anna_wu 14.11.02, 15:39 Mam pytanie. W jakis sposob serwujecie kawior? Oczywiscie mozna pojadac go popijajac szapmanem:), ale zwykle mam go w niewielkich ilosciach, wiec... Na tostach? Z jakimi dodatkami? Na jajkach na twardo? Prosze o rade:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek825 Re: Kawior 14.11.02, 17:09 anna_wu napisała: > Mam pytanie. W jakis sposob serwujecie kawior? Oczywiscie mozna pojadac go > popijajac szapmanem:), ale zwykle mam go w niewielkich ilosciach, wiec... > Na tostach? Z jakimi dodatkami? Na jajkach na twardo? > Prosze o rade:) Przede wszystkim na żadnych jajkach. Jajka zabiją szlachetny smak kawioru. Na białym pieczywie, skropić sokiem z cytryny, to podkreśla smak. Podawać w temperaturze -3 do -5 stopni. Najlepszy jest kawior z bieługi Imperial, duże ziarno 4-5 mm, kolor szary, nie czarny. Wyspecjalizowany sklep z kawiorem jest w Warszawie na Polnej, I piętro, na wprost wejścia. Jest duży wybór, praktycznie każdy rodzaj, właściciele są ludźmi kulturalnymi, znają się na rzeczy, nie jakieś prostaki, które będą kawior źle przechowywać, i na niczym się nie znają, tylko aby sprzedać. Wspomniany sklep nazywa się Caviar Polna, i jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się wyłącznie kawiorem. Któregoś dnia w lecie widziałem na Stadionie Dziesięciolecia jak ruscy sprzedawali kawior. Puszki stały w pełnym słońcu na wierzchu. Zgroza. Przestrzegam przed kupowaniem z niepewnych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_nice Re: Kawior IP: *.tele2.pl 14.11.02, 18:31 Mam to szczescie, ze otrzymuje pyszniutka czarwona ikre z Moskwy od znajomych. Uwazam ze ten przysmak najlepiej spozywac ze swierzutka bagietka posmarowana maselkiem i suto pokropionym cytrynka czerwonym kawiorem. Na jajku mi niestety nie smakuje. W ogole do czarnego jakos nie moge sie przemoc. Aha, mozna tez robic roladki z lososia wypelnione kawiorem i skropione cytrynka. Dobre sa tez bliny z kawiorem, przepis na bliny byl tu kiedys zamieszczany. Poszukaj w wyszukiwarce. Jadlam jeszcze kawior lycha prosto z puchy, ale tego raczej nie polecam. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Re: Kawior IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 18:40 Z ta buleczka - swieta racja. Przypomniala mi sie "orgia kawiorowa" w jakiej bralam udzial ladnych pare lat temu. Byla to syberyjska zima w Irkucku. Znajomy Rosjanin uraczyl mnie "domowej roboty" czarnym kawiorem. Litrowy sloik... jadlam lyzka.... Po prostu rozpusta...Juz nigdy wiecej nie jadlam rownie dobrego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_nice Re: Kawior IP: *.tele2.pl 14.11.02, 18:46 Ponizej zamieszczam przepis ktory sama sprawdzilam i polecam. Ohhhh kawioru mi sie chce!!!!!!!! • Re: Pomysły na wędzonego łososia adres: *.warszawa.sdi.tpnet.pl Gość: bolewora 16-10-2002 15:12 odpowiedz na list odpowiedz cytując To jest spolszczony i odchudzony sposób na łososia jedzonego w Szwecji łososia/ może do tego być spokojnie taki paczkowany sałatkowy czyli małe ścinki ja kupuję to w makro za śmieszne pieniądze / pokroić w małe kawałki w misce wymieszać serek homogenizowany z puszką czerwonego drobnego kawioru do tego sporo siekanego koperku trochę soli dodać łosośia i na chwilę do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Kawior 14.11.02, 19:40 anna_wu napisała: > Mam pytanie. W jakis sposob serwujecie kawior? Oczywiscie mozna pojadac go > popijajac szapmanem:), ale zwykle mam go w niewielkich ilosciach, wiec... > Na tostach? Z jakimi dodatkami? Na jajkach na twardo? > Prosze o rade:) Z ziemniakami pieczonymi w folii i śmietaną. Wyszorowane i wytarte do sucha ziemniaki w mundurkach należy zawinąć w folię i włożyć do gorącego piekarnika. Piec ok. godziny (można sprawdzać czy miękkie nakłuwając widelcem). Serwować zawinięte w folię. Na talerzu każdy sobie rozcina takiego ziemniaka wzdłuż i nadziewa własnoręcznie czerwonym kawiorem i śmietaną. Rewelacja :) Oprócz tego bliny z kawiorem i śmietaną (był kiedyś na forum przepis). Tosty z bułki pszennej są też pyszne z kawiorem. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wu Re: Kawior 14.11.02, 20:42 Dzieki przeserdeczne za wszystkie porady. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Kawior IP: *.prem.tmns.net.au 14.11.02, 21:56 Na polowce avocado. Cytryna skropic, jak najbardziej!! Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Re: Kawior 14.11.02, 22:30 Podawać w puszce stojącej na lodzie. Z czystą zamrożoną wódką (kieliszki też warto trzytmać w zamrażalniku, naprawdę!); wcale nie z szampanem, jeżeli już się z nim musi - to z "brut", nie z żadnym słodkim!!!. Cytryna jak się lubi. Grzanki z białego pieczywa. Acha, i nie nakładać metalową łyżeczką, zabija smak! A, jak sobie przypominam, w b. eleganckim hotelu jadłam kawior podany na koreczkach (?) z francuskiego ciasta. Na przemian czarny i czerwony. Ozdobione ułomeczkiem cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś