linn_linn 16.03.06, 11:50 Moze kogos zainteresuja. Sa zebrane w jednym miejscu. Krotkie do tlumaczenia. www.vigata.org/cucina/ricette.shtml#INTRODUZIONE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leda10 kurczę :) zgłupiałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 12:03 kiedyś gdzieś czytałam , ze nie mówi się np "pasta alla Norma" tylko "pasta norma". Co znaczy to "alla" albo "al" ? (al Forno na przyklad) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kurczę :) zgłupiałam 16.03.06, 12:19 al forno - il forno jest rodzaju meskiego alla - uzywa sie rodzaju zenskiego / mysle, ze pochodzi od "la maniera" - sposob / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 a jak jest prawidłowo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 12:25 spaghetti pomodoro czy al pomodoro? Od czego zależy, ze nieraz używa sie to al/alla, a nieraz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pipilutek Re: Kuchnia sycylijska Camilleri 16.03.06, 12:23 na sycylii najlepszy jest czarny makaron barwiony sokiem osmiornicy i ona sama w kawaleczkach.mnim!acha i mule w sosie winnym sa pycha! p. Odpowiedz Link Zgłoś