jolkak1 29.12.02, 09:42 banalne prawda ale jednak chciałam dzis je zrobic na obiad i konsternacja -zapomniałam przepisu zaczelam wertowac pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: Kluski sląskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 13:52 jolkak1 napisała: > banalne prawda ale jednak > chciałam dzis je zrobic na obiad i konsternacja -zapomniałam przepisu > zaczelam wertowac > pomóżcie Witam Znalazłam taki przepis: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 2-3 cał3 jaja, sól. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, jajami i solą, wyrobić ciasto. DLoNmi oprószonymi mąką toczyć niewielkie kulki, w każdej pacem robić wkłębienie, rzucać je do osolonego wrzątku, gotować 15-20 min. Podawać polane sosem lub tłuszczem ze skwarkami, a także jako dodatek do drugich dań. Zyczę smacznego - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
nanette Re: Kluski sląskie 30.12.02, 12:08 Wychowalam sie na Slasku i mam przepis od gospodyn, ktore kluski te gotuja co niedziele: Dowolna ilosc ziemniakow (w zaleznosci od potrzeb )ugotowac, przecisnac przez praske, lekko ostudzic (nie powinny byc gorace, ale tez nie zimne). Mase ziemniaczana ulozyc ciasno w misce, wyrownac powierzchnie i "narysowac" linie dzielace calosc na cwiartki. Jedna cwiartke wybrac, nasypac w to miejsce tyle samo maki ziemniaczanej - calosc wymieszac z dodatkiem 1 zoltka. Dokladnie wyrobic ciasto reka. Formowac kulki robiac w kazdej male wglebienie palcem. Gotowac w osolonym wrzatku, az kluski wyplyna na powierzchnie i troche "urosna". Rownie dobre sa, a wg mnie nawet lepsze bo bardziej puszyste, kluski bez dodatku zoltka. Zamiast niego dodaje sie lyzke masla. Natomiast dodajac cale jajko otrzymasz kluski bardzo twarde, ktore nawet po dlugim gotowaniu nie nabiora puszystosci. Pozdrawiam, Nanette Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Kluski sląskie IP: *.binet.pl 30.12.02, 17:40 dzięki wlasciwie to chodziło mi wlascnie o to jajko Odpowiedz Link Zgłoś