Gość: Madzia IP: *.crowley.pl 07.05.06, 12:06 Wczoraj zakupiłam wielkiego, soczystego ananasa i chciałabym upiec z nim jakieś ciacho. Może ktoś ma jakiś fajny przepis, którym zechciałby się podzielić? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin co do czego.. czyli ... IP: 149.135.40.* 07.05.06, 13:31 no wlasnie... kupilas swiezego ananasa i chcesz go upiec w ciescie??? a moze lepiej zjesc "na zywca"... bo z tego co wiem to ciasta wygladaja lepiej w toowarzystwie bardziej swojskich owocow - jablek, sliwek czy jagodek ... jest zapewne pare innych - np bananowe, ale robi sie je z przejrzalych bananow (sic!) chyba po to zeby sie nie zepsuly tak do konca nie jestem przeciwniczka obrobki ananasa - taki np. kurczak z ananasem, czy rozne salatki - jak najbardziej albo curry ale ciasto ??? ...pewnie ze mozna, wszystko mozna jak sie chce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: świeży ananas 07.05.06, 13:33 Szkoda swiezego ananasa do pieczenia. Zrob biszkopt + dowolny lagodny krem a na to pokroj surowego ananasa i zalej galaretka przygotowana z polowy wody wg przepisu (najlepiej uzyj soku ananasowego zamiast wody) juz w fazie zaawansowanego gestnienia. Pamietaj o DOKLADNYM usunieciu brodawek ananasa, bo sobie poparzycie skore wokol ust i sluzowke ust. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam ananas swiezy do galaretki sie nie nadaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:28 galaretka po prostu nie stezeje bo bromelina rozwala zelatyne i juz,zeby zelatyna stezala trzeba ananasa przegotowac tak samo jest ze swiezym kiwi i papaja Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: ananas swiezy do galaretki sie nie nadaje 08.05.06, 22:38 Rzeczywiscie, racja, zapomnialam, kajam sie ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: świeży ananas 09.05.06, 00:10 Ananas swietnie sprawdza sie w paru roznych ciastach - np takim: www.google.com/search?hl=pl&rls=RNWE,RNWE:2004- 24,RNWE:en&sa=N&resnum=0&q=upside%20down%20pineapple%20cake&spell=1&tab=iw Swiezy, soczysty i aromatyczny, podpieczony w karmelu, na wierzchu miekkiego i wilgotnego ciasta. M. Odpowiedz Link Zgłoś