zosia-b 06.01.03, 20:34 potrzebuje pilnie kilka przepisow z kuchni niemieckiej... Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u_ Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej 07.01.03, 09:02 w okresie swiatecznym jadlam potrawe z jarmuzu, nie wiem jak sie nazywa, ale wiem jak sie to robi ;) gotuje sie wywar jak na rosol, ale zamiast wolowiny i kurczaka daje sie schab wedzony lub/i boczek wedzony. do tego dodaje sie pokrojony przemrozony jarmuz (musi byc przemrozony zeby nie byl gorzki). i to sie razem gotuje, przyprawia, potem miesko sie kroi na porcje, mozna tez dodac kielbaski wedzone. konsystencja tego dania jest gestsza od zupy. podaje sie do ziemniaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej IP: *.proxy.aol.com 07.01.03, 19:58 u_ napisała: > w okresie swiatecznym jadlam potrawe z jarmuzu, nie wiem jak sie > nazywa, To sie nazywa Grünkohl, wyglada bardzo zle, smakuje podobnie, chyba ze chcesz Niemcow tym podejmowac. Wiekszosc z nich na tym wyrosla. Radze, ugotuj dla siebie cos normalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej 08.01.03, 10:57 nie bede dyskutowac o wygladzie, bo moja babcia zawsze mowila, ze ugotowany jarmuz wyglada jak krowi placek. niemniej jednak smak wg mnie rekompensuje wyglad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej IP: *.proxy.aol.com 08.01.03, 14:43 Kuchnia niemiecka jest nieciekawa ,przynajmniej na polnocy i ze tak powiem raczej skromna. Na obiad o godzine 12 w poludnie jadaja Eintopf = gesta zupa na miesie lub z kielbasa ( jarzynowa, grochowka)i do tego deser np.Rote Gruetze (kisiel czerwony ze slodka smietanka)jeden raz w tygodniu sledz obsmazany w octcie i do tego kartoffel salat innego dnia kawalek kwaskowatej galarety tez z kartoffelsalat. No i oczywiscie ich ukochane kielbaski z rusztu z salatka jw. W niedziele jedza huehnerfrikasse tj kawalki kurczaka w bialym sosie + pieczarki + pokrojone szparagi + fasolka szparagowa z kaparami(sos lekko kwaskowaty)i do tego ryz na sypko.To samo moze byc z cieleciny- ale to juz na szczegolne swieto. Podobnie ma sie z Liepziger Allerei. W maju jedza fladre - smazona podaja ze skwarkami i krewetkami tez przysmazonymi + ziemniaki z wody.W maju goszcza sie tez szparagami z sosem holenderskim , szynka wloska i tez do tego ziemniaki ale gotowane w mundurkach. Chetnie jedza ziemniaki, z wody, puerre podobnie jak nasze tylko, ze z muskatem, kartoffelsalat jak juz wspomnialam z majonezem albo robia sos ( troche ugotowanych ziemniakow przeciskaja przez prese + ocet +woda+ podsmazona cebula i skwarkami i tym polewaja pokrojone w plastry ziemniaki. Chetnie smaza ziemnikai z cebula i skwarkami. Na Twoja odpowiedzialnosc moge Ci podac przepis na labskaus:-(((( Ale takie jedzenie daja tylko w tradycyjnych domach takich gdzie jest babcia albo w ichnich knajpach. Ci tradycyjni chwala sobie greckie restauracje bo... tanio i duzo! Nie zapomnij, ze o 16:00 musi byc kawa i ciasto! Ale mlodzi ludzie i sredniaki to jedza swiadomie i niewiele tj. azjatycka , kalifornijska kuchnia (lekko i estetycznie, duzo salat) czesto wegatariansko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia-b Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej IP: 62.233.244.* 09.01.03, 15:22 Z chęcią czytam wszystkie dziękuje za pomoc. A ten przepis na labskaus też z przyjemnością przeczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
tamatka Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej 05.02.03, 21:09 absolutnie sie z toba nie zgadzam ,ze kuchnia niemiecka jest nieciekawa,jest bardzo roznorodna i kazdy region ma swoja.Inna jest w Bawarii a jeszcze inna w Nadrenii.W Nadrenii jada sie sauerbraten ale nam Polakom nie musi to smakowac.Jest to wolowina zamoczona w slodko-kwasnej zalewie przez kilka dni.Nabiera ona szarego wygladu.Po kilku dniach piecze sie ja i podaje z knedlami i musem jablkowym. Zachwycaliscie sie tutaj semmelknodel,dla mnie sa one obrzydliwe w smaku.Smakuja jedynie zima,na urlopie narciarkim w schronisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: *.j1.actcom.co.il 09.01.03, 01:04 zosia-b napisała: > potrzebuje pilnie kilka przepisow z kuchni niemieckiej... > Z góry dziękuje ja mam doskonale wspomnienia kuchni niemieckiej. to prawda ze jest tlusta, ale za to...... tutaj przepis na kluski z chleba (Semmelknoedel): biala bulke pokroic na mala kostke, posypac troszke posiekana pietruszka o podsmazyc na masle na patelni lub wysuszyc lekko w piecu (robie tego duzo na raz, i poem mam zapas). przelozyc do miski, dodac 2-3 jajka, posolic dodac troche mleka i wyieszac. zostawic dopoki mleko nie wsiaknie, ewentualnie dodac, jesli niedostaecznie. potem dodac make, posolic i wszystko razem wymieszac, az powstanie geste ciasto. mokrymi rekoma formowac duze kulki i klasc na solona, wrzaca wode. goowac okolo 10 minut. (dobrze jes sprobowac najpierw jedna kluche, jesli sie rozpada, dodac jeszcze ciut maki). pyszne do mies z sosem, jak np pieczony schab, dziczyzna, ale mozna ez tak, z grzybowym sosem np. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: specjalności kuchni niemieckiej 09.01.03, 10:26 O, a ja Semmelknoedel znam w wersji z ciemniejszego pieczywa... Przynajmniej tak się nauczyłam mieszkając w Monachium. W Polsce wykorzystuję grahamki i ew. inne podobne bułeczki i nie dodaję mąki tylko bułkę tartą jako zagęstnik. Te kluchy są świetną metodą na czerstwe pieczywo. Aha i ja zawsze jeszcze oprócz pietruchy dodaje trochę majeranku, ale to już kwestia gustu. Świetne są np. z sosem grzybowym, albo jako dodatek do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: 63.246.194.* 09.01.03, 02:24 Schabowy z sosem, podmazane ziemniaczki i kazdy Niemiec bedzie zadowolony. Brzmi prosto ale taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: *.jazo.org.il 09.01.03, 07:30 Zosiu, na watku "soczewica" dalam jeszcze przepis na salatke, tez niemiecka kuchnia a salatka swietna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 09.01.03, 09:07 E tam, Grünkohl jest pysze jak sie dobrze ugotuje, poda z mieskiem typu Kassler i do tego "Rundbratkartoffeln" czyli ugotowane na poltwardo kartofle dzieli sie na male kawalki (ale niena plastry), wrzuca na goraca patelnie, dodaje bulki tartej, i troche cukru oraz soli. Kiedy kartofle beda mocno zarumienione i niekiedy tez spieczone, sa gotowe! I pyszne! W NIemczech jada sie tez w sezonie szparagi, najprostyszy sposob to po prostu gotowane w wodzie, z sosem holandaise czy jak mu tam, plus ziemniaczki plus cienko pokrojona szynka wedzona. No i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Golonka po bawarsku 09.01.03, 18:26 zosia-b napisała: > potrzebuje pilnie kilka przepisow z kuchni niemieckiej... > Z góry dziękuje chetnie sluze - (bawarska kuchnia jest zreszta doskonala) Golonka po bawarsku 2 golonki tylne każda po 800 - 1000 gr sól biały pieprz z młynka 30 gr smalcu 1/4 l. gorącej wody 1 cebula 1 lisc bobkowy 2 goździki 2 jagody jałowca 1/8 l. mocnego ciemnego piwa Płuczemy golonki pod bieżąca gorąca woda, osuszamy papierem skórkę nacinamy ostrym nożem w romby mocno przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim golonki, podlewamy następnie 1/8 l. gorącej wody. Obrana cebule kroimy na pół, jedna polowe szpikujemy goździkami, druga liściem laurowym, razem z jałowcem dajemy do brytfanny. Wstawiamy do pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia podlewamy po trochę resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia zaczynamy polewać golonki po trochę piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skorka. Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytfanny przecedzamy do garnuszka, zagotowujemy, dodajemy trochę wody. Podajemy z duszona kwaśna kapusta, knedlami bułczanymi, sosem i piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: specjalnos´ci kuchni niemieckiej 10.01.03, 11:25 tak mi sie jeszcze przypomnialo ze spedzanych kiedys w niemczech wigilii, ze podawana byla biala kielbasa i pieczona ges. sa na to jakies specjalne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 14:24 kässpatzle lub same spätzle jako dodatek do pieczeni z sosem. ciasto jak na nasze lane kluski, tylko jajek nie oszczedzac (na 4 osoby moja tesciowa daje 4 jaja), dobrze im robi odrobina wody mineralnej. potem niejako "skrobac" z deseczki do wody (troche ciasta na sliska deseczke, pochylic nad garnkiem niejako odcinac smugi ciasta prosto do wody, wychodza rowniez z takiej dzialajacej jak praska do czosnku praski do kartofli). w formie do zapiekanek ukladac warstwy klusek i tartego zoltego sera. zapiec, podawac z duza iloscia smazonej cebuli. same kluski mozna podawac do dowolnej pieczeni z sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suska Re: specjalności kuchni niemieckiej IP: *.elsat.net.pl 02.02.03, 18:22 A wiesz może co jada Hannawald?? Bo Małysz ciągnie na bułkach i bananach ;) Odpowiedz Link Zgłoś