Dodaj do ulubionych

miodowe pomysły

IP: *.sfs.pl 12.11.02, 10:57
Witam
Ostatnio odczuwam wielki "głód miodowy". Wyjadam go łyżeczką ze słoika,
polewam nim ciasteczka, naleśniki. Czy macie jakieś pomysły na miodowe
deserki? Co można do niego dodać, z czym zmieszać, żeby wyszło coś pysznego?
Nawet na czekoladę straciłam ochotę, tylko o tym miodzie myślę...
Obserwuj wątek
    • Gość: missy5 Re: miodowe pomysły IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 12.11.02, 22:31
      Ja też zostałam fanka miodu odkad mamusia kupila taki prawdziwy
      miodek,wiejski.Sama nie wiem co mozna dobrego zrobic.Narazie zadowalam sie
      miodkiem na swiezym chlebku i maselku.Jakkolwiek chetnie sprobowalabym czegos
      pysznego.
      • the_ladybird Re: miodowe pomysły 13.11.02, 07:46
        Obiecałam kiedyś Casper i nie zdążyłam przed wyjazdem...
        Korzystam więc z okazji, by się pozbyć wyrzutów sumienia i podaję cudny przepis
        na kuleczki miodowe (cześć mojej koleżance :D):

potrzebny jest miód - jakieś 30 dag. najlepszy jest zwykły, wielokwiatowy lub
        rzepakowy, bez żadnych niespodzianek typu gryka.
        później płatki owsiane (górskie!) - 25 dag. wysypujemy je na blachę i wkładamy
        do średnio gorącego piekarnika. trzymamy je tam jakieś 15 minut, często
        mieszając, żeby wyschły i stały się chrupiące a jednak nie przypaliły się.

W tym czasie, jak płatki schną, w rondlu rozgrzewamy lub roztapiamy miód,
        dodajemy szczyptę cynamonu i imbiru i łyżkę kakao (zawsze mam ochotę zastąpić
        kakao kurkumą, w mniejszej ilości oczywiście, ale jeszcze się nie odważyłam :D).

To powinno delikatnie się zagotować i gotować przez chwilę, żeby się składniki
        dobrze połączyły. póżniej zdejmujemy z ognia i wrzucamy wyprażone płatki.
        mieszamy, aż miód na nich osiądzie i przekładamy na płaski talerz. jak
        wystygnie, choć nie dokońca, bo najlepiej, jak jest jeszcze lekko letnia, daje
        się formować w kuleczki, takiej wielkości jak cukierki.

mamy przepyszne, zdrowe (miód + płatki owsiane) "cukierki", które dodatkowo
        świetnie zabijają słodyczowy głód :)
        • missy5 Re: miodowe pomysły 19.11.02, 20:52

> później płatki owsiane (górskie!) - 25 dag.
          A inne nie moga byc?Jakie to sa wlasciwie te gorskie i czy mozna latwo je
          dostac?>
          • Gość: Asia Re: miodowe pomysły IP: proxy / 212.244.226.* 20.11.02, 10:23
            widziala płatki górskie w Plusie.To są najzwyklejsze platki owsiane w
            przezroczystym opakowaniu.
            • the_ladybird Re: miodowe pomysły 20.11.02, 15:19
              wg autorki przepisu mają być górskie właśnie dlatego, że to najzwyklejsze
              płatki. :)
              • Gość: bef Re: miodowe pomysły IP: *.chello.pl 21.11.02, 08:02

HA ha! najzwyklejsze są PŁATKI ZWYKŁE (tak się nazywają).
                Górskie są nieco drobniejsze, ale ostatnio wszystko sie upraszcza i -z tego co
                widze w okolicznych sklepach- ta różnica między górskimi i zwykłymi się zaciera.

Pozdrawiam płatkowo i porannie

the_ladybird napisała:

> wg autorki przepisu mają być górskie właśnie dlatego, że to najzwyklejsze
                > płatki. :)
                • the_ladybird Re: miodowe pomysły 22.11.02, 16:01
                  Dzięki, Bef :)

oto jak trafne i słuszne były moje obserwacje ;)
    • Gość: bolewora Re: miodowe pomysły IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 15:21
      Uwielbiam ser pleśniowy niebieski najlepiej gorgonzola ale może być i lazur
      polany miodem zestaw może trochę szokujący ale pyszny
      • Gość: dert Re: miodowe pomysły IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 21:19
        banalne, ale całkiem w porządku:
        gofry z miodem i orzechami włoskimi
    • Gość: MARIA Re: miodowe pomysły IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 21:36
      Witam
      Przepis na ciasto miodowe.
      20 dag miodu
      20 dag maku
      20 dag mąki
      20 dag masła
      4 całe jajka
      1 proszek do pieczenia na o,5 kg, ew. bakalie.
      Mak gotować na wolnym ogniu ok pół godz. odcedzić i po wystudzeniu zmielić w
      maszynce z sitkiem do maku.
      Utrzeć masło z jajkami na pulchną masę i dodawać na przemian przesianą mąkę z
      proszkiem i zmielony mak. Dodać ew. bakalie. Piec w gorącym piekarniku ok 50-60
      min. Po upieczeniu ciasto polać biała polewą [białko utarte z jedną szklanką
      cukru pudru i dwoma łyżkami soku z cytryny].

Z pozdr. - Maria
    • Gość: Asia Re: miodowe pomysły IP: proxy / 212.244.226.* 20.11.02, 10:25
      Moja propozycja twaróg zmieszać z jabłkiem potartym i dodac miodu.Proporcje wg
      uznania. Hihihihi..to jest maseczka nawilżająca, ale jak ja skosztowałam to
      wylądowała w żołądku zamiast na twarzy..stwierdziłam,że tak będzie bardziej
      zdrowo. Pycha była.
    • Gość: Asia Re: miodowe pomysły IP: proxy / 212.244.226.* 20.11.02, 10:28
      aha i jeszcze jabłka zapiekane w piekarniku. Jabła najlepiej duże ,wydrązyć
      ale nie obierać. W wydrązony otwor nasypac orzechów,cynamonu i dodac midu,
      tylko tzreba uważac,żeby nie wyciekł podczas pieczenia...i wio do piekarnika..
    • kwik Re: miodowe pomysły 20.11.02, 15:35
      rzodkiewki maczane w miodzie.
    • Gość: missy5 Re: miodowe pomysły IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 20.11.02, 20:54
      A teraz was zaskocze,ale tak naprawde,otoz widzialam przepis na....sledzie z
      miodem;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Sama sie
      przerazilam,ale to sa marynowane i przy okazji gdy takie mialam nie omieszkalam
      nie sprobowac i wiecie co? Nie byly takie zle!To znaczy dobre byly:)Tam cos sie
      jeszcze dodawalo jakas suszona sliwke czy cos,ale kto odwazny niech sprobuje!
      • Gość: sabba Re: miodowe pomysły IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.02, 22:01
        Grepfruty przekroic na pol, lekko ponacinac, posmarowac grubo miodem. PIec w
        piekarniku 15 min wg uznania.
        Pycha:))))
        • Gość: bef Re: miodowe pomysły IP: *.chello.pl 21.11.02, 08:12
          Gość portalu: sabba napisał(a):

> Grepfruty przekroic na pol, lekko ponacinac, posmarowac grubo miodem. PIec w
          > piekarniku 15 min wg uznania.
          > Pycha:))))

Jak to jadasz - na zimno ? na gorąco ?
          Jak naciąć (przepraszam za pytanie, ale nie wiem, czy naciąć płaszczyzne
          przekroju w gwiazdkę, czy skórkę "południkowo"; optuję za pierwszym, ale chcę
          się upewnić)
          Bardzo mnie zaintrygowałaś(eś)!
          • Gość: sabba Re: miodowe pomysły IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 21.11.02, 13:59

> Jak to jadasz - na zimno ? na gorąco ?
            > Jak naciąć (przepraszam za pytanie, ale nie wiem, czy naciąć płaszczyzne
            > przekroju w gwiazdkę, czy skórkę "południkowo"; optuję za pierwszym, ale chcę
            > się upewnić)
            > Bardzo mnie zaintrygowałaś(eś)!

Ja jadam to na powiedzmy cieplo, bo na goraco to raczej niebezpiecznie...ale jak kto woli. A z tym nacinaniem to
            troche sie zle wyrazilam: kroisz owoca na pol, gwiazdkowo, potem nacinasz mizsz w srodku zeby miod mial troche
            wiecej miejsca w srodku i nie lezal tylko na wierzchu...a potem to juz wiesz....
            PO upieczeniu miazsz jesz miekki, miodzik sie troche karamelizuje i zyskuje przez to niezwykly smak. To tez dobra
            opcja dla ludzi ktorym grepfrut jest za kwasny by go zjesc na surowo:)))
            Sorry ze sie niedokladnie wyrazilam:)))
            Pozdr
            • Gość: bef Re: miodowe pomysły IP: *.chello.pl 21.11.02, 16:39
              Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Uwielbiam te owocki!
    • Gość: ToeToe Najprostrzy sernik swiata IP: proxy / *.jetstream.xtra.co.nz 21.11.02, 03:15
      Spapugowane od M. Gessler:
      Kawalek bialego sera polewasz miodem..:))
      • Gość: bef Re: Najprostrzy sernik swiata IP: *.chello.pl 21.11.02, 08:06
        Gość portalu: ToeToe napisał(a):

> Spapugowane od M. Gessler:
        > Kawalek bialego sera polewasz miodem..:))

Jeśli P MG poczuwa się do autorstwa (chyba nie -?), to nieprawnie. Od początku
        świata tak ludzie jadają biały ser (na chlebie i na talerzyku)
        • koko8 zeberka w miodzie 21.11.02, 11:11
          1. kilgram zeberek w zalewie - szklanka bialego wina + pol lyzki soli
          czosnkowej - trzymamy 2 godziny w lodowce
          2. dalej wszystko razem do duzego rondla - zalewajac szklanka bulionu wraz z 8
          lyzkami miodu, lyzka staretgo imbiru, 6 zgniecionymi zabkami czosnku, 2 lyzkami
          sosou sojowego, polowa szklanki wina - i gotujemy 45 minut pod przykryciem
          3. po tym czasie zdjemujemy pokrywke i odparowujemy czesc wody - zeberka
          oblepiaja sie miodowym sosem...

latwe, i jeszcze smaczniejsze :-))

• Gość: ToeToe Re: Najprostrzy sernik swiata IP: proxy / *.jetstream.xtra.co.nz 22.11.02, 05:41
          Wiesz, autorstwo to pewnie laciatej trza przypisac;))
          Chodzilo mi raczej o przerost formy nad trescia ..
          • Gość: Senin no to niech i kurczak w miodzie bedzie IP: 144.138.253.* 22.11.02, 08:51

Przyrzadzic mieszanke miodu ( 4 lyzki), sosu sojowego(4 lyzki ciemnego i 8
            lyzek jasnego) wody(pol szklanki) oleju sezamowego( pare kropli) i sosu "hoi
            sin"(2 lyzki), gwiazdka anyzu.

Do wnetrza kurczaka wsadzic kawalek cebuli (jescze lepiej szalotki ze
            szczypiorkiem) i kawalek swiezego imbiru.

Mieszanine plynow do rondla (taki zeby kurczak sie zaledwie zmiescil) i
            wpakowac w to kurczaka. Plyn powinien siegac do polowy (kurczaka).
            Zagotowac. Gotowac na wolnym ogniu przez 15 min. Przekrecic kurczaka. Gotowac
            dalsze 15-20 min, do momentu gdy mieso na nozkach bedzie sie odrywac od kosci.

Podawac. (troche sosu zagescic i podac jako"sos"). Z ryzem.

Mozna tez jesc na zimno. Niezawodne danie. Najprostsze z mozliwych.
            • Gość: Robert Re: mjut IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 15:25
              Tak gwoli ścisłości - wszystkie przepisy, w których gotujecie, pieczecie czy to
              tam jeszcze - to przepisy pozostawiające tylko i wyłącznie SMAK miodu.
              podstawowa zasada bowiem brzmi - NIE TRAKTOWAĆ MIODU WYSOKIMI TEMPERATURAMI BO
              TRACI SWE WŁAŚCIWOŚCI
              • the_ladybird Re: mjut 22.11.02, 16:04
                hehe, była tu niedawno taka sobie dyskusja. I wniosek z niej mozna wysnuć:

- im ktoś się mniej przejmuje podobnymi uwagami, tym jest zdrowszy :)

pozdrawiam.
                • Gość: czyzunia Re: mjut IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.11.02, 16:42
                  litewskie- ogórki z midem.
                  a staropolskie dwóniaczek, trójniaczek, a najwspanialszy- królewski półtorak.
                  można z ziólkami- tzw miody zakonne, można z owocami-maliniaczek, wiśniaczek.
                  miodzio należy sycić a dalej jak z winkami, potrzebne tylko silne drożdże.
                  mam jeszcze dziesięciol;etniego półtoraka kilka butelek- słowo midzio wyraża
                  wszystko.pa
    • asiall Re: miodowe pomysły 23.11.02, 21:38
      w ilosciach hurtowych - jak najbardziej odtluszczony twarożek wymieszany z miodkiem. to juz bylo - ale PPPYYYCHHAAA.
      Pychotne też są zwykłe słone paluszki maczane w miodzie.
      Zwykłe płatki kukurydziane polane miodem tez sa pycha:)
      na mroźne zimowe wieczory - zaparzyć rumianek (tak jak herbatkę, ten z ekspresowych torebek najlatwiej) i poslodzic miodeem. POEZJA.
      Miod jest zdrowy, i tak jak ktoś tu niedawno powiedzial, nie wolno go podgrzewać. w rumianku czy herbacie jest oki, ale slodzic dopiero po przestygnięciu.
      Trzeba też uważać, żeby nie jeść go w ilościach Kubusio-Puchatkowych, bo to tez nie wychodzi na zdrowie, a szkoda:((((
      Co z tymi ogorkami z miodem? czesto spotykam to danie w starszych ksiazkach, ale jeszcze nigdy nie probowalam. czy to maja byc takie swieze zielone ogoreczki zwyczajnie z dodanym miodkiem??? Jestem bardzo ciekawa i chetnie sprobuje jezeli mnie ktos oswieci.
      Pozdrawiam!
      Asia
      • Gość: czyzunia Re: miodowe pomysły IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.11.02, 18:08
        swieze zielone obrać, przekroić [przez pół, posmarować, jeśli patoka to polać i
        już.smakują jak ogórek z miodem, nie inaczejpa.
        • asiall Re: miodowe pomysły 26.11.02, 02:20
          dzięki:) upoluję w sklepie zielone i spróbuję.
          Pozdrawiam!
          A.
        • asiall Re: miodowe pomysły 26.11.02, 02:21
          dzięki:) upoluję w sklepie zielone i spróbuję.
          Pozdrawiam!
          A.
    • Gość: M. Re: miodowe pomysły IP: 57.66.48.* 26.11.02, 13:39
      Polecam podawane w "Zielniku" Magdy Gessler przy ul. Odyńca (Warszawa)
      naleśniki z krojonymi w paski liścmi szpinaku w sosie miodowo-orzechowym.
      Zestawienie może niecodzienne, ale wbrew (a może nawet w dwie brwi) pozorom
      bardzo smakowite. Uwaga: knajpka urocza, ze śmiesznym klopikiem, ale mają
      bardzo kiepską wentylację, także po wizycie w "Zielniku" ubranie przesiąknięte
      jest restauracyjnym zapachem. Dla snobów: można spotkać tzw. gwiazdy z
      telewizora, miałem przyjemność (??!) spożywać rzeczone naleśniki w towarzystwie
      (oczywiście przy innym stoliku) p. Jolanty Pieńkowskiej z "Wiadomości" i
      senatora Andrzeja Celińskiego. Było bardzo ę, ą i g... przez rz.
    • Gość: anula Re: miodowe pomysły IP: sea:* / 158.2.8.* 26.11.02, 13:53
      W zeszłym roku, przed świętami, znalazłam na GW przepis na zapiekany udziec z
      indyka w miodzie. Pycha był. Będę musiała odszukać przepis.

• Gość: anula Re: miodowe pomysły IP: sea:* / 158.2.8.* 26.11.02, 15:29
        Właśnie znalazłam.

Indyk w miodzie

3 spore udka indyka (6 porcji)

2 łyżeczki mielonego cynamonu

6 łyżek miodu

6 łyżek oliwy (lub 1/2 kostki masła)

6 łyżek musztardy

bejca do mięsa
        10 łyżeczek vegety

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka do kawy pieprzu

W umyte udka wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszane przyprawy do
        bejcowania z płaską łyżeczką soli i pozostawiamy na noc. Następnie smarujemy ze
        wszystkich stron mieszaniną miodu, oliwy, musztardy, cynamonu, wkładamy do
        naczynia do zapiekania, wlewamy 3/4 szklanki wody "osolonej" vegetą i szczelnie
        przykrywamy. Pieczemy w piecu nagrzanym do temp. 200 st. C ok. półtorej
        godziny. W trakcie pieczenia uzupełniamy wodą ewentualny ubytek sosu i
        przekręcamy udka, żeby dusiły się w sosie z obu stron. Podajemy z surówką i
        ryżem lub kaszą czy francuskimi kluseczkami. Sos podajemy w sosjerce.

Życzę smacznego.
        • Gość: marbor1 Re: miodowe pomysły IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 17:34
          Witam
          Anula doskonała jest też pierś z indyka zrobiona według tego przepisu. Sama tp
          sprawdzałam. Pychota. Moi goście byli zachwyceni.
          Pozdrawiam - Maria
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka