Dodaj do ulubionych

szybkowar........

15.02.06, 10:45
Witam wszystkich. Wczoraj zakupilismy szybkowar, ale nie mam kompletnie
przepisow, i tak naprawde nie wiem jakie on mozliwosci
kryje..............pomozcie kobiety!! podzielcie sie przepisami:)))
Obserwuj wątek
    • jacek1f ja nie kobieta.... masz tu do poczytania za to: 15.02.06, 10:51
      tiny.pl/m966
      • fantazja_huany Re: :) 15.02.06, 11:02
        dzieki :) to juz wczeniej przecztylam ale tam marnie z przepisami:(
        • jacek1f to troche tu.... 15.02.06, 11:07
          k89.kuchniaonline.pl/index.php?przyg=7&nr40=23
          ja po prostu nie rozumiem, po co specjalne przepisy - szybkowar tylko w
          szybkości generalnie pomaga, to nie parowar, albo termotryks itp :-)))

Od schabowych, po wołowinę - z krewetkami uwazaj i innymi krótkopotrzebującymi -
          i juz....
          • ba_nita Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:14
            jacek1f napisał:

> ja po prostu nie rozumiem, po co specjalne przepisy - szybkowar tylko w
            > szybkości generalnie pomaga,

Co fakt to fakt.)))
            • fantazja_huany Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:19
              moze i racje macie :)przeniose potrawy ze zwyklego gara do szybkowaru i
              zobaczymy jak powychodzi:)
              • ba_nita Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:25
                fantazja_huany napisała:

> moze i racje macie :)przeniose potrawy ze zwyklego gara do szybkowaru i
                > zobaczymy jak powychodzi:)

Tylko nie przesadź z czasem bo będzie papka.
              • jacek1f ale ostrożnie - skracaj czas do 1/4, potem zawsze 15.02.06, 11:27
                mozesz jeszcze chwilę podgotowac normalnie - jesli jednak wyjdzie nie takie:-)

Generalna zasada:

"...........Szybkowary wykonany ze stali nierdzewnej, przystosowane są do
                kuchni gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Poprzez ekstra mocne dno
                kumulujące energię zostaje zaoszczędzone do 70% pełnowartościowej energii i
                potrzebne jest tylko 1/4 do 1/3 normalnego czasu gotowania. Nadaje się do
                delikatnego, łagodnego gotowania z małą ilością wody, zatrzymując witaminy,
                sole mineralne oraz składniki aromatyczne..........."
                • pampolion Re: ale ostrożnie - skracaj czas do 1/4, potem z 17.02.06, 08:42
                  Z tą delikatnością i łagodnością gotownia to raczej bym nie przesadzał, w
                  szybkowarze temperatura wrzenia jest o wiele wyższa niż 100 stopni (co jest
                  istotą działania szybkowara, "tu kłania się ciśnienie") więc wiele substansji
                  aromatycznych i smakowych zawartych w potrawie ulega zniszczeniu. Dodam że mam
                  i stosuję szybkowar od lat lecz jedynie wtedy kiedy zależy mi na szybkości w
                  przygotowaniu potrawy.
    • Gość: Matylda Re: szybkowar........ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 13:43
      Idealny do gotowania buraków. Nawet chyba mniej śmierdzi w domu. Jedna
      generalna zasada, zawartość nie może być większa niż do 3/4 wysokości. W
      przeciwnym razie szybkowar "opluje" Ci całą kuchnię.
    • Gość: gosposia Re: szybkowar........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:30
      Przydaje się do gotowania fasoli, kasz,pszenicy na kutię,brązowego
      ryżu /te w torebkach foliowych również/.
    • kwik Re: szybkowar........ 21.02.06, 16:40
      a co z twoja fantazja....?
      :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka