Dodaj do ulubionych

twarde pączki

IP: *.lodz.msk.pl 22.02.06, 21:37
moja babcia zawsze robila w tlusty czwartek paczki ale te domowe nigdy nie wychodza takie jak kupne. zawsze sa bardziej zbite, twardsze suchsze...wiecie w czym tkwi sekret cukierni ze sa takie mieciutkie???
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: twarde pączki IP: *.pl 22.02.06, 22:00
      wiem!!!
      • Gość: gosc Re: twarde pączki IP: *.pl 22.02.06, 22:02
        Własnie dzis usmazyłam, wyszły pycha połowa porcji z konfitura z wisni a druga
        połowa z tofi.
        • Gość: Joanna Re: twarde pączki IP: *.fbx.proxad.net 22.02.06, 22:06
          No wiec prosze powiedz w czym rzecz ?
          • Gość: gośc Re: twarde pączki IP: *.pl 23.02.06, 09:15
            Przyczyn jest wiele. technika wyrabiania, za krótko np. żle dobrane proporcje
            składników, itd Podaje mój przepis, sa pyszne.
            1,5 kg maki tortowej
            1litr mleka
            15 dkg drozdzy
            11 żółtek
            1 masło
            ok. 1 szklanki oliwy
            10łyzek cukru
            1 kieliszek spirytusu
            zapach rumowy olej do smazenia
            marmolada, konfitura, tofii, ajerkoniak, co kto woli do srodeczka.
            nadziewam po usmazeniu. Lukier skórka z pomarańczy i orzeszki do posypania.
            • Gość: Joanna Re: twarde pączki IP: *.fbx.proxad.net 23.02.06, 09:27
              Ale to tylko skladniki.
              A co z technika wyrabiania ?
              • Gość: gosc Re: twarde pączki IP: *.pl 23.02.06, 09:39
                drożdze, troche mleka letniego, łyzka cukru i ok. 2lub trzy łyzkimąki.
                Wymieszac i odstawić do wyrosniecia ok. pół godz. w duzej misce utrzeć żółtka z
                cukrem, dodać mąkę,rozczyn, i pozostałe składniki oprócz masła i oleju.
                wyrabiac ciasto ja wyrabiam mikserem (takie grube świderki). Jak składniki sa
                juz połaczone to dodaje olej i stopione letnie masło i dalej wyrabiam mikserem
                tak długo az ciasto odchodzi od miski.ok. 20 min mniej wiecej. Odstawić do
                wyrosnięcia ok 2 godz. Ciasto wykładam porcjami na stolnice i wałkuje grubosc 2
                cm. wykrawam szklaneczka krązki i po wyrosnięciu ok pół godz smaze. Letnie
                paczki nadziewam szpryca do tortów.
                • Gość: Joanna Re: twarde pączki IP: *.fbx.proxad.net 23.02.06, 10:21
                  Dziekuje !!!

Zrobie dzisiaj wieczorem.
                  Bardzo podoba mi sie pomysl z mikserem.

Jeszcze jedno pytanie: ciasto wylozone na stolnice, ale przed walkowaniem, trzeba jeszcze troche
                  wyrabiac czy juz nie ?
                  • Gość: to ja Re: twarde pączki IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 23.02.06, 12:15
                    tak, ok. 5 min.
                  • Gość: gosc Re: twarde pączki IP: 195.205.3.* 23.02.06, 13:36
                    Nie wiem kto to odpisał to ja ale ja juz nie wyrabiam ciasta, porcjami wykładam
                    i wałeczkiem na grubosc 2 cm. Mozna nawet rączką rozprowadzić i też dobrze,
                    jest tak pulchne ciasto . Nie wiem jak z tym wyrabianiem 5 min, ale ja tego
                    nie czynie.
                    • Gość: Joanna Re: twarde pączki IP: *.fbx.proxad.net 23.02.06, 18:12
                      Bardzo dziekuje.

Smacznych wypiekow !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka