IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:29
Czy ktoś posiada przepis na jakiś łatwy w przygotowaniu mazurek wielkanocny?
Nie mam doświadczenia w pieczeniu więc muszę jakoś je nabyć i pomyślałam że
zrobie takie ładne małe mazurki i obdaruje nimi znajomych na zająca :D
Obserwuj wątek
    • yxmena Re: Mazurek 10.04.06, 12:26
      Mój sprawdzony przepis to Mazurek pomarańczowy.Robisz kruche ciasto,schładzasz
      w lodówce i potem pieczesz,szprycą do dekoracji tortów robisz obrzeża.Nadzienie
      to 3 pomarańcze 2 cytryny i 1,5 szkl cukru.Cukier gotujesz do tzw
      nitki,pomarańcze i cytryny po uprzednim sparzeniu ścierasz na tarce jarzynówce
      w całości razem ze skórką,wrzucasz do syropu,chwilę podgotowywujesz wykładasz
      na upieczone kruche ciasto.Dekorujesz wedle własnej inwencji.Ja robię np bazie
      z płatków migdałowych i polewy czekoladowej,Mazurek możesz upiec kilka dni
      wcześniej.Powodzenia
      • Gość: kasia Re: Mazurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 19:50
        Fajne dzięki może się uda, ale jeśli ktoś ma jeszcze coś to czekam i z góry dziękuje
    • Gość: M.Ania Re: Mazurek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:24
      Ciasto sklada sie z trzech czesci:na dole ciasto kruche, wsrodku masa orzechowa,
      a na gorze masa kajmakowa.Ciasto robi sie bardzo szybko i jest pycha tylko
      bardzo slodkie:)!
      A wiec:
      ciasto kruche:2 szklanki maki, 6 lyzek cukru, 2 zoltka,1/2 lyzki proszku do
      pieczenia, 200g masla.Wszystkie skladniki wymieszac i piec ok 20-30 minut w temp
      ponizej 200 stopni.
      masa orzechowa:25 dkg orzechow wloskich,25 dkg cukru pudru,kilka lyzek goracego
      mleka.Wszystko \zmieszac, powstala masa kladzie sie na upieczone, ostudzone ciasto
      masa kajmakowa:1/2 litra smietanki 30%,30dkg cukru,5dkg masla i ewentualnie 1/2
      laski wanili.Smietanke z cukrem i maslem gotujemy tak dlugo na silnym ogniu az
      masa zgestnieje(mieszamy bo sie przypali).Jezeli kropla masy wylana n atalerzyk
      zgestnieje kajmak jest gotowy.Lekko przestudzic i pozniej ucierac do gestetosci
      smietany a nastepnie szybko polac wczesniejsze warstwy.mozna udekorowac
      migdalami.Ciasto jest lepsze na drugi dzien :).Pozdarwiam
      --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka