beatrix10 14.04.06, 11:17 Pamietam ze jakos cos sie z woskiem kombinowalo albo wydrapywalo sie w pokolorowanych jajkach.Czy ktos ma jakis swietny sposob na super pisanke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: Jak zrobic fajne pisanki? 14.04.06, 11:34 Ja gotuje wywar z lupin cebuli az (woda bedzie brazowa). Wyciagam "smieci" i wkladam jajka. Gotuje az nabiora intensywnego koloru. Wyciagam z wody i osuszam, zeby nie bylo zaciekow. Na tak ufabowanym jajku mozna wydrapac zdobienia przy pomocy igly. Ja na koniec jaja natluszczam oliwa - z wzorkami czy bez wygladaja super i rzadko kto takie ma. Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alrada Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:41 W szkole moje dziecko na jeszcze nieufarbowanych jajkach malowało wzorki zaostrzona kredką świecową ( lepsze te zostawiające na papierze mniej wyraziste kolory), albo po prostu zaostrzoną świeczką. Następnie dopiero jajko jest gotowane w łupinach cebuli czy farbkach. Ja od jakiegoś czasu nakładam na nieugotowane jajko np. ładne listki pieruszki, po czym przed ugotowaniem w naparze z cebuli zawijam je w kawałek pończochy. Można w ten psoób bez większego wysiłku i zdolnośći artystycznych uzyskać fajny efekt. Sama jestem ciekawa pomysłów innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nie_dzielny Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 12:54 > Ja gotuje wywar z lupin cebuli az (woda bedzie brazowa). Wyciagam "smieci" > i wkladam jajka. Gotuje az nabiora intensywnego koloru. Wyciagam z wody i > osuszam, zeby nie bylo zaciekow. Na tak ufabowanym jajku mozna wydrapac > zdobienia przy pomocy igly. Ja na koniec jaja natluszczam oliwa - z wzorkami > czy bez wygladaja super i rzadko kto takie ma. Ja takie mam - bez zaciekow, kolor intensywny cielisty. Co prawda bez wzorkow, bo troche mnie odstrasza to drapanie igla. Za to natluszczanie oliwka - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elin Re: a pomyślałaś, jak to może boleć? :-((( IP: *.chello.pl 14.04.06, 23:21 Jajka w cebuli na brązowo (rozne odcienie), a na tym przykleilam zlote listki (kalkomania, kupilam w sklepie papierniczym). Calkiem ladne, proste i szybkie. Mozna nakleic koraliki (sa w empikach). Mozna tez ufarbowac w farbach do jajek i jak wyschnie, posmarowac olejem. Ponaklejac kwiatki z bibulki (wyciac kolko, poskladac i wycinac wzorki, kazdemu wychodzi, nie trzeba talentow plastycznych). Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.mama.ewa Pisanki 14.04.06, 23:36 Moje dziecko na ugotowane jajko nawija różnokolorowe nitki(najlepsza jest włóczka lub po prostu grubsza nitka)-całkiem ładnie to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dvoicka Re: Pisanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:45 można tez przed farbowaniem owinąć jajko nitką, wtedy jest w białe paski, ale różne nitki różnie się zachowują. można też robić cieniowane jajka - zanurzać w farbie tylko część jajka i pozanurzać je z różnych końców w różnych kolorach. też sympatycznie to wychodzi. ja w tym roku nie mam za bardzo czasu na pisanki ani sprzętu, żeby pomalować je woskiem, więc zrobiłam jednokolorowe pisanki z jajek przepiórczych. bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: Oto przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 00:14 ja rysuję-maluję na ugotowanym jajku jakieś wzorki lub kurczaczki kredką świecowa najlepiej białą a potem wsadzam takie jajo do wody z barwnikiem i powstaje ładna pisanka. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 06:08 Kupilam takie jajka , ze wygladaja jak pofarbowane w cebuli !!! Jak teraz narobie wzorkow ? Pisalam w innym poscie o kredce swiecowej a tu nawet swieczka nie pomoze :-( Wlasciwie nie mam problemu bo sa brazowe , jeszcze je przyciemnie ta cebula a wzorki namaluje kredka na wierzchu goracych jajek :-) W kazdym razie lubie naturalne pisanki a nie jakies odpusty chociaz te tez bywaja piekne ale kazde oddzielnie a nie na swiatecznym stole wszystkie razem i dlatego wcale sie nie martwie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yka Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: 62.233.189.* 15.04.06, 11:55 a ja poprostu ugotowane i wystudzone jajko pomalowałam kredkami swiecowymi - kolorowo i wesoło polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaS Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:54 Ja jajka farbowane w cebuli wydrapuję w różne wzorki za pomocą nożyka do tapet - dużo wygodniejsze niż igła i można wydrapać precyzyjniejsze wzory, zwłaszcza jeśli nożyk nieco lepszy niż te za 2 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.acn.waw.pl 15.04.06, 14:04 a widzieliscie dzisiaj w wysokich obcasach? sa piekne! marta gessler potrafi wymyslic coś z niczego.. w przeciwienstwie do magdy g. Odpowiedz Link Zgłoś
adusia1989 Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 16:10 A moje pisanki podziwiali dziś na święceniu wszyscy znajomi. Jedne jajka miałam pomalowane farbami plakatowymi. Były bardzo kolorowe i w stylu pasiaka łowickiego, a resztę jajek owijałam łańcuszkami zrobionymi na szydełku z mulinki, moheru, i złotej nitki. Były przepiękne. Wesołych Świąt;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.welnowiec.net / 217.153.80.* 15.04.06, 16:53 Można także ufarbować jajka barwnikami a następnie pomalować je nietoksycznym, niezmywalnym żelem do ubrań. Wzorki są wypukłe i dość ciekawie wyglądają. WESOŁYCH ŚWIĄT!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.dot-com.net.pl 15.04.06, 19:43 ciekawą fakturę otrzymamy po obtoczeniu wydmuszek w kaszce mannie. potrzebny jest dobry klej, a potem już tylko dobry pomysł jak pomalować jajko. nowoczesna, chropowata i bardzo sympatyczna wychodzi pisanka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.3web.net 15.04.06, 23:54 A ja ozdabiam jajka technika batikowa - wosk + specjalne farby. Wzor nanosi sie specjalnym piorkiem - goracy wosk, nastepnie wrzuca jajko do farby, wyjmuje, osusza, naklada sie kolejny wzor w innym kolorze, znow wrzuca do farby itd. az do koloru czarnego. Nastepnie nad swieczka sciera sie wosk i mamy piekne pisanki. Tutaj podaje Wam przyklad takich pisanek. www.ukrainianegg.com/gallery1/findex.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 02:21 Moge powiedziec jak zrobilam wydmuszke:) wzielam biale jajko i lupki z jajka ciemnego. Lupkami wykleilam jajko biale, a potem nanioslam na nie przezroczysta farbe ze zlotym brokatem. Farba nie tylko utrwalila jajko, ktore spadlo dwa razy i sie nie rozbilo, ale rowniez przeslicznie wygladalo. Bylo tak ladne, ze mi je w szkole ukradli z wystawy:):D Podobnie zrobilam, wyklejajac biale jajko czerwona bombka na choinke, a potem nakladajac na nie ta sama farbke:) Uzylam kleju Super glue, z farba moze byc wiekszy problem, chociaz mozecie uzyc zwyklej farbki do witrazy ze zlotym brokatem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara_87 Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.csk.pl 16.04.06, 08:17 ja rysowałam wzorki lakierami do paznokci, ale nie zwykłymi, tylko takimi z cieniutkimi pędzelkami, wiecie pewnie o co chodzi. Jednak nie jestem pewna, czy to całkowicie nietoksyczne, dlatego tymi lakierami malowałam tylko wydmuszki przeznaczone do dekoracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 12:38 można zabarwi jajka na zielono wrzucając je do zagotowanej wody z trawą (najlepszy jest zielony owies).uwaga na garnek-nie odmywa sie:-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.Red-83-52-176.dynamicIP.rima-tde.net 16.04.06, 17:10 A ja zrobilam pisankowy happening w miejscu gdzie dzieci nigdy nie robily pisanek.Dostaly flamastry, kolorowe kleje z brokatem, krepe i klej. Jajka byly niektore biale a niektore farbowane w cebuli. Oklejaly jajka krepa, robily kropeczki z brokatu, malowaly flamastrami i wyszly fajne oryginalne pisanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:31 Bierze się kilkanaście centymetrów bandaża, ładnie się go rozkłada, posypuje się go pociętymi na małe kawałeczki łupinkami cebuli (takimi pierwyj sort). Posypka ma być gęsta. Potem zawijamy w to jajko (najlepiej białe). Zawiniątko ma być ścisłe, ciasno okręcone nitką. I chlup do farbki ( najlepiej czarnej do tkanin). Potem to już normalnie: natłuścić i podziwiać. Jajko wygląda jak marmurowe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jajka-patchworki 16.04.06, 21:54 Potzredne sa wydmuszki, kawalki kolorowych tkanin, nozyczki z zablaki i klej. Wstawilam je do Galerii Potraw: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40356331&a=40367153 Odpowiedz Link Zgłoś