Gość: ania IP: *.bydgoszcz.agora.pl 11.11.02, 18:07 Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale odkrawac czy wszystko???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_wu Re: kapusta pekinska 11.11.02, 18:16 Zjadaj wszystko wlacznie z bialymi czesciami oczywiscie. Ja kapuste piekinska podaje w formie surowki. Kroje na waskie paseczki i polewam sosem czosnkowym. Sos czosnkowy przygotowuje z jogurtu naturalnego, odrobiny smietany i mleka, dodaje czosnek, sol i pieprz:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: kapusta pekinska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 19:32 Gość portalu: ania napisał(a): > Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale > niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale > odkrawac czy wszystko???? Witam Aniu w kapuście pekińskiej najsmaczniejsza i najwarościowsza jest ta część biała. Ja kapustę pekińską drobno kroję w paseczki, skrapiam sokiem z cytryny i lekko solę. Dodaję do niej drobno poszatkowane kwaskowe jabłka, można dodać zielonego ogórka [też poszatkowanego]. Czasami dodaję pokrojone drobno suszone morele lub rodzynki [według upodobań]. Na koniec lekko skrapiam oliwą. Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: kapusta pekinska IP: *.we.client2.attbi.com 12.11.02, 02:29 Gość portalu: ania napisał(a): > Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale > niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale > odkrawac czy wszystko???? Jadlam kiedys kapuste pekinska pokrojona w paski, takie grubsze, niezbyt oczywiscie rozgotowana, do tego boczek przesmazony w malych kawalkach + soy sos + troche czosnku i chilli + cytryna + troche cuktu = wszystko bylo podane na kluskach chinskich, tych gotowanych, nie twardych , wymieszane poprzednio troche ze smalem z przesmazonego boczku - pycha!! Po wierzchu posiekana zielona cebulka !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: kapusta pekinska IP: *.nowiny.net 12.11.02, 08:58 Traktuję kppustę pekinską podobnie jak zieloną sałatę - do robienia surówek, więc dodaję, co mam pod ręką: pomidor, rzodkiewkę, zielony ogórek, czasem konserwowy, por, papryka, wszystko posiekane- twarde warzywa drobno. Do tego sok z cytryny lub ocet winny, oliwa, i doprawianie: sól, pieprz i ja nie żałuję ziół: majeranek, bazylia, szczypiorek, ew. zieloną pietruszka, słodka papryka - zmienia kolor, itp. Dodaję też czasem jogurt naturalny (można śmietanę)Majonez wydaje mi się zbyt gęsty i "lepki". Powinno smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilag Re: kapusta pekinska IP: 212.160.89.* 12.11.02, 10:45 Ja z kapusty pekińskiej robię tylko surówkę, jest wsaniała. Używam do tego majonez i sos sałatkowy koprekowo-ziołowy lub włoski z Knorra ( ale tylko i wyłącznie z Knorra inne nie dają tego smaku). Kapustę kroję w paseczki i na piętnaście minut przed podaniem zalewam przygotowanym sosem sałatkowym ( wymieszać 3 łyżki majonezu + 3 łyżki przegotowanej wody + torebeczka knorra ) po wlanu do kapusty całość wymieszać i gotowe. Wzbogacona wersja - dodaje jeszcze kukurydzę, groszek zielony, drobno pokrojonę czerwoną papryk lub cząstki pomidorka. Można dodać tylko jeden z podanych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: kapusta pekinska IP: 144.138.125.* 12.11.02, 23:09 Kapusta pekinska jest mi znana raczej jako dodatek do roznych chinskich "stir fry" no i oczywiscie wszelkich makaronow w stylu orientalnym. Sama w sobie troche mdla nabiera koloru po przyprawieniu roznymi sosami, chili, itd... A jako saltke to pamietam jadlam kiedys pokrojona drobno skropiona sokiem z cytrynu i obficie polana tajskim (slodkim) sosem chili, (Sweet chili sauce) Odpowiedz Link Zgłoś
perturbacja Re: kapusta pekinska 13.11.02, 07:28 Dla mnie pekińska to tysiące możliwości. Z czym nie zrobisz będzie smaczne pod warunkiem, że zachowasz zdrowy rozsądek. Z majonezem nie wyszła, bo pewnie było za dużo mojonezu. Najczęściej robię z pomidorami, kukurydzą i oliwą (+ przyprawy oczywiście). Wszelkie sałatki z pekińskiej wychodzą znakomicie. Dobrze komponuje się z tuńczykiem (!), ale sos musi być lekki, dlatego tak wałkuję oliwę. Wczoraj zrobiłam kolejny eksperyment, który okazał się smaczny: pekińska, zielony groszek, kukurydza, cząstki pomarańczy, oliwa - pycha - potraktowałam to jako dodatek do obsmażonego indyka. Palce lizać. Jeżeli do pekińskiej dodasz zimne mięso z kurczaka i jajko - rewelacja!! Tak jak ktoś wcześniej wspominał jogurt naturalny i czosnek też idealnie smakują z pekińską. Popróbuj z lekkimi sosami a składniki daj dowolne, zobaczysz, że się uda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alluette Re: kapusta pekinska 13.11.02, 07:56 ja do kapusty pekińskiej dodaję rodzynki i cząstki pomarańczy- doprawione majonezem i przyprawą curry jest rewelacyjne np. do zwykłego schabowego pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: kapusta pekinska IP: *.chello.pl 13.11.02, 10:03 Popieram PERTURBACJĘ w całej rozciągłości, kap pek to mnóstwo możliwych surówek. Dorzucę dwa wynalazki własne: 1. Zupa pomidorowa (gęsta i mocno pomidorowa), do tego wrzucony drobny "makaron" z kp, troszkę gotowany do nieznacznego zmięknięcia 2. Kp do miski, do tego (no właśnie, nie pamiętam, dawno było, ale dobre - teraz muszę znów zrobić i wtedy zweryfikuję) -kukurydza z puszki albo por albo i to i to, czosnek (opcjonalnie), zioła prowansalskie lub inne lub żadne). Na to bardzo gorąca gotowana al dente marchew w grubszych kawałkach (1 cm), na to sos pomidorowy, lekko zamieszać. Półsurówka na gorąco (jeśli przestygło, można podgrzac w mikrofali ale delikatnie, by kp nie zmiękła). Kp daje sie też bez problemu do zup jarzynowych jako kolejne warzywko. Robi się "bigosik" (duszona z masłem i koperkiem), nadziewa naleśniki, drobno pokrojoną dodaje do różnych farszy mięsnych i mielonego mięsa (piszac "się robi" mam na myśli, że ja tak robię :) ) Co do lepkości majonezu: gdzieś już pisałam o tym, że do surówek dolewam wodę (niewiele). Majonez przestaje byc lepki i można go dać niewiele, nie jest wtedy taki agresywny w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
gusiek2 Re: kapusta pekinska 14.11.02, 10:04 ja lubie z majonezem, kukurydzą z puszki i pokrojoną w kostkę czerwona surową papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_nice Re: kapusta pekinska IP: *.tele2.pl 14.11.02, 13:41 Ja bardzo lubie tzw. bigosik z pekinskiej. Lubie nie tylko dlatego ze bardzo smaczny ale rowniez blyskawiczny. Kapusta pekinska ma to do siebie ze szybko sie gotuje badz smazy i od razu jest miekka. Ja dusze pokrojona w paski kapustke na kostce grzybowej i odrobinie wody. Potem dorzucam kielbaske i czerwona fasolke z puszki, wszystko lekko zageszczam maka i na koniec dorzucam pomidory z puszki badz koncentrat. Pychota! Bez kielbasy maze byc, bedzie wtedy dietetyczna i dobra do schaboszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kapusta pekinska 14.11.02, 15:29 do tych wszystkich wspanialych pomyslow jeszcze moj grosik - golabki zawijane w "pekinska" sa bardzo delikatne i krocej sie je dusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kapusta pekinska 29.11.02, 19:36 wyciagam na gore, dla zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: kapusta pekinska IP: 195.205.42.* 17.01.03, 14:29 Dodam jeszcze dwie swoje ulubione: Do pokrojonej kapusty dodać pomidory drobno pokrojone, posolić, posypać sproszkowanym czosnkiem i odstawić na jakiś czas, chodzi o to, żeby odrobinę zmiękła,a pomidory pod wpływem soli puściły sok. Potem dodać olej (lepszy do tej sałatki niż oliwa) i wymieszać. Pokrojona kapusta, kukurydza z puszki lub groszek - według uznania, pokrojony w kawałki ananas, rodzynki. Wszystko polane sosem zrobionym z majonezu + sok z ananasa. Też trzeba jej dać trochę czasu, żeby się "przegryzła". Rewelacja do pieczonego drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betek Re: kapusta pekinska IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.01.03, 18:46 kap.pekińska + ser feta + oliwki + papryka(zielona lub czerwona lub żółta, w zależności od tego na jaki kolor mam ochotę) + czosnek. Bez soli (bo ser feta słony) i pieprzu. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Do Betaka IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 17.01.03, 21:10 Czy dodajesz do tego jakiś sos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika_P Re: kapusta pekinska IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 19:06 Pekinka świetna jest też z niewielką ilością jabłka i marchewki, zalana śmietaną z dodatkiem majonezu. Sama ze śmietaną też jest super, a jaka szybka ! Odpowiedz Link Zgłoś
femmefatale Re: kapusta pekinska 18.01.03, 22:51 po prostu z ogorkami kiszonymi i pomidorami!!! do tego sol czosnkowa i oliwa do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: kapusta pekinska 19.01.03, 13:55 A ja polecam salate "Little Gem" i "Cresta"-dwie bardzo dobre salaty,jak ktos ma dosyc pekinskiej i lodowej.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś