Dodaj do ulubionych

co z tego zrobić?

10.02.06, 15:03
Wczoraj mój mąż zakupił mi garnek do gotowania ryżu, przywiózł to cudo a
oprócz tego 2 paki ryżu basmati, zieloną pastę z kury (hi hi), olej sezamowy,
sos sojowy, bambus w plasterkach i pięknie poprosił o ładny obiad sobotni (ja
jedzenie on wino)-proszę proszę pomóżcie!!! Oczywiście wiem, że to nie
wystarczy, dokupię mięso, wszystko co potrzeba, potrzebny mi pomysł. Trochę
już szukałam, ale nie jestem raczej znawczynią kuchni azjatyckiej i nie wiem w
jakim kierunku z tymi składnikami podążyć...
Obserwuj wątek
    • Gość: patyska Re: co z tego zrobić? IP: 62.29.248.* 10.02.06, 15:10
      basmati podsmazyc na masle ghee i ugotowac w nowym cudnym garnuszku ;)
      miecho pokroic i podsmazyc razem z zielonym kury ;) ale... olej sezamowy i sos sojowy nie wiem jak tu
      bedzie gral... nie wiem co to za zielone curry - garam? to dodaj do ryzu w trakcie podsmazania -
      nadaje swietny smaczek a w dodatku na powierzchni ryzu zbiera sie w chrupiaca miejscami skorupke.
    • dziuunia Re: co z tego zrobić? 10.02.06, 15:17
      Pastę curry zużyjesz tak jak tutaj np:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36563783
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36511899&a=36511899
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32548639&a=32548639
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31059419&a=31059419
      a sos sojowy,olej sezamowy i bambus tak jak tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33328947&a=33328947
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28931854&a=28931854
      • annukka Dzieki!!! 10.02.06, 15:44
        Dziekuję bardzo! Dziuniu, dałaś mi do myślenia, nie wiem sama co spróbować,
        wszystko wygląda wspaniale, myślę ,że albo tajskie curry, albo zielone z
        kurczakiem i warzywami, sajgonki j-lee chyba trochę za trudne dla mnie. Na pewno
        muszę dokupić mleko kokosowe i ocet ryżowy. Patysko, moze wiesz cos wiecej na
        temat takiego gara, pełno w nim części, jakiś sitek (chyba do warzyw na parze),
        pokrywek a instrukcja po niemiecku a w tym jezyku to ewentualnie powiem "dzień
        dobry".
        • patyska Re: Dzieki!!! 10.02.06, 15:50
          ale coz to za gar? berghoff moze taki 3-czesciowy? bo jesli tak, to: situ dziekujemy jesli chodzi o ryz ;)
          a ryz - jesli bedziesz podsmazac - to po podsmazeniu zalac woda, posolic jesli taka potrzeba,
          doprowadzic do wrzenia pod przykryciem, zamieszac, przykryc i.. wylaczyc kuchenke (jesli plyta
          elektryczna) bo w ich garnkach ryzu sie nie gotuje ;) tak trzymaja skubance temperature.
          a na gazie to nie wiem jak :(
          a jesli chodzi o gotowanie na parze, to musisz nalac do gara troche wody, tam jest pewnie kreseczka
          dokad ;) jak sie zagotuje polozyc te sito i jak termometr wskaze ze jest juz odpowiednia temperatura to
          kladiesz warzywka na sicie i juz - gotujesz tak dlugo jaka lubisz konsystencje, ja lubie kruche
          warzywka ;)
          • annukka co do gara... 10.02.06, 15:59
            ... jutro będę z nim walczyć, są faktycznie kreski, miarki, łyzki i inne dziwy-
            dziecko mi objaśni rysunki na instrukcji i podpisy (niby obiecała), on jest
            elektryczny sam w sobie (ma przewód zakończony wtyczką), jak jutro coś mi z tego
            gotowania wyjdzie pochwalę się w Galerii (no to muszę sie starać)- dziekuję
            dziewczyny jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka