Doskonale uzupełnia się bitą śmietaną, lodami i różnymi sosami.
          • Gość: elka Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.01.06, 19:31
            Tylko szkoda, że to nic nowego...
          • illiterate Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . 23.01.06, 22:14
            Kramble w GB podaje sie zwyczajowo z sosem na bazie jajek i wanilii, czyli
            custard sauce. W Polsce kupic go nie mozna, ale z powodzeniem zastepuje go
            swojska Smakija waniliowa.
    • Gość: basia Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: *.21.pl / *.21.pl 23.01.06, 20:05
      Owoce do tego wcześniej rozmrozić?????
      • Gość: AnkaK Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.01.06, 20:16
        Z mrożonych bym nie ryzykowała,ale można robić ze śliwkami,rabarbarem,wiśniami.
        Jednak z jabłkami smakuje najbardziej.Powinno się robić w tortownicy gdzie można
        rozpiąć boki.Z klasycznej blaszki trudno jest wyjąć.Ale zrobić naprawdę
        warto.Obojętnie jak to ciasto nazwiemy,czy po angielsku ,czy francusku - jest
        smaczne.
        • illiterate Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . 23.01.06, 22:23
          Mam wrazenie, ze lepiej robic kramble w formie fajansowej lub szklanej, jak
          ktos pisze tu u gory - formy blaszane, zwlaszcza rozpinane bywaja nieszczelne
          (przypalony slodki sok smierdzi jak nieszczescie, a szorowanie piecyka to
          nieszczegolna przyjemnosc).

A - i owocow wcale nie trzeba podlewac woda - same soba sie podlewaja, jesli je
          sie lekko oslodzi, zwlaszcza jesli sa mrozone - wtedy same ochodzo puszczaja
          sok. I tak - istnieje mnostwo odmian crumble i mozna robic je wlasciwie z czego
          sie chce; moja ulubiona wariacja jest crumble sliwkowe z kruszonka, w ktorej
          polowa maki zastapiona jest zmielonymi na make migdalami.

Ale ciastem tego nazwac nie mozna :-)
    • Gość: zadumana Re: Deser-najszybsze i najłatwiejsze ciasto . IP: 213.17.230.* 24.01.06, 13:40
      Ciasto-deser jest szczególnie dobre dla tych co nie maja czasu. Do miksera
      (malaksera) wrzuca się makę (25dkg), masło, cukier - jak na kruche ciasto.
      Naciska się guzik i po paru minutach robią się jakby okruchy - ang. crumble.
      Wkładamy do naczynia owoce (ja ok. 1 kg) i posypujemy trzema łyżkami cukru,
      potrząsamy lekko i na to dajemy zawartość miksera. Nie ubijać, lekko uformować
      na równo. Piec w dużym naczyniu ze 45 min. Na początek w wyższj temp. ok. 10
      min przypiekam wierzch i potem pod spodem owoce ładnie się pieką.

Nie wyobrażam sobie tego dzieła w tortownicy. Na dnie zbiera się sporo soku
      (pysznego) i po otwarciu tortownicy będzie jedna wielka breja na stole.
      Pieczenie w szkle pozwala obserwować stan tego soku. Kiedy zaczyna się
      wydostawać na zewnątrz kończę. Chyba, że ktoś da minimum owoców, ale one
      właśnie są najlepsze.

Widziałam w tv jak brytyjscy kucharze posypywali owoce kruchymi i pokruszonymi
      cisteczkami, gotowymi kupionymi w sklepie. Dosypywali też płatki owsiane i do
      pieca...:)

Ciasto z jabłkami jest świetne. Jest to smak naszej jakby megaszarlotki - max
      jabłek, min ciasta.

Można robić z owoców mrożonych - bez ich wcześniejszego rozmrażania - ja tylko
      przelewałam wodą zmywając szron. Dodanie do jabłek torebki wiśni bez pestek
      przenosi "szarlotkę" w inny wymiar smaku i jest moim zdaniem super.

W lecie robiłam z brzoskwiń - fantastyczny wariant. Kondensacja supersmaku.

Posypanie w lecie dowolnych owoców garścią czarnych jagód daje niezwykły
      nasycony kolor.

Znajomy Anglik nad moim crumblem (prosił o dokładkę) wspominał rodzinnego
      crumble'a z rabarbarem. Brytyjczycy często tak go robią. Wspominał custard,
      który nieźle imitują lody waniliowe, więc uchwaliliśmy na gorąco, że je dam na
      wierzch i był zachwycony, a my też, bo dzień był upalny.

W kuchni, a już zwłaszcza w kwestii ciast, rzadko daje się coś ekstra dobrego
      zrobić w ekstra krótkim czasie. A tu akurat jest całoroczna okazja z tysiącem
      wariantów.
      A że piecze sie niemal godzinę? Napiszę w stylu Chmielewskiej z jej "Książki
      poniekąd kucharskiej" - szybko wszystko wwalacie do naczynia, wsadzacie do
      piekarnika i co was obchodzi, co tam się przez godzinę dzieje? Macie wolne i
      zajmujecie się w tym czasie czymś sensowniejszym niż gotowanie:)))))))
      • Gość: EWA do zadumanej. IP: *.xs4all.nl 24.01.06, 14:57
        Hej zadumana
        moglabys podac jeszcze ile cukru i masla na te 250g maki
        bardzo prosze, wielkie dzieki
        • Gość: zadumana Re: do zadumanej. IP: 213.17.230.* 25.01.06, 11:13
          Robię wg książki Jamie Oliver'a.
          25 dkg mąki
          12 dkg masła
          9 dkg cukru
          Piszę z niczego, czyli z głowy, ale myślę, że nic nie pomyliłam.
          Pewnie każda proporcja kruchego ciasta będzie dobra, tylko go nie trzeba
          zagniatać po wysypaniu z malaksera.

Domieszam jeszcze informację, że na amerykańskich stronach znalazłam
          crumble'a 'wytrawnego'. Są liczne przepisy z mięsem i warzywami. Jeszcze nie
          próbowałam, chociaż mam kilka wydrukowanych, w pogotowiu czekają na swoją
          kolej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka