Dodaj do ulubionych

kapusta pekinska

IP: *.bydgoszcz.agora.pl 11.11.02, 18:07
Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale
niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale
odkrawac czy wszystko????
Obserwuj wątek
    • anna_wu Re: kapusta pekinska 11.11.02, 18:16
      Zjadaj wszystko wlacznie z bialymi czesciami oczywiscie. Ja kapuste piekinska
      podaje w formie surowki. Kroje na waskie paseczki i polewam sosem czosnkowym.
      Sos czosnkowy przygotowuje z jogurtu naturalnego, odrobiny smietany i mleka,
      dodaje czosnek, sol i pieprz:).
    • Gość: maria Re: kapusta pekinska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 19:32
      Gość portalu: ania napisał(a):

> Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale
      > niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale
      > odkrawac czy wszystko????

Witam
      Aniu w kapuście pekińskiej najsmaczniejsza i najwarościowsza jest ta część
      biała.
      Ja kapustę pekińską drobno kroję w paseczki, skrapiam sokiem z cytryny i lekko
      solę. Dodaję do niej drobno poszatkowane kwaskowe jabłka, można dodać zielonego
      ogórka [też poszatkowanego]. Czasami dodaję pokrojone drobno suszone morele lub
      rodzynki [według upodobań]. Na koniec lekko skrapiam oliwą.
      Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria
    • Gość: kluba1 Re: kapusta pekinska IP: *.we.client2.attbi.com 12.11.02, 02:29
      Gość portalu: ania napisał(a):

> Z czym łączyć kapustę pekińska ,zrobilam ją z pomidorami i majonezem, ale
      > niezbyt smakowala, gdzie popelnilam błąd ,czy dawac zielone części ,a biale
      > odkrawac czy wszystko????
      Jadlam kiedys kapuste pekinska pokrojona w paski, takie grubsze, niezbyt
      oczywiscie rozgotowana, do tego boczek przesmazony w malych kawalkach + soy sos
      + troche czosnku i chilli + cytryna + troche cuktu = wszystko bylo podane na
      kluskach chinskich, tych gotowanych, nie twardych , wymieszane poprzednio
      troche ze smalem z przesmazonego boczku - pycha!! Po wierzchu posiekana
      zielona cebulka !!
    • Gość: jolka Re: kapusta pekinska IP: *.nowiny.net 12.11.02, 08:58
      Traktuję kppustę pekinską podobnie jak zieloną sałatę - do robienia surówek,
      więc dodaję, co mam pod ręką: pomidor, rzodkiewkę, zielony ogórek, czasem
      konserwowy, por, papryka, wszystko posiekane- twarde warzywa drobno. Do tego
      sok z cytryny lub ocet winny, oliwa, i doprawianie: sól, pieprz i ja nie żałuję
      ziół: majeranek, bazylia, szczypiorek, ew. zieloną pietruszka, słodka papryka -
      zmienia kolor, itp. Dodaję też czasem jogurt naturalny (można śmietanę)Majonez
      wydaje mi się zbyt gęsty i "lepki". Powinno smakować.
    • Gość: lilag Re: kapusta pekinska IP: 212.160.89.* 12.11.02, 10:45
      Ja z kapusty pekińskiej robię tylko surówkę, jest wsaniała. Używam do tego
      majonez i sos sałatkowy koprekowo-ziołowy lub włoski z Knorra ( ale tylko i
      wyłącznie z Knorra inne nie dają tego smaku).
      Kapustę kroję w paseczki i na piętnaście minut przed podaniem zalewam
      przygotowanym sosem sałatkowym ( wymieszać 3 łyżki majonezu + 3 łyżki
      przegotowanej wody + torebeczka knorra ) po wlanu do kapusty całość wymieszać i
      gotowe. Wzbogacona wersja - dodaje jeszcze kukurydzę, groszek zielony, drobno
      pokrojonę czerwoną papryk lub cząstki pomidorka. Można dodać tylko jeden z
      podanych dodatków.
      • Gość: Senin Re: kapusta pekinska IP: 144.138.125.* 12.11.02, 23:09
        Kapusta pekinska jest mi znana raczej jako dodatek do roznych chinskich "stir
        fry" no i oczywiscie wszelkich makaronow w stylu orientalnym.
        Sama w sobie troche mdla nabiera koloru po przyprawieniu roznymi sosami, chili,
        itd...
        A jako saltke to pamietam jadlam kiedys pokrojona drobno skropiona sokiem z
        cytrynu i obficie polana tajskim (slodkim) sosem chili, (Sweet chili sauce)
    • perturbacja Re: kapusta pekinska 13.11.02, 07:28
      Dla mnie pekińska to tysiące możliwości. Z czym nie zrobisz będzie smaczne pod
      warunkiem, że zachowasz zdrowy rozsądek. Z majonezem nie wyszła, bo pewnie było
      za dużo mojonezu. Najczęściej robię z pomidorami, kukurydzą i oliwą (+
      przyprawy oczywiście). Wszelkie sałatki z pekińskiej wychodzą znakomicie.
      Dobrze komponuje się z tuńczykiem (!), ale sos musi być lekki, dlatego tak
      wałkuję oliwę. Wczoraj zrobiłam kolejny eksperyment, który okazał się smaczny:
      pekińska, zielony groszek, kukurydza, cząstki pomarańczy, oliwa - pycha -
      potraktowałam to jako dodatek do obsmażonego indyka. Palce lizać. Jeżeli do
      pekińskiej dodasz zimne mięso z kurczaka i jajko - rewelacja!!
      Tak jak ktoś wcześniej wspominał jogurt naturalny i czosnek też idealnie
      smakują z pekińską.
      Popróbuj z lekkimi sosami a składniki daj dowolne, zobaczysz, że się uda.
      Pozdrawiam
    • alluette Re: kapusta pekinska 13.11.02, 07:56
      ja do kapusty pekińskiej dodaję rodzynki i cząstki pomarańczy- doprawione
      majonezem i przyprawą curry jest rewelacyjne np. do zwykłego schabowego

pozdr.
      a
    • Gość: bef Re: kapusta pekinska IP: *.chello.pl 13.11.02, 10:03
      Popieram PERTURBACJĘ w całej rozciągłości, kap pek to mnóstwo możliwych surówek.

Dorzucę dwa wynalazki własne:
      1. Zupa pomidorowa (gęsta i mocno pomidorowa), do tego wrzucony
      drobny "makaron" z kp, troszkę gotowany do nieznacznego zmięknięcia
      2. Kp do miski, do tego (no właśnie, nie pamiętam, dawno było, ale dobre -
      teraz muszę znów zrobić i wtedy zweryfikuję) -kukurydza z puszki albo por albo
      i to i to, czosnek (opcjonalnie), zioła prowansalskie lub inne lub żadne). Na
      to bardzo gorąca gotowana al dente marchew w grubszych kawałkach (1 cm), na to
      sos pomidorowy, lekko zamieszać. Półsurówka na gorąco (jeśli przestygło, można
      podgrzac w mikrofali ale delikatnie, by kp nie zmiękła).

Kp daje sie też bez problemu do zup jarzynowych jako kolejne warzywko. Robi
      się "bigosik" (duszona z masłem i koperkiem), nadziewa naleśniki, drobno
      pokrojoną dodaje do różnych farszy mięsnych i mielonego mięsa (piszac "się
      robi" mam na myśli, że ja tak robię :) )

Co do lepkości majonezu: gdzieś już pisałam o tym, że do surówek dolewam wodę
      (niewiele). Majonez przestaje byc lepki i można go dać niewiele, nie jest wtedy
      taki agresywny w smaku.
    • gusiek2 Re: kapusta pekinska 14.11.02, 10:04
      ja lubie z majonezem, kukurydzą z puszki i pokrojoną w kostkę czerwona surową
      papryką.
    • Gość: mika_nice Re: kapusta pekinska IP: *.tele2.pl 14.11.02, 13:41
      Ja bardzo lubie tzw. bigosik z pekinskiej. Lubie nie tylko dlatego ze bardzo
      smaczny ale rowniez blyskawiczny. Kapusta pekinska ma to do siebie ze szybko
      sie gotuje badz smazy i od razu jest miekka. Ja dusze pokrojona w paski
      kapustke na kostce grzybowej i odrobinie wody. Potem dorzucam kielbaske i
      czerwona fasolke z puszki, wszystko lekko zageszczam maka i na koniec dorzucam
      pomidory z puszki badz koncentrat. Pychota! Bez kielbasy maze byc, bedzie wtedy
      dietetyczna i dobra do schaboszczaka.
    • roseanne Re: kapusta pekinska 14.11.02, 15:29
      do tych wszystkich wspanialych pomyslow jeszcze moj grosik - golabki zawijane
      w "pekinska" sa bardzo delikatne i krocej sie je dusi :)
    • roseanne Re: kapusta pekinska 29.11.02, 19:36
      wyciagam na gore, dla zainteresowanych
      • Gość: zuza Re: kapusta pekinska IP: 195.205.42.* 17.01.03, 14:29
        Dodam jeszcze dwie swoje ulubione:
        Do pokrojonej kapusty dodać pomidory drobno pokrojone, posolić, posypać
        sproszkowanym czosnkiem i odstawić na jakiś czas, chodzi o to, żeby odrobinę
        zmiękła,a pomidory pod wpływem soli puściły sok. Potem dodać olej (lepszy do
        tej sałatki niż oliwa) i wymieszać.

Pokrojona kapusta, kukurydza z puszki lub groszek - według uznania, pokrojony w
        kawałki ananas, rodzynki. Wszystko polane sosem zrobionym z majonezu + sok z
        ananasa. Też trzeba jej dać trochę czasu, żeby się "przegryzła". Rewelacja do
        pieczonego drobiu.
    • Gość: betek Re: kapusta pekinska IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.01.03, 18:46
      kap.pekińska + ser feta + oliwki + papryka(zielona lub czerwona lub żółta, w
      zależności od tego na jaki kolor mam ochotę) + czosnek. Bez soli (bo ser feta
      słony) i pieprzu. Polecam!
      • Gość: Aga Re: Do Betaka IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 17.01.03, 21:10
        Czy dodajesz do tego jakiś sos?
    • Gość: Mika_P Re: kapusta pekinska IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 19:06
      Pekinka świetna jest też z niewielką ilością jabłka i marchewki, zalana
      śmietaną z dodatkiem majonezu. Sama ze śmietaną też jest super, a jaka szybka !
      • femmefatale Re: kapusta pekinska 18.01.03, 22:51
        po prostu z ogorkami kiszonymi i pomidorami!!!
        do tego sol czosnkowa i oliwa
        do wszystkiego.
        • aka10 Re: kapusta pekinska 19.01.03, 13:55
          A ja polecam salate "Little Gem" i "Cresta"-dwie bardzo dobre salaty,jak ktos
          ma dosyc pekinskiej i lodowej.Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka