ellenka 06.01.03, 15:28 witajcie! Bardzo Was proszę o podstawowy dobry przepis na ciasto naleśnikowe i placki ziemniaczane,jakie proporcje żeby były pyszne? kompletnie zielona jestem w tym temacie, Dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Placki ziemniaczane 06.01.03, 17:10 Na 1 kg ziemniaków - 1 jajko, 1 duża cebula, sól i pieprz. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z masy ziemniaczanej wodę na sitku do jakiegoś naczynia. Pozwolić jej się odstać i delikatnie wylać zostawiając na dnie skrobię, która opadła. Dodać do masy jajko i startą na tarce cebulę oraz skrobię. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać jeszcze 1 albo 2 łyżki mąki, ale raczej nie jest to konieczne. Dodać tyle soli i pieprzu ile się lubi i smażyć placki nakładając masę ziemniaczaną łyżką na dobrze rozgrzany olej (oleju musi być dużo - ok. 0.5 cm warstwa na patelni). Czasami dodaję do startych ziemniaków trochę tartego na większych oczkach sera, ale to już taka plackowa wariacja. Zjadać póki gorące - NIE ODGRZEWAĆ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mash Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 21:51 moj przepis na placki ziemniaczane jest dosc tradycyjny, oparty na starych niemieckich przepisach (odbiega nieco od kanonow przyjetych w Polsce) ale probowac zawsze mozna. 6 duzych ziemniakow nalezy zetrzec na grubej tarce (wazne aby byla gruba) 1 cebule (spora) pokroic na malenkie kostki (ewentualnie zetrzec) 4-5 zabkow czosmnku wycisnac lub drobno posiekac (ja zawsze siekam) Calosc mieszamy ze soba dodajac czubata lyzke maki oraz 2 jajka. Obficie posypujemy pieprzem i z umiarem sola oraz odrobina czerwonej, slodkiej papryki (papryka to moj wynalazek) na rozgrzany olej nakladamy ciasto (stosunkowo grubo) , ja zazwyczaj robie placki o srednicy 10 - 12 cm (czasem wieksze) i o gruboski okolo 0,5 - 0,7 cm usmazone placki osuszamy recznikami papierowymi (sa wtedy mniej tluste i bardziej smakuja) PZDR - powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: HELP -naleśniki 07.01.03, 01:19 Zalezy jakie chcesz nalesniki, ja robie cieniutkie jak papierki (bo na krokiety) ale do tego jest potrzebna dobra teflonowa patelnia i malo oleju przed kazdym nalesnikiem. 300 dl maki 300 dl mleka 200 dl wody 3 jaja troszke soli ubijam dobrze mikserem. Do plackow ziemniaczanych nie dodaje maki, ale kasze manna, ktora powoduje ze placki sa pulchne a nie kluchowate. Odpowiedz Link Zgłoś
alluette Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane 07.01.03, 08:06 Mój przepis na naleśniki- 2 szklanki mąki, dwa jajka, szklanka mleka, szklanka wody i trochę soli. Zmiksować, pod koniec dodać 3 łyżki oleju- dzięki temu nie trzeba będzie smarować patelni. Ciasto wlewać na mocno rozgrzaną patelnię. pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
curry1 Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane 07.01.03, 10:26 a ja do naleśników dadaję zamiat części mleka - wodę mineralną gazowaną, a gdy naleśniki mają być do farszu nie na słodko ale np. pieczarki i żółty ser - dodaję piwo w części lub całkowicie zamiast mleka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane IP: proxy / *.dial.proxad.net 07.01.03, 13:21 Witajcie, nalesnikozercy! Moja odmiana to zastapienie czesci plynu w ciescie ...piwem ( zazwyczaj rozrabiam kazda dawke maki z 0,25 cl piwka a potem dopiero uzupelniam woda, mleka nie uzywam). No i ciasto koniecznie musi sie "odstac", przynajmniej z pol godzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenka Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane 07.01.03, 19:00 Dziękuję za wszystkie pyszne przepisy !!! zrobiłam dziś naleśniczki i wyszły mi cudnie!! Jutro- placki ziemniaczane. Pozdrowienia :)) Odpowiedz Link Zgłoś