fantazja_huany 15.02.06, 10:45 Witam wszystkich. Wczoraj zakupilismy szybkowar, ale nie mam kompletnie przepisow, i tak naprawde nie wiem jakie on mozliwosci kryje..............pomozcie kobiety!! podzielcie sie przepisami:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f ja nie kobieta.... masz tu do poczytania za to: 15.02.06, 10:51 tiny.pl/m966 Odpowiedz Link Zgłoś
fantazja_huany Re: :) 15.02.06, 11:02 dzieki :) to juz wczeniej przecztylam ale tam marnie z przepisami:( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to troche tu.... 15.02.06, 11:07 k89.kuchniaonline.pl/index.php?przyg=7&nr40=23 ja po prostu nie rozumiem, po co specjalne przepisy - szybkowar tylko w szybkości generalnie pomaga, to nie parowar, albo termotryks itp :-))) Od schabowych, po wołowinę - z krewetkami uwazaj i innymi krótkopotrzebującymi - i juz.... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:14 jacek1f napisał: > ja po prostu nie rozumiem, po co specjalne przepisy - szybkowar tylko w > szybkości generalnie pomaga, Co fakt to fakt.))) Odpowiedz Link Zgłoś
fantazja_huany Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:19 moze i racje macie :)przeniose potrawy ze zwyklego gara do szybkowaru i zobaczymy jak powychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: to troche tu.... 15.02.06, 11:25 fantazja_huany napisała: > moze i racje macie :)przeniose potrawy ze zwyklego gara do szybkowaru i > zobaczymy jak powychodzi:) Tylko nie przesadź z czasem bo będzie papka. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ale ostrożnie - skracaj czas do 1/4, potem zawsze 15.02.06, 11:27 mozesz jeszcze chwilę podgotowac normalnie - jesli jednak wyjdzie nie takie:-) Generalna zasada: "...........Szybkowary wykonany ze stali nierdzewnej, przystosowane są do kuchni gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Poprzez ekstra mocne dno kumulujące energię zostaje zaoszczędzone do 70% pełnowartościowej energii i potrzebne jest tylko 1/4 do 1/3 normalnego czasu gotowania. Nadaje się do delikatnego, łagodnego gotowania z małą ilością wody, zatrzymując witaminy, sole mineralne oraz składniki aromatyczne..........." Odpowiedz Link Zgłoś
pampolion Re: ale ostrożnie - skracaj czas do 1/4, potem z 17.02.06, 08:42 Z tą delikatnością i łagodnością gotownia to raczej bym nie przesadzał, w szybkowarze temperatura wrzenia jest o wiele wyższa niż 100 stopni (co jest istotą działania szybkowara, "tu kłania się ciśnienie") więc wiele substansji aromatycznych i smakowych zawartych w potrawie ulega zniszczeniu. Dodam że mam i stosuję szybkowar od lat lecz jedynie wtedy kiedy zależy mi na szybkości w przygotowaniu potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: szybkowar........ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 13:43 Idealny do gotowania buraków. Nawet chyba mniej śmierdzi w domu. Jedna generalna zasada, zawartość nie może być większa niż do 3/4 wysokości. W przeciwnym razie szybkowar "opluje" Ci całą kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: szybkowar........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:30 Przydaje się do gotowania fasoli, kasz,pszenicy na kutię,brązowego ryżu /te w torebkach foliowych również/. Odpowiedz Link Zgłoś