nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 21:46 z Mc Donalda ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 21:50 tak jest najatwiej, ale geneza siega duzo dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karakara Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? IP: *.178-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.05.06, 21:50 Z Belgii? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 21:52 no nieee, czekam dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karakara Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? IP: *.178-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.05.06, 21:56 Swoją drogą najlepsze są te domowej roboty, a nie jakieś wysuszone przesolone wiórki z Maca;) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 21:57 jaaa wiem ... z Ameryki ? Krzysio Kolumb odkryl ;P --- Renault Laguna II Privillege 1.9 dCi Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 21:58 nimesko, tyle wymyslilas? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:14 daje szanse innym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:20 nie nie fracja, ale blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:17 a nie ze sklepu:) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:20 francuzi mowia ze z Belgi a belgusi mowia ze z Francji a ja mowie tak jak francuzi ze frytki pochadza z Francji Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:21 poza tym Wikipedia podaje ze frytki sa potrawa belgijska a jakie jest Twoje zrodlo Bagatelko ? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:22 wiec jeszcze raz odpowiem, ze ani belgia, ani francja, choc blisko Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:25 Francja nie, Belgia nie a amerykanie uwazaja ze to ich potrawa narodowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 03.05.06, 18:14 > Francja nie, Belgia nie a amerykanie uwazaja ze to ich potrawa narodowa ;) > Dlatego je zreszta nazywaja - FRENCH fries. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:24 to zrodlo tez potwierdza belgijskosc frytek www.epuls.pl/club.php?lngClubID=49019 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: FRYTKI pochodza z .. 02.05.06, 22:32 Bagatele zadowoli zapewne Holandia Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: FRYTKI pochodza z .. 04.05.06, 12:33 Flamandja??? Gdzie to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:41 ale jakiej informacji oczekujesz ? kraju ? miasta ? regionu geograficznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:53 nie, moja droga, entymologii Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? 02.05.06, 22:55 to moze od razu zacznijmy ? watek skad pochodza ziemniaki( kartofle, pyrki i inne podobne ,)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.05.06, 12:31 z frytkownicy Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam pommes frites - French fries 02.05.06, 23:50 pommes frites - czyli po polsku frytki - znaczy "ziemniaki smazone" frire - smazyc Typowe dla Francji i Belgii, a moze nawet dla wiekszego Kartofellandu, czyli okolic gdzie (1) ziemniak jest popularna jarzyna i (2) olej jest popularnym tluszczem. Europejczycy, ktorych Europa wyeksportowala do Ameryki, nazywaja frytki "French fries", francuskie smazonki. Od czasu do czasu, gdy niektorzy Amerykanie z USA maja fochy w nosie przeciw Francuzom, to zmieniaja nazwe "French fries" na byle co - ale po jakims czasie stara nazwa wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: pommes frites - French fries 03.05.06, 02:16 No, oprocz trendu po tym, jak Francuzi nie wlaczyli sie do wojny w Iraku, kiedy to w US zaczeli zmieniac nazwe z French fries na liberty fries :-) Co do pytania w temacie, stawiam na Walonie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala Re: nazwa od łacińskiego słowa frigere. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:32 OK, Bagatella, to skąd pochodzą frytki, Twoim zdaniem? Bo ciekawość mnie aż zżera :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 ja typuję Anglię :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.05.06, 22:04 Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska a odpowiedz brzmi ... 05.05.06, 12:45 no Bagatelko, nie trzymaj nas dluzej w niepewnosci ... zdraz tajemnice i zrodlo swojego odkrycia ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: a odpowiedz brzmi ... IP: *.ghnet.pl 05.05.06, 13:00 frytki pochodzą z Belgii. A dokładniej z miasta Dinant. Hodowla ziemniaków rozpoczęła się w Belgii w XVII wieku. Niewiadomo dokładnie kiedy usmażona została Pierwsza Porcja Frytek; ale wiadomo co było jej poprzednikiem ( a raczej poprzedniczkami). Otóż wcześniej smażono małe rybki, jednakże zimą bardzo ciężko było wyłowić je spod grubego lodu. Rybki zostały zastąpione ziemniakami, które pocięte w małe cząstki (mniej więcej formatu owych rybek) trafiały do rozgrzanego tłuszczu, a potem do żołądków wygłodniałych ludzi. W 1857 roku, po raz pierwszy w historii gastronomii, pojawia się typowy belgijski bar z frytkami. Gazeta "Courrier de Verviers" zamieszcza artykuł o niejakim Fritzu, którego nazywają "królem frytek". Sprzedaje on frytki duże i małe, nazywając je "une russe" i "une cosaque". Już w końcu XIX wieku w wielu miastach działają bary z frytkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: a odpowiedz brzmi ...Blisko blisko 05.05.06, 13:15 zblizamy sie do rozwiazania zagadki, agata jest juz bardzo blisko, ale jeszcze chwilke was potzrymam, odpowiedz jutro, no chybaze ktos zgadnie to wtedy ma ode mnie medzal z... czekolady na oslode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: a odpowiedz brzmi ...Blisko blisko IP: *.chello.pl 05.05.06, 14:18 Chyba nie ze Szwajcarii? Ja bym jednak stawiała na Belgię, a french fries mają tyle wspólnego z Francję, co kawa po turecku z Turcją i ryba po grecku z Grecją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: a odpowiedz brzmi ...Blisko blisko IP: *.chello.pl 05.05.06, 14:28 The Belgians are noted for claiming that french fries are Belgian in origin, but have presented no absolute evidence; the French have also been cited as possible creators of the dish, though most in France associated fries with Belgium. The Spanish claim that the dish was invented in Spain, the first European country in which the potato appeared via the New World colonies, and then spread to Belgium which was then under Spanish rule. However, as Belgian immigrants lived in Spain at the time, it may have well been a 'Spanish' dish invented by a Belgian chef. Whether or not french fries were invented in Belgium or Spain, they have become the national dish, and they (Belgium) are the "symbolic" creators, at least for the rest of Europe. Another claim is that the inclusion of the word "French" in the fried potatoes is most likely a confusion as to the nationality of those who introduced the food to American and Canadian soldiers in World War I. When American and Canadian soldiers were stationed in southern Belgium, where many major battles of World War I took place, they were served "pommes frites". Since the region of Belgium the soldiers were in was predominantly French-speaking, the soldiers brought the dish back to North America incorrectly as "french fries". Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella rozwiazanie zagadki 09.05.06, 11:07 zrodlo pochodzi od pewnego francuskiego gastronoma-historyka, ktory w programie tv opowiedzial i wyjasnil historie powstania frytek, ktore blizej znane sa jako french fries. i w tym momecie nie tylko mnie sie chyba szeroko otwarly oczy i geba ze zdziwienia, ale jakze mile okazalo sie to dla mnie. otoz, wg jego relacji frytki jako takie 'przywiezli' ze soba do ameryki Polacy ale gotowali je najczesciej w mleku lub niezadko w wodzie(co jest normalne raczej), pomysl ziemniakow krojonych w slupki i nazywanych frytkami przez polakow podkradli wlasnie francuzi i zaczeli je smazyc w oleju. i tak powstaly french fries aby je odroznic od tych polskich na mleku. ot cala historia, kto chce niech wierzy, a ja sie ciesze, ze szowinistyczni francuzi dostali pstryczka w nos i to od swojego, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: rozwiazanie zagadki 09.05.06, 11:23 to chyba tylko jedna z wersji, a czy najbardziej prawdziwa? Hm, nie jestem pewna... A kiedy niby Polacy te mleczne frytki do Stanów przywieźli? Nie mówił przypadkiem? I kiedy to Francuzi odgapili?... Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: rozwiazanie zagadki 09.05.06, 11:32 ja rozumiem, ze dobry pomysl ma wielu ojcow i kazdy sie do niego chetnie przyznaje, lecz jaki mialby cel ten gosciu mowiac, ze to polacy? toz on francuz i prosciej by mu bylo stwierdzic, ze to pomysl francuzow, a jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: rozwiazanie zagadki 09.05.06, 11:38 Bagatelko, usłyszałaś po prostu w TV jedną z wielu anegdotek jakimi raczą widzów. Może ten akurat Francuz tak bardzo nie lubił Belgów, że nie chciał im przyznać prymatu pierwszeństwa. A może akurat ten francuz tak nie cierpi frytek, że sama myśl, iż wymyślili je np. Francuzi, napawa go obrzydzeniem? Czy więcej danych historyczno-datowanych, o których już wspomniałam, podał może? czy tylko tak ogólnie napomknął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viska Re: rozwiazanie zagadki IP: *.access.telenet.be 09.05.06, 14:15 Frytki pochodza z Belgii. A "French Firies" wziely sie z czasow I wojny swiatowej,kiedy to zolnierze z UK,USA i Kanady stacjonowali w okolicy flamandzkiego miasta Ieper. To wlasnie tam zapoznali sie ze smakiem frytek (we Flandrii jadanych 'nalogowo' ;) ). Jako,ze w poblizu Ijzer przebiega granica podzialu jezykowego (a tez jest bliziutko fo Francji),wojsko stykalo sie z tym jezykiem codziennie. Wracajac do domow zolnierze zabrali ze soba przepis na frytki,ktore nazywali 'french fries' (ze wzgledu na ciagly kontakt z jezykiem francuskim). Najlepszy na swiecie sos do frytek to joppie (www.joppiesaus.nl)!! :) pozdrawiam wszystkich 'fryto-zercow' :) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: rozwiazanie zagadki 09.05.06, 22:22 Uhm... Mam amerykanska ksiazke kucharska z 1903 roku w ktorej jest przepis na French Fries (French Fried Potatoes). Pierwsza wojna rozpoczela sie o ile pamietam w 1914... Jeszcze jeden drobiazg, w j. angielskim czasownik "to french" oznacza pokroic cos w dlugie, waskie paski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: frytki, skad pochodza ? bo ja wiem, a wy? IP: 80.68.236.* 10.05.06, 08:38 A ja czytałem kiedyś, że frytki wymyśliła śródziemnomorska włoska biedota, że niby jak ryby nie brały, to smażyli wtedy w tłuszczu rybki wystrugane z ziemniaka. Pewnie taka sama bzdura, jak z polskimi frytkami. Odpowiedz Link Zgłoś