vanella 24.03.06, 18:56 zrobiłam na żytniej mące dzisiaj ma trzecią dobę. wyrosły super bąble i całkiem fajnie pachnie tylko na górze słoika pojawiły się kępki puszystej pleśni. co było nie tak? na co zwrócić uwagę następnym razem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: spleśniał mi zakwas - co zrobiłam źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 19:02 -brudne naczynie -mąka z zarodnikami pleśni -za zimno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdef Re: spleśniał mi zakwas - co zrobiłam źle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:29 I , trzeba pamiętać o mieszaniu - przynajmniej raz dziennie . Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach bakterie w sloiku 24.03.06, 21:06 ja kiedys robilam kwas buraczany w dwoch slojach. w jednym wyszedl dobry, w drugim spelsnial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdef Re: spleśniał mi zakwas - co zrobiłam źle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 04:26 Jeśli zakręciłaś słoik zakrętką to nie dziw się , że pojawiła się pleśń . Idalne warunki aby pleśń mogła się roawijać . W moim rodzinnym domu , zakwas kisiło się w ceramicznym dzbanku , przykrytym płócienną serwtką . Odpowiedz Link Zgłoś