Dodaj do ulubionych

Jak zrobic fajne pisanki?

14.04.06, 11:17
Pamietam ze jakos cos sie z woskiem kombinowalo albo wydrapywalo sie w
pokolorowanych jajkach.Czy ktos ma jakis swietny sposob na super pisanke?
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: Jak zrobic fajne pisanki? 14.04.06, 11:34
      Ja gotuje wywar z lupin cebuli az (woda bedzie brazowa). Wyciagam "smieci" i wkladam jajka. Gotuje az
      nabiora intensywnego koloru. Wyciagam z wody i osuszam, zeby nie bylo zaciekow. Na tak ufabowanym
      jajku mozna wydrapac zdobienia przy pomocy igly. Ja na koniec jaja natluszczam oliwa - z wzorkami czy
      bez wygladaja super i rzadko kto takie ma.
      Wesolych Swiat!
      • Gość: alrada Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:41
        W szkole moje dziecko na jeszcze nieufarbowanych jajkach malowało wzorki
        zaostrzona kredką świecową ( lepsze te zostawiające na papierze mniej wyraziste
        kolory), albo po prostu zaostrzoną świeczką. Następnie dopiero jajko jest
        gotowane w łupinach cebuli czy farbkach. Ja od jakiegoś czasu nakładam na
        nieugotowane jajko np. ładne listki pieruszki, po czym przed ugotowaniem w
        naparze z cebuli zawijam je w kawałek pończochy. Można w ten psoób bez
        większego wysiłku i zdolnośći artystycznych uzyskać fajny efekt. Sama jestem
        ciekawa pomysłów innych osób.
      • gosc_nie_dzielny Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 12:54

> Ja gotuje wywar z lupin cebuli az (woda bedzie brazowa). Wyciagam "smieci"
        > i wkladam jajka. Gotuje az nabiora intensywnego koloru. Wyciagam z wody i
        > osuszam, zeby nie bylo zaciekow. Na tak ufabowanym jajku mozna wydrapac
        > zdobienia przy pomocy igly. Ja na koniec jaja natluszczam oliwa - z wzorkami
        > czy bez wygladaja super i rzadko kto takie ma.

Ja takie mam - bez zaciekow, kolor intensywny cielisty. Co prawda bez wzorkow,
        bo troche mnie odstrasza to drapanie igla. Za to natluszczanie oliwka - jak
        najbardziej.
    • Gość: elin Re: a pomyślałaś, jak to może boleć? :-((( IP: *.chello.pl 14.04.06, 23:21
      Jajka w cebuli na brązowo (rozne odcienie), a na tym przykleilam zlote listki
      (kalkomania, kupilam w sklepie papierniczym). Calkiem ladne, proste i szybkie.
      Mozna nakleic koraliki (sa w empikach). Mozna tez ufarbowac w farbach do jajek
      i jak wyschnie, posmarowac olejem. Ponaklejac kwiatki z bibulki (wyciac kolko,
      poskladac i wycinac wzorki, kazdemu wychodzi, nie trzeba talentow
      plastycznych). Wesolych Swiat!
      • ewa.mama.ewa Pisanki 14.04.06, 23:36
        Moje dziecko na ugotowane jajko nawija różnokolorowe nitki(najlepsza jest
        włóczka lub po prostu grubsza nitka)-całkiem ładnie to wygląda.
        • Gość: dvoicka Re: Pisanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:45
          można tez przed farbowaniem owinąć jajko nitką, wtedy jest w białe paski, ale
          różne nitki różnie się zachowują.
          można też robić cieniowane jajka - zanurzać w farbie tylko część jajka i
          pozanurzać je z różnych końców w różnych kolorach. też sympatycznie to wychodzi.
          ja w tym roku nie mam za bardzo czasu na pisanki ani sprzętu, żeby pomalować je
          woskiem, więc zrobiłam jednokolorowe pisanki z jajek przepiórczych. bardzo mi
          się podobają.
    • Gość: betsypetsy Re: Oto przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 00:14
      ja rysuję-maluję na ugotowanym jajku jakieś wzorki lub kurczaczki kredką
      świecowa najlepiej białą a potem wsadzam takie jajo do wody z barwnikiem i
      powstaje ładna pisanka.
    • hyacinth.bucket Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 06:08
      Kupilam takie jajka , ze wygladaja jak pofarbowane w cebuli !!!
      Jak teraz narobie wzorkow ?
      Pisalam w innym poscie o kredce swiecowej a tu nawet swieczka nie pomoze :-(
      Wlasciwie nie mam problemu bo sa brazowe , jeszcze je przyciemnie ta cebula
      a wzorki namaluje kredka na wierzchu goracych jajek :-)
      W kazdym razie lubie naturalne pisanki a nie jakies odpusty chociaz te tez
      bywaja piekne ale kazde oddzielnie a nie na swiatecznym stole wszystkie
      razem i dlatego wcale sie nie martwie :-)
      • Gość: yka Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: 62.233.189.* 15.04.06, 11:55
        a ja poprostu ugotowane i wystudzone jajko pomalowałam kredkami swiecowymi -
        kolorowo i wesoło
        polecam
    • Gość: MagdaS Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:54
      Ja jajka farbowane w cebuli wydrapuję w różne wzorki za pomocą nożyka do tapet -
      dużo wygodniejsze niż igła i można wydrapać precyzyjniejsze wzory, zwłaszcza
      jeśli nożyk nieco lepszy niż te za 2 zł...
    • Gość: q Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.acn.waw.pl 15.04.06, 14:04
      a widzieliscie dzisiaj w wysokich obcasach? sa piekne! marta gessler potrafi
      wymyslic coś z niczego..
      w przeciwienstwie do magdy g.
      • adusia1989 Re: Jak zrobic fajne pisanki? 15.04.06, 16:10
        A moje pisanki podziwiali dziś na święceniu wszyscy znajomi. Jedne jajka miałam
        pomalowane farbami plakatowymi. Były bardzo kolorowe i w stylu pasiaka
        łowickiego, a resztę jajek owijałam łańcuszkami zrobionymi na szydełku z
        mulinki, moheru, i złotej nitki. Były przepiękne. Wesołych Świąt;-))
        • Gość: Patrycja Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.welnowiec.net / 217.153.80.* 15.04.06, 16:53
          Można także ufarbować jajka barwnikami a następnie pomalować je nietoksycznym,
          niezmywalnym żelem do ubrań. Wzorki są wypukłe i dość ciekawie wyglądają.
          WESOŁYCH ŚWIĄT!!
          • Gość: m Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.dot-com.net.pl 15.04.06, 19:43
            ciekawą fakturę otrzymamy po obtoczeniu wydmuszek w kaszce mannie. potrzebny jest dobry klej, a potem już tylko dobry pomysł jak pomalować jajko. nowoczesna, chropowata i bardzo sympatyczna wychodzi pisanka :-)
    • Gość: wiedzma Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.3web.net 15.04.06, 23:54
      A ja ozdabiam jajka technika batikowa - wosk + specjalne farby. Wzor nanosi sie
      specjalnym piorkiem - goracy wosk, nastepnie wrzuca jajko do farby, wyjmuje,
      osusza, naklada sie kolejny wzor w innym kolorze, znow wrzuca do farby itd. az
      do koloru czarnego. Nastepnie nad swieczka sciera sie wosk i mamy piekne
      pisanki.

Tutaj podaje Wam przyklad takich pisanek.
      www.ukrainianegg.com/gallery1/findex.htm
    • Gość: Ola Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 02:21
      Moge powiedziec jak zrobilam wydmuszke:) wzielam biale jajko i lupki z jajka
      ciemnego. Lupkami wykleilam jajko biale, a potem nanioslam na nie przezroczysta
      farbe ze zlotym brokatem. Farba nie tylko utrwalila jajko, ktore spadlo dwa
      razy i sie nie rozbilo, ale rowniez przeslicznie wygladalo. Bylo tak ladne, ze
      mi je w szkole ukradli z wystawy:):D Podobnie zrobilam, wyklejajac biale jajko
      czerwona bombka na choinke, a potem nakladajac na nie ta sama farbke:) Uzylam
      kleju Super glue, z farba moze byc wiekszy problem, chociaz mozecie uzyc
      zwyklej farbki do witrazy ze zlotym brokatem:)
      • Gość: sara_87 Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.csk.pl 16.04.06, 08:17
        ja rysowałam wzorki lakierami do paznokci, ale nie zwykłymi, tylko takimi z
        cieniutkimi pędzelkami, wiecie pewnie o co chodzi. Jednak nie jestem pewna, czy
        to całkowicie nietoksyczne, dlatego tymi lakierami malowałam tylko wydmuszki
        przeznaczone do dekoracji
    • Gość: :-)) Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 12:38
      można zabarwi jajka na zielono wrzucając je do zagotowanej wody z trawą
      (najlepszy jest zielony owies).uwaga na garnek-nie odmywa sie:-((
    • Gość: Nina Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.Red-83-52-176.dynamicIP.rima-tde.net 16.04.06, 17:10
      A ja zrobilam pisankowy happening w miejscu gdzie dzieci nigdy nie robily
      pisanek.Dostaly flamastry, kolorowe kleje z brokatem, krepe i klej. Jajka byly
      niektore biale a niektore farbowane w cebuli. Oklejaly jajka krepa, robily
      kropeczki z brokatu, malowaly flamastrami i wyszly fajne oryginalne pisanki.
    • Gość: Agi Re: Jak zrobic fajne pisanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:31
      Bierze się kilkanaście centymetrów bandaża, ładnie się go rozkłada, posypuje
      się go pociętymi na małe kawałeczki łupinkami cebuli (takimi pierwyj sort).
      Posypka ma być gęsta. Potem zawijamy w to jajko (najlepiej białe). Zawiniątko
      ma być ścisłe, ciasno okręcone nitką. I chlup do farbki ( najlepiej czarnej do
      tkanin). Potem to już normalnie: natłuścić i podziwiać. Jajko wygląda jak
      marmurowe.
    • linn_linn Re: Jajka-patchworki 16.04.06, 21:54
      Potzredne sa wydmuszki, kawalki kolorowych tkanin, nozyczki z zablaki i klej.
      Wstawilam je do Galerii Potraw:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40356331&a=40367153
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka