Gość: sonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:16 napiszcie jaki ser zolty polecacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena2lbn Re: najlepszy ser zolty 05.02.06, 20:24 Podłączam sie do tego pytania,jednocześnie precyzując moje potrzeby. Jaki ser jest najlepszy do zapiekania na mięsie.Wczoraj dostałam zapakowane do domu niezjedzone miesko w knajpie (porcja na jedną osobe przeszła moje najsmielsze oczekiwanie).To był indyk z "nadzieją" z zapieczonym żółtym serem.Dzisiaj odgrzał sie idealnie w piekarniku,nic nie stracił na smaku ani na wyglądzie.Moje mięsa zapiekane z serem zwykle wygladaja nieładnie,ser często spływa,a próbowałam juz układac różne jego gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: najlepszy ser zolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:05 cheddar gdzie go kupic Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: najlepszy ser zolty 05.02.06, 21:07 Gość portalu: olka napisał(a): > cheddar gdzie go kupic w Bomi Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: najlepszy ser zolty 05.02.06, 23:34 Czy w Wielkopolsce/Poznaniu są te markety? Jeśli tak, to gdzie, bo nidgy ich nie widziałam, a z Waszych postów wynika, że można tam znaleźć wiele interesujących produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot do Akabe 06.02.06, 13:23 w Poznaniu Bomi nie uświadczysz, ale polecam zakupy serowe w Piotrze i Pawle; gama serów jest ciągle rozbudowywana Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: do Akabe 06.02.06, 17:48 Margot, dziękuję za odpowiedź. PiP znam, jest to rzeczywiście jedyny sklep, który znalazłam, w którym sery nie przypominają plastiku i są krojone w porządne plastry, a nie w "bibułkę". Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: najlepszy ser zolty 05.02.06, 21:14 do kanapki gouda. do podgryzania ementaler. do salaty parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 09:53 Najlepszy polski żółty ser: Bursztym Spomleku Cała reszta - Edamskie, morskie, tylżyckie... zamojski jednej firmy smakuje jak gouda drugiej i morski trzeciej... co nie znaczy że nie lubię tych naszych żółtych serów... po prostu nie przywiązują się do ich nazw ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
p.galli Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 09:57 aaa... nie do zapiekania ale podgryzania (deska serow) lub ew do salatek mam jeden taki .... old amsterdam..... ehhh tylko drogie cholerstwo jest >:-[ Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 12:27 p. galli - spróbuj Bursztynka. 32 zł za kilogram, a blisko Black Labela i Old Amsterdamu... Old Amsterdama? No kurczę, problem językowy... Odpowiedz Link Zgłoś
p.galli Re: najlepszy ser zolty 08.02.06, 23:10 dobra...ale gdzie tego Bursztynka (brzmi jak imie kota:):):)) mozan upolowac?:> w jakims hipermarkcie moze czy cus?:> Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: najlepszy ser zolty 09.02.06, 11:55 Warszawa: Marcpol Kara fura Oszołom Bemapole na Ochocie Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: najlepszy ser zolty 09.02.06, 12:12 Ach - cena Bursztynka (Bursztynu) w tych sklepach to ok. 33 zł za kg ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: najlepszy ser zolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:14 i w koncu sie nie dowiedzialam gdzie kupic ten ser cheddar Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 13:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=36261179&a=36264052 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 13:21 polecam ser St. Paulin (w krążkach ok. 100-150g) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 14:04 bylam wlasnie w Polsce w odwiedziny, a konkretnie 2 tyg. w Warszawie. I zajadalam sie wspanialym serem z idealna proporcja dziur do reszty, a byl to ser krolewski! nawet sobie troszke zabralam do Niemiec:))))) Wiem, wiem, u nas jest tez pelno serow z calej Europy, ale ja mialam ochote na polski, a takiego tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki-riki22 Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 14:34 najlepszy zolty ser to gruyere ze szwajcarii. nie ma dziur, ale nie spotkalam jeszcze nikogo kto by go nie lubil. st polin tez ok i emmentaler a wogole to parmezan to sie sciera na tarce i do piekarnika dodaje do potraw. albo starty na makaron z sos bolognese. pociety w kwadraciki nadaje sie na mala przekaske na zaostrzenie apetytu (ale mnie nie przekonuje w tej wersji). smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
ajwenhou Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 18:38 cheddar mniam mniam, kupowałem w tesco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: najlepszy ser zolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 12:52 dzieki za odpowiedz a nie wiecie ile kosztuje ten cheddar Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: najlepszy ser zolty 06.02.06, 21:56 cudze chwalicie swego nie znacie. czy znacie ser koryciński. bardzo dobry żółty ser. podobny wytwarzają w okolicy Wiżajn. ser koryciński można kupić w sieci sklepów speciał wiejski. jeden z tych sklepów znajduje się na bazarze Szembeka w W-wie wejście od Gdeckiej róg Komorskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: najlepszy ser zolty IP: 80.54.21.* 07.02.06, 08:47 www.korycin.pl/index.php?action=dokument&id=48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie-korycinka Re: najlepszy ser zolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:00 Jarku, wszystko OK, tylko koryciński ser NIE jest serem żółtym. To raczej coś pośredniego między żółtym a twarogiem, do tego każda gamołka smakuje nieco inaczej. Do dostania bezpośrednio w Korycinie (trasa Białystok-Augustów) w eleganckich drewnianych wiatrakach (m.in. obok PKS). Zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: najlepszy ser zolty 07.02.06, 23:16 przy produkcji sera korycińskiego mleko ścinane jest podpuszczką i poddawany tym samym zabiegom co żółty ser. nie jest on robiony w dużych zakładach przemysłowych ale jak najbardziej można zaliczyć go do żółtych serów a nie do twarogów. może jest trochę siermiężny i faktycznie każdy blok smakuje troszkę inaczej ale jak najbardziej do żółtych serów można go zaliczyć. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: najlepszy ser zolty IP: *.acn.waw.pl 08.02.06, 13:31 Ser korycinski: po pierwsze zdecydowanie nie jest to ser zolty. Po drugie, bywa kwasny (trzeba pytac czy swiezy) lub gorzki(!), a jego smak to nie smak sera, tylko dodatkow do niego (ziol, papryki). I nie nadaje sie do zapiekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi Re: najlepszy ser zolty IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 07.02.06, 12:43 Zdecydowanie nie gouda na kanapkę, ale królewski, rycki edam, radamer czy masdamer- owszem, owszem. A do pogryzania jak najbardziej old amsterdam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: najlepszy ser zolty IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.02.06, 13:14 A gdzie można kupić ser Kaszkawał? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: najlepszy ser zolty 08.02.06, 15:45 Mało jem, ale jeśli juz to rolada ustrzycka i mozzarella wędzona(takie dziwadło,ale to ser z "żółtych", bo z mozzarellą nie ma nic wspólnego) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: najlepszy ser zolty 08.02.06, 15:53 Koryciński to jednak ser żółty, dojrzewający. Tyle, ze do sprzedaży trafia u nas zanim zdoła dojrzeć. Receptura jest oparta na takich samych zasadach, jak rezeptura serów żółtych. Bardzo lubię korycińskie. No i wiwat dla sera Bursztyn! Popatrzcie tu: wino.org.pl/forum/post.php?action=reply&fid=16&tid=3018&repquote=37222 Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: najlepszy ser zolty 08.02.06, 22:58 Chimay - ale kupuje go w Belgii. Old Amsterdam, stary Gouda, tzw. ser grudniowy - te kupuje w Niemczech - nie wiem, ktore (moze wszystkie) sa do kupienia w Polsce Cheddar irlandzki(Kerrygold) W Polsce sery zolte dosc czesto sa niestety pozbawione smaku - jakby sie jadlo maslo:(....Pewnie w tych duuuzych marketach jest lepszy wybor i dobre sery twarde i plesniaki tez sie znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
p.galli Re: najlepszy ser zolty 08.02.06, 23:12 a ja lubie oscypki - ale takie mocno uwedzone twarde , mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: najlepszy ser zolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:19 Te z marketów w nast. kolejności: Rycki,Holender, Szwajcar, Dziurdamer, a jeszcze lepsz poznacie po cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: najlepszy ser zolty 20.02.06, 16:20 każdy od 40 zł/kg, reszta na własną odpowiedzialność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: najlepszy ser zolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:44 RYCKI !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś