Dodaj do ulubionych

Odchudz swoje jedzenie

02.03.06, 08:11
Jedna niesmiala forumowiczka stwierdzila gdzies w watku obok, ze tlusto tu i
choresterolowo. Pytanie - czy macie jakies sposoby na odkalorycznienie,
odchudzenie i uzdrowienie zawartosci swoich talerzy? Byloby fajnie zebrac to
w jednym miejscu.

Gubi mnie namietnosc do oliwy - zrobilam wiec oliwe ultraoliwkowa (kiedys o
niej pisalam juz) - doaromatyzowalam zwykla e.v. czarnymi suszonymi oliwkami
i ma teraz taki zapach, ze wystarczy pare kropli, a nie pare lyzeczek.

Cukier w przepisach na ciasta niemal zawsze dziele na dwa - i jesli spotyka
mnie potem jakis zarzut, to ze 'ciasto bylo nieslodkie' :-)

A kiedy sie odchudzalam, jadlam na mniejszych talerzykach - nawet skromne
porcje wygladaly mniej glodno.

A Wyy?
Obserwuj wątek
    • Gość: senin ja odchudzam wszystkie sosy do salatek IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 02.03.06, 08:19
      zaczelo sie od zastepowania majonezu vinegretem
      teraz przestawilam sie na malajskie (cytryna, cukier, sos rybny, czasem sojowy
      i inne takie)

a moje najnowsze odkrycie to dressingi z mlekiem kokosowym

jogurt tez moze byc, ale do salatek mi raczej nie lezy - no chyba ze raita czy
      inne w stylu indyjskim
    • Gość: indiana Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 08:54
      Zabieg z cukrem zmniejszonm o polowe w stosunku do dawki zalecanej tez stosuje:)
      albo nawet jeszcze mniej i w towarzystwie miodu
      Ostatnio "odchudzilam" beszamel :) zrobilam go na mleku 0,5% i nie zaciagalam
      zoltkami, dobra moze to juz nie beszamel tylko podroba:), ale przyprawiony
      zapiekany na brukselce wyszedl pysznie:)
      • Gość: Iskial Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.rutex.pl / *.devs.futuro.pl 02.03.06, 09:29
        Witam ja mrożę ugotowany rosół z kury to jak sie odmraza porcję łatwo można
        zdjać zamrożona warstwe tłuszczu rosół po prostu zawsze gotuję w wiekszej
        ilośći. Dresig do sałatek odchudziłam w ten sposób że zamiast majonezu dodaje
        jogurt"O" procent tłuszczu na 200g tylko 1 lyżka majonezu do tego sól pieprz
        czosnek zmiażdżony pucha pasuje i do surówek i sałatek nisko tłuszczpwe majone i
        typu light nie kupuje maja za dużo chemii i polepszaczy oraz cukru. Tak jak z
        rosołem mozna również postąpić z sosem do mięsa można nie mrozić ale tylko
        mocno schłodzić aby warstwa tłuszczu sie zsiadła. pozdr. Roma
    • ag.gu Re: Odchudz swoje jedzenie 02.03.06, 10:34
      Doradzam przede wszystkim UMIAR. :-)
    • marghe_72 Re: Odchudz swoje jedzenie 02.03.06, 10:35
      popijam winem :)))))
      • Gość: n0str0m0 BRAWO! IP: 58.185.126.* 02.03.06, 10:52
        natrafniejszy wpis
        podpisuje sie z ochota
        :)

n
        • horpyna4 Re: BRAWO! 02.03.06, 10:55
          Podobno najlepsza dieta, to "żp".
          • linn_linn Re: BRAWO! 02.03.06, 11:24
            Nawet 2/3 daja skutki.
      • Gość: senin Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 02.03.06, 11:23
        marghe_72 napisała:

> popijam winem :)))))

ja tez :)))

ale czy to wystarczy??
        bo ja uzywam wina w duzych ilosciach :)))
        a to podobno tez kalorie :(((
        • Gość: leda10 wino niestety ma dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:25
          kcal, ale za to jakie jest zdrowe... :-)
        • marghe_72 Re: Odchudz swoje jedzenie 02.03.06, 11:25
          kalorii też nikt nigdy nie widział
          • bazylia7 Re: Odchudz swoje jedzenie 02.03.06, 11:54
            marghe_72 napisała:

> kalorii też nikt nigdy nie widział

ja widze codziennie od dwoch lat

...w lustrze ;(((
    • ich11 odnośnie alkoholu: 02.03.06, 11:39
      organizm w pierwszej kolejności spala alkohol, i w tym czasie wszystkie inne
      kalorie zdążą się spokojnie odłożyć w miejscach newralgicznych. Szczególnie
      tłuszcz ma dużo wolnego czasu, żeby powędrować do tkanek. Dlatego przy
      odchudzaniu: zero alkoholu. Następnie ograniczyć tłuszcz. Człowiek potrzebuje
      ok. 1 g tłuszczu na kg wagi należnej ciała, czyli średnio 60 g - 80 g dziennie.
      Ograniczmy jego spożycie o połowę, lepiej 2/3 i czekajmy na efekty.
      • Gość: lu Re: odnośnie tluszczu: IP: *.adsl.proxad.net 03.03.06, 20:23
        WEGLOWODANY proste nalezy ograniczyc, dopiero potem tluszcz.
        Zjedzenie np. slodkiego jogurtu 0% sprawi, ze za chwile bedziemy bardzo glodni!
        Wiec znow jemy.
        Zbilansowane, roznorodne posilki, ZERO cukru, slodyczy, sokow z kartonow, itp -
        to juz pomaga. A jesli jeszcze troche zmniejszymy porcje i wysiadziemy z
        autobusu dwa przystanki wczesniej - efekt murowany.
    • Gość: aniatee Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.03.06, 11:47
      no właśnie, nikt nigdy kalorii nie widział a ile ludzi się ich panicznie boi...
      nauka idzie do przodu a my ciągle w jakimś średniowieczu tkwimy, he he.
      ja ukochanemu smażę a sobie gotuję, np. mięsko.
      ostatnio zrezygnowałam z masła na rzecz... powietrza
      ciemne (prawdziwe, razowe nie farbowany) albo chrupkie pieczywo zamiast białego
      no i ostatnio nie używam cukru
      i biały ser zamiast żółtego
      hmm, wyszła z tego dieta a nie odchudzone przepisy. przepisów jako tako nie
      odchudzam, po prostu jem inaczej bo myślę, że jak zrobię np.grzyby zamiast w
      śmietanie to w jogurcie nat to mi z tego nic dobrego nie wyjdzie.
    • allexamina Re: Odchudz swoje jedzenie 02.03.06, 23:26
      U mnie na talerzu musi byc co najmniej 60% warzyw. Reszta to zwykle kasze, ryze
      (im ciemniejsze tym lepsze) + sosy wylaznie z redukcji (rowniez dlatego ze takie
      sa duzo, duzo lepsze) + mieso/ryby - pieczone, z rusztu. Jedynie tempeh/tofu
      smaze a i to w oleju z awokado. Dodaje roznego rodzaju orzechy do salat, kasz,
      posypuje ryby czy mieso.

Nigdy nie jem na stojaco, na szybko. Zawsze staram sie robic z jedzenia wielka
      produkcje, bo wydaje mi sie ze jedzenie nalezy celebrowac wtedy sie od niego nie
      tyje. ;o) Dlatego popieram mocno i glosno serwowanie dobrego wina lub dobrego
      piwa do kazdego obiadu.

Wypijam min. 5 szklanek wody dziennie zeby utrzymac wyczucie 'smaku' (wrazliwosc
      na nadmiar cukru, soli, goryczy i kwasu), w ten sposob unikam przesladzania i
      przesalania potraw.
    • Gość: jackk3 Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.ptr.terago.ca 03.03.06, 00:24
      Byc moze bede sie powtarzal.
      Odstawic:
      1. Sosy na bazie majonezu/smietany
      2. maslo i margaryne (za wyjatkiem do pieczenia)
      3. o ile sie da oleje roslinne do smarzenia
      4. soki dosladzane (pic wylacznie soki z wycisnietych owocow, bez domieszek)
      5. napoje gazowane (coke, sprite i inne swinstwa)
      6. tluste zupy
      Ograniczyc/zmniejszyc:
      1. porcje typowo tuczace: wielkie ilosci pierogow, nalesnikow, knedli, itd.
      2. pasta (szczegolnie z sosami na bazie miesa)
      3. schabow i tego typu smarzone miesa
      4. mniej wedlin! (szczegolnie kielbas, boczkow)
      No i na koniec uprawiac rozne sporty, bo bez tego to nic nie pomoze.
      Pzdr
    • Gość: zadumana Re: Odchudz swoje jedzenie IP: 83.238.166.* 03.03.06, 11:41
      Napiszę po raz 115-ty:), że należy mniej jeść (przede wszystkim) jak się chce
      tracić na wadze. Zmniejszyć wieczorny posiłek. Jeśli ktoś je kilka razy
      dziennie, mniejsza kolacja, to proste rozwiązanie. Gorsza sprawa jeśli ktoś je
      małe śniadanie, a duży posiłek tylko wieczorem.

