Dodaj do ulubionych

zupa z krewetek

IP: *.lodz.msk.pl 22.03.06, 21:41
dzis jadlam w barze wietnamskim zupe krewetkowa i strasznie mi smakowala. chcialabym sama taka ugotowac ale nie wiem jak. ma ktos dobry przepis? tylko bez zadnego mleczka kokosowego, smazenia krewetek (tam nie plywalo ani jedno oczko tluszczu!) w zupie byly chyba kielki fasoli mung, ananas, cebulka, groszek, marchewka. rozumiem ze trzeba miec bulion i ugotowac w nim warzywa tylko nie wiem:
1 jak dlugo gotuje sie w nim zamrozone krewetki koktajlowe
2 kiedy wrzucic tego ananasa i kiełki?
3 jakie przyprawy moga sie przydac?
4 jaka mąką to było zagęszczone? kukurydziana czy ziemniaczana???
5 smak byl slodko-kwasny czyli trzeba dodac ocet?
prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • j-lee Re: zupa z krewetek 23.03.06, 15:57
      1. krótko - tzn rozmroź je naturalnie a potem pogotuj trochę w zupie w sumie
      niezadługo, chodzi tylko o podgrzanie tych krewetek - i tak były wcześniej
      oparowane
      2. ananasa nieco wcześniej niż krewetki, kiełki razem z krewetkami - muszą
      zachowac chrupkość w zupie, jedynie się zblanszować
      3 i 5 zarazem - należy ugotować chudy bulion drobiowy bez włoszczyzny i
      typowych przypraw (bez ziela, lisci laurowych) za to można dać liści limonowych
      warto ugotować z kawałkiem imbiru (potem można go poszatkować i dodać), suszone
      chilli i doprawić sosem rybnym. Chodz ten w budce mógł być zrobiony po prostu
      na kostce rosołowej PHO z wodą - dlatego taki chudy.
      standardowo smak słodko-kwasny w takich zupach robi sie z cukru białego i octu
      ryżowego ale możesz spokojnie zamienić jakims białym winnym - proporcje według
      smaku, no a potem do czystego gotującego się bulionu daj twarde później coraz
      mieksze warzywa i podgotuj aby nie były surowa ale chrupkie
      4. było zagęszczone mąka ziemniaczaną jeśli zupa jest przezroczysta, a raczej
      taka była... jeśli ew. była zółta to wtedy mąką kukurydzianą ale tak się robi
      niezbyt czesto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka