Gość: Jasio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 13:27 szukałem w wyszukiwarce ale jaka jest najlepsza oliwa do jedzenia w postaci czystej mozna z sola. kiedys jadlem z chlebem w stanach i byla to pychota. Aha i gdzie ja mozna kupic np w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Oliwa z oliwek 07.02.06, 13:30 oliwa extra dziewice (vergine / virgin) z pierwszego tłoczenia a najlepiej jak nie jest klarowna , tylko mętnawa co do marki sam musisz wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Oliwa z oliwek IP: *.access.telenet.be 09.02.06, 11:31 Chyba extra dziewiczy Oliwki - dziewice :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f producenci dobrez nazywaja i poprawnie: 09.02.06, 11:56 olio extra vergine di oliva - znaczy OLEJ z oliwek. I tak powinno byc. Wszedzie jest dobrze poza jez. polskim chyba - jest olive oil, a u nas zobaczcie sami: pl.wikipedia.org/wiki/Olej_ro%C5%9Blinny Rozśmieszyło mnie, że na początku świetnieopisuja OLEJE, ale jak wymieniaja wszelkie mozliwe na dole, to na końcu....jedeynym wyjątkiem jest.... oliwa z oliwek:-))) wrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Oliwa z oliwek - co za kretynizm 09.02.06, 11:06 a to a propos czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: Oliwa z oliwek - co za kretynizm IP: *.Red-213-96-120.staticIP.rima-tde.net 09.02.06, 20:04 A ja sadze, ze jest to duzo prostrze: - olej z oliwek - oliwa; - olej slonecznikowy - sloniwa; - olej z rzepaku - rzepiwa; - itd... Zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Oliwa z oliwek - co za kretynizm 10.02.06, 02:46 Rzecz w tym, że w języku polskim rozróżnia się dwa terminy: oliwa i olej. Tego rozróżnienia nie ma w języku angielskim, a może i we włoskim i z tego powodu jest olive oil. Co nie znaczy, że język polski ma być ubożony i małpowanie innych języków jest konieczne. Oliwa to jedno, olej to cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Włoch Re: Oliwa z oliwek IP: *.dialup.tiscali.it 10.02.06, 20:57 Sprobuj sobie zrobic tak !!! Na grilu (patelni ) podgrzej kromke chleba (zaerumien) posmaruj czosnkiem polej oliwa z oliwek i posol !!!!! a olewe mysle w kazdym hipermarkecie Odpowiedz Link Zgłoś