A co do tłuszczu. Niestety w wielu domach widać gołym okiem tłuszcz na talerzu.
      Na zupie oka. Kotlet ocieka. Ziemniaki pływają. A jarzyn trudno się doszukać.
      Deser słodki obowiązkowy.
      Ugotowanie identycznego posiłku, ale z niewielką ilością tłuszczu i cukru,
      praktycznie załatwia sprawę. Dla mnie rozważania o wyższości jednej kuchni
      narodowej nad drugą jest śmieszne i przypomina słynne rozważania o wyższości
      świąt Bożegonarodzenia nad świętami Wielkiejnocy.

Ja używam jogurtu do sałatek zamiast śmietany.
      Oleju, oliwy zamiast smalcu i masła do smażenia, chociaż czasem masło z oliwą.
      Wycinam tłuszcz nadmiarowy z mięsa.
      Kurczaka surowego pozbawiam tłuszczu natychmiast.
      Śmietana max 18% do zupy, bez zasmażek i dodawania masła, chociaż służy to
      masło np. w zupie pomidorowej smakowi.
      I oczywiście cała galeria potraw "obcych", niby chudych. Ale kto zgadnie, kiedy
      polskie zraziki w sosie własnym, po dodaniu różnych jarzyn i ziół zaczynają
      tracić swoją polskość? Kiedy analogiczny gulasz zaczyna być obcy?
      Jest w moim domu czasem i golonka i karkówka i żeberka, ale jako przerywnik, a
      nie podstawa kulinarnego bytu.
      Słodyczy nie znosiłam od dziecka, ale robię ciasta z owocami (zamiast kremów) i
      np. crumble jest ze swoimi licznymi wariantami do polubienia również dla
      pełnych miłośników cukru pod każdą postacią.
      • Gość: szadoka Re: Odchudz swoje jedzenie IP: 212.160.172.* 10.03.06, 09:19
        > Napiszę po raz 115-ty:), że należy mniej jeść (przede wszystkim) jak się chce
        > tracić na wadze. Zmniejszyć wieczorny posiłek. Jeśli ktoś je kilka razy
        > dziennie, mniejsza kolacja, to proste rozwiązanie. Gorsza sprawa jeśli ktoś
        je
        > małe śniadanie, a duży posiłek tylko wieczorem.

Ja tak mam :(, w pracy jem malo raczej a do domu wracam najwczesniej o 17 30.
        Co prawda staram sie miec dla siebie juz cos do odgrzania (dla mezczyznusia
        gotuje oddzielnie bo on lubi miesnie i im tlusciej tym lepiej), zeby nie stac
        przy garach ale i tak jak dla mnie jest to zbyt pozny posilek (chadzam spac z
        kurami, szczegolnie zima). Poza tym kocham jesc :)i wzwiazku z tym troche mi
        sie przytylo.
    • Gość: Xena Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.access.telenet.be 03.03.06, 17:58
      Najlepiej zastapic kartofle wszystkim innym .
      Taka fasolka ,szparagowka , brukselka , cieciorka czy kalafior( warzywa na
      goraco) to nie powinien byc dodatek do kartofli
      tylko cos zamiast + surowka i kuchnia wyda sie o wiele bardziej urozmaicona
      i bogata we wszystkie skladniki .
      To jest typowe przyzwyczajenie i mysle , ze warto poznac nowe kombinacje i
      smaki bez kartofli nie mowiac o produktach ziarnistych .
      Takie warzywa sa bardzo smaczne bez zadnych ulepszen z bulka tarta czy sosami
      mnie wystarczy tylko pokropic maggi i jest pycha ale to kwestia
      przyzwyczajenia .
      Co do tluszczu to zawsze podaje w przepisach , zeby patelnie lekko posmarowac
      oliwa czy maslem jak na nalesniki i wtedy ladnie sie wszystko przyrumienia
      i prawie grilluje bez tluszczu . Plywanie brrrrr i panierki tez ( czasami tak )
      Dobrze jest zainwestowac w dobre patelnie to sie naprawde oplaca .
      Roznorodnosc surowek i salatek mozna je kombinowac doslownie ze wszystkiego :-)
      Nie przegotowywac i rozgotowywac warzyw im surowsze tym lepsze .
      Chleb najlepiej razowy w reke a na talerzu sery , salatka i rybka czy wedlina
      wtedy zjadamy wiecej wartosciowych rzeczy niz rozsmarowane na chlebie w
      postaci kanapek .
      Co do przepisow na ciasta to przyznam sie , ze jeszcze nic nie upieklam
      poniewaz jak widze te tony maki cukru i masla to mnie odrzuca od takiego
      przepisu a mimo to czesto cos kupuje gotowego i przerabiam z owocami
      i galaretka , bita smietana na jakis orzezwiajacy torcik czy sernik na zimno .
      U mnie cukier na 2 osoby idzie chyba 1kg na 2-3 miesiace
      Maka raz na pol roku bo czasem bierze mnie na pierogi :-)
      Olej/oliwa pare miesiecy ( 2 osoby ) maslo okolo 1 miesiac bo lubie cos
      na nim podsmazac .

• cioccolato_bianco Re: Odchudz swoje jedzenie 04.03.06, 02:15
      zamiast majonezu i sosow majonezowych jogurt naturalny 0% tluszczu z
      przyprawami do smaku lub odrobina oliwy z oliwek
      zamiast musli - otreby naturalne
      zamiast cukru - slodzik
      zamiast smazenia - pieczenie
      zamiast pieczywa - wafle ryzowe
      • Gość: Xena Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.access.telenet.be 04.03.06, 12:31
        Tu sie denerwja na kostki a ja jestem przeciwslodzikowa .
        Nie z powietrza bo sama uzywalam jakis czas no i dobrze , ze naczytalam
        sie roznych publikacji a w dodatku czulam w napojach nieprzyjemny posmak
        tego slodziku .
        Slodzik jest niezdrowy ( to swinstwo i tuczy sie nim swinie ale odchudza
        ludzi :-) ) i nie powinno sie go polecac . Krotko - wzmaga poczucie glodu i
        jest rakotworczy .

Najlepszym i najzdrowszym sposobem jest zrezygnowac ze slodzenia i nauczyc
        sie pic gorzkie i kwasne napoje . To tylko kwastia jednego dnia i wydaje sie
        straszne ale jaka korzysc na cale zycie .
        Potem tak samo reagujesz na slodzony napoj jak dzisiaj na gorzka kawe :-)

• Gość: marg Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.chello.pl 09.03.06, 13:55
        Jeśli juz słodzić, to zamiast słodzika lepiej fruktozą - to cukier całkowicie
        naturalny, otrzymywany z owoców. Nie działa tak tucząco, jak zwykły cukier.
        Jest także lepszy od brązowego (chociaż brązowy góruje smaczkiem, np. do kawy).

A wafle ryżowe to bardzo zły pomysł. To się tak tylko wydaje, że skoro takie
        leciutkie, to nietuczące. Takie wafle to w rzeczywistości sam cukier (nie
        sacharoza, ale jednak cukier). Zamiast nich lepiej jeść porządne, ciężkie
        chleby pełnoziarniste. Mają mnóstwo błonnika i witamin. Obniżają też poziom
        cholesterolu.
        • linn_linn Re: Odchudz swoje jedzenie 09.03.06, 14:38
          Co do fruktozy, byl na tym forum glos krytyczny podparty badaniami
          amerykanskimi. Moze warto nie przesadzac...
          • illiterate Re: Odchudz swoje jedzenie 09.03.06, 20:05
            Z tego, co wiem, to fruktoza podwyzsza poziom choresterolu.
            • Gość: marg Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.chello.pl 09.03.06, 22:53
              Ja tam wolę fruktozę od wszelkiej chemii :-) A w końcu tez nie jem jej łyżkami.
              A swoją drogą, nie wiem, czy słyszeliście o stevi? To takie słodkie zioło,
              podobno powszechnie wykorzystywane w Peru i w Japoni. Niestety w Europie nie
              zostało oficjalnie dopuszczone na rynek, ze względu (podobno) na
              niewystarczające badania (ale prawdopodobnie główną zaporą są interesy tych od
              aspartamu). Stevię można kupić przez internet.
              • linn_linn Re: fruktoza szkodliwa? 10.03.06, 09:06
                Podwyzsza cholesterol, ale nie tylko:
                zywienie.host.sk/articles.php?id=37
              • illiterate Re: Odchudz swoje jedzenie 10.03.06, 09:44
                Stevia jest z trudem dopuszczana na rynki - w USA musiano stoczyc o nia wielka
                batalie, a i tak reklamowanie jej jest obwarowane licznymi restrykcjami. Bo -
                no wlasnie - ziolo po prostu moze wymiesc producentow rakotworczych slodzikow z
                rynku raz na zawsze.

Gdzie przez internet mozna kupic?
                • Gość: marg Re: Odchudz swoje jedzenie IP: *.chello.pl 10.03.06, 12:26
                  Tutaj:
                  stevia.pl/
    • arachnela Re: Odchudz swoje jedzenie 10.03.06, 09:55
      Zupy zabielam tylko łyżeczką śmnietany. Do ciast dodaję dużo mniej cukru,
      tłuszczu i jajek niż jest w przepisie. Do kremu nie dodaję masła. Ziemniaki
      gotowane nie polewam niczym i dzięki temu odkryłam ich nowy smak (dużo mniej je
      też solę). Herbatę przestałam słodzić i da się! Pieczywa nie smaruję niczym.
      Zupy mleczne robię na odtłuszczonym mleku z miodem zamiast cukru. Do wszystkiego
      da się przyzwyczaić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka