Dodaj do ulubionych

Kartacze - pyt. dot. nadzienia

31.01.06, 09:48
oto przepis na kartacze z WO,chcę je zrobić ale mam wątpliwości czy nadzienie
ma być z mięsa surowego? czy to mięso w czasie gotowania got. kartaczy
dostatecznie się ugotuje, czy może przesmażyć to nadzienie przed włozeniem do
środka?


Kartacze Pani Krystyny: 4 cebule pokrojone w kostkę, 3 łyżki oleju, 1 jajko,
800 g mielonej wieprzowiny, sól, pieprz, majeranek, 1,5 kg ziemniaków
surowych (najlepiej sypkich, wysokoskrobiowych), 0,5 kg ziemniaków
ugotowanych, 200 g wędzonego boczku

Dwie cebule przesmażyć na oleju. Dodać je do mięsa razem z jajkiem, pieprzem,
solą i majerankiem. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce ziemniaczanej. Wylać na
pieluchę rozłożoną na sicie. Wodę, która spływa, zebrać do naczynia.
Odcisnąć, aby masa ziemniaczana była sucha. Ugotowane ziemniaki zmielić w
maszynce do mięsa. Ustaną wodę odlać, zebrać osadzony na dnie krochmal.
Wymieszać ziemniaki surowe, ugotowane i krochmal, posolić. Jeśli masa jest
zbyt rzadka, dodać trochę mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta
ziemniaczanego gruby wałek, kroić plastry. Na dłoni układać placek ciasta, na
to łyżkę nadzienia i zamykać, formując kartacz, czyli zeppelina wielkości
mniej więcej dłoni. Gotować w osolonym wrzątku. Resztę cebuli przesmażyć z
wędzonym boczkiem. Polewać gorące kartacze tłuszczem z cebulką.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka