Dodaj do ulubionych

Szukam roznych przepisow na B I T K I ??????

23.11.02, 01:29
Zdaje sie, ze uzywa sie roznych nazw w roznych rejonach kraju....
A jak Wy je robicie?
Obserwuj wątek
    • mufka hm......... 23.11.02, 15:59
      Nikt???
      Wiem ze sa rozne dodatki np. marynowane cebulki i czerwone wino lub grzybki,
      plastry marchewki....itd.
      Cos jeszcze???
      • Gość: czyzunia Re: hm......... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.11.02, 16:45
        same bitki,to malo. można zraziki zawijane. a to co środka[do zawinięcia] to
        już twoja inwencja.
        kiedyś trafił mi się w lodówce jakiś pasztet i poszedł do zrazików. no
        pyszota.pa
        • aniutek Re: hm......... 24.11.02, 18:47
          Mufka :) bitki robie tak
          wolowe ale moze byc wieprzowe tez np schab karkowy
          tluke no bo przeca na bitki , otaczam w mace smaze w garze, dodaje cebule, moze grzybki,
          jak sie obsmazy podlewam woda, bialym winem a jak jest czerwone to tez moze byc,
          spieprzyc posolic, gotowac az bedzie miekkie , my lubimy z kasza gryczana i ogorek kiszony
          lub pomidor. Pycha :) jezor ucieka na sama mysl.
          • mufka Re: Dzieki :)))))))))))))))) 25.11.02, 00:56
            Aniutek robimy tak samo:)))))
            Pychotka jest straszna!

• Gość: kluba1 Re: Szukam roznych przepisow na B I T K I ?????? IP: *.we.client2.attbi.com 25.11.02, 04:02
      Bitki !! Mmmmm!! No wiec : miesko dobrej jakosci zbijamy, obtaczamy w mace z
      przyprawami pozniej sa rozne szkoly : podobno najlepiej podsmazuc na tym, co
      wysieklo z boczku! Brzmi dobrze, smakuje tez!! Pozniej czrwone wino, cebulka ,
      papryka, czosnek - duzic az zmieknie. Podawac z ziemniakami, ryzem, kluskami ,
      kuskus- wsio !! Mama do sosu dodawala kromke chleba razowego i to dodawalo
      swietny, fajny smak i gestosc !! Mysle, ze tyle ,ile jest kucharek, tyle jest
      sposobow ! Smacznego !!Podawac z czerwonym winem !!
    • Gość: bef Re: Szukam roznych przepisow na B I T K I ?????? IP: proxy / *.chello.pl 25.11.02, 11:45
      Wszystkie powyższe bitki -OK, bardzo nęcące i też obecne (w wariantach) u mnie,
      ale czy to jeszcze bitki, gdy się zrobi je tak:

Wołowinka bardzo dobra - pobić.
      W mące obtoczyć.
      Na patelni usmażyć.
      Do garnka włożyć (można smażyć od razu w garnku, ale dla mnie ta opcja jest
      niedostępna - za mała ilość).
      Dolać wody (nie za dużo).
      Dołożyć marchewkę, pietruszkę i seler ładnie pokrojone w kółka i słupki (w
      proporcji ok 4:4:1)
      Wrzucić suszone śliwki (nie za wiele, albo właśnie bardzo dużo, bo dzieciaki
      potem wyjadają na wyścigi), trochę sosu sojowego lub troszkę "5 smaków" Kamisu,
      można dać z 1 kwaśne jabłko (ale moja Mama nie dawała; nie wiem, czym
      przyprawiała, wiem, że robiła to po mistrzowsku).
      Oczywiście udusić, można pod koniec posolić.

Wariantowo można ze schabu wieprzowego, ale to już całkiem inna historia.
      Pzdr
      • felicia Re: Szukam roznych przepisow na B I T K I ?????? 25.11.02, 12:25
        Bomba kaloryczna i dietetyczna, ale... czasami...
        Najlepszą wołowinę rozbijam. Posypuję pieprzem. Obtaczam w mące. Obsmażam w
        odrobinie oleju. Przekładam do garnka. Zalewam bulionem (dlatego nie solę
        mięsa, bo bulion warzywny lub wołowy z kostki jest słony). Popieram mamę
        wzmiankowaną wyżej, pod koniec dokładam kromkę razowego chleba, rozcieram z
        sosem. I wreszcie - to ta bomba kaloryczno-dietetyczna - rozprowadzam śmietanę
        sosem, dolewam do gara. I już (nie gotować, aby nie zwarzyć śmietany).
        Podaję najchętniej z kaszą i sałatką z kiszonych ogórków. Do tego pasuje piwo.
        W licznych wariantach takich bitek, można dodawać do nich różne warzywa, albo
        zalewać czymś innym niż bulion i śmietana (winem, zwykłą wodą). No i
        przyprawiać różnie.
        A gdy ma się gości i chce ich rzucić na kolana, można wydrążyć razowy chleb z
        formy, jego miękkisz dodać do sosu, a całą gotową potrawę włożyć do chleba i
        podać na stół.
        • Gość: figaro Re: Szukam roznych przepisow na B I T K I ?????? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 12:46
          Też robiłam ostatnio bitki wołowe po dłuuugiej przerwie i smakowały wspaniale,
          tym bardziej że były z młodej zrazówki. Mięso kroi się na plastry w poprzek
          włókien ( to ważne), rozbija tłuczkiem na średnią grubość. Ja smaruję mięso
          dobrą musztardą i oliwą i odstawiam na godzinkę, żeby sobie skruszało. W rondlu
          rozgrzewam tłuszcz i obsmażam bitki z obu stron na lekko rumiano, potem dodaję
          pokrojoną w piórka cebulę i zalewam wrzącą wodą albo rosołem ( ale nie z
          kostki). Doprawiam ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym,
          solą i vegetą. Jak się poddusi parę minut, dodaję kilka suszonych grzybów -
          prawdziwków lub podprawdzików. Po półtorej godzinie duszenia na wolnym ogniu
          mięso powinno się rozpływać w ustach. Zamiast grzybów - także słomka z warzyw -
          marchewki, pietruszki i selera, albo może pieczarki. Zrazy i bitki mają to do
          siebie że najlepsze są chyba z kaszą gryczaną.
          A takie zrazy w chlebie jadłam kiedyś w restauracji, podobnie jak zupę z
          borowików, niezły bajer i smakuje. W zasadzie to można by samemu zrobić bez
          więszego wysiłku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka