Gość: Gosia IP: GB1INT* / 196.4.0.* 07.01.03, 14:39 Prosze bardzo o poszukiwany przepis, nie wiem czy jest to zupka, potrawa nazywa sie "mloda kapusta". Jest tam mloda kapusta i boczek lub kielbasa. Czy ktos cos podobnego jadl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: Mloda kapusta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 14:59 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Prosze bardzo o poszukiwany przepis, nie wiem czy jest to zupka, potrawa > nazywa sie "mloda kapusta". > Jest tam mloda kapusta i boczek lub kielbasa. > Czy ktos cos podobnego jadl? Witaj O tej porze roku to raczej młodej kapusty nie uświadczysz, trzeba z tym poczekać do wiosny. Ja przyrządzam młodą kapustę bez boczku czy kiełbasy, tylko na maśle. Na 1 kg młodej kapusty daję pęczek gymki, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego koperku, sól ew. pieprz. Kapustę grubo szatkuję razem z głąbem. Dymkę kroję razem ze szczypiorem. Na rozgrzany tłuszcz wkładam kapustę i dymkę i duszę często mieszając, przez ok. 10-15 min. Nie należy dolewać wody. Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić solą i ew. pieprzem i posypać koperkiem. Podaje się do wszystkich rodzajów mięs duszonych, pieczonych i smażonych. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Mloda kapusta IP: GB1INT* / 196.4.0.* 07.01.03, 16:00 Gość portalu: Maria napisał(a): > Gość portalu: Gosia napisał(a): > > > Prosze bardzo o poszukiwany przepis, nie wiem czy jest to zupka, potrawa > > nazywa sie "mloda kapusta". > > Jest tam mloda kapusta i boczek lub kielbasa. > > Czy ktos cos podobnego jadl? > > > Witaj > O tej porze roku to raczej młodej kapusty nie uświadczysz, trzeba z tym > poczekać do wiosny. > > Ja przyrządzam młodą kapustę bez boczku czy kiełbasy, tylko na maśle. > Na 1 kg młodej kapusty daję pęczek gymki, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego > koperku, sól ew. pieprz. > Kapustę grubo szatkuję razem z głąbem. Dymkę kroję razem ze szczypiorem. Na > rozgrzany tłuszcz wkładam kapustę i dymkę i duszę często mieszając, przez ok. > 10-15 min. Nie należy dolewać wody. Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić > solą i ew. pieprzem i posypać koperkiem. > Podaje się do wszystkich rodzajów mięs duszonych, pieczonych i smażonych. > Z pozdr. - Maria Serdecznie dziekuje za przepis. Problem w tym ze moj maz uwielbia mieso. Ostatni raz jak bylismy w Polsce to wlasnie to jadl, i ciagle mi o tym wspomina, nie jest on Polakiem wiec jezeli juz chce Polskie danie to z wielka duma biegne do kuchni aby to urzadzic. Mario, poprostu dodam troche boczku do twojego przepisu i jakos bedzie. Bo moj kochany bez miesa uzna ze to jednak nie jest to co jadl u mojej Cioci w domu. Pa Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Mloda kapusta IP: *.we.client2.attbi.com 07.01.03, 18:11 Gość portalu: Maria napisał(a): > Gość portalu: Gosia napisał(a): > > > Prosze bardzo o poszukiwany przepis, nie wiem czy jest to zupka, potrawa > > nazywa sie "mloda kapusta". > > Jest tam mloda kapusta i boczek lub kielbasa. > > Czy ktos cos podobnego jadl? > > > Witaj > O tej porze roku to raczej młodej kapusty nie uświadczysz, trzeba z tym > poczekać do wiosny. > > Ja przyrządzam młodą kapustę bez boczku czy kiełbasy, tylko na maśle. > Na 1 kg młodej kapusty daję pęczek gymki, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego > koperku, sól ew. pieprz. > Kapustę grubo szatkuję razem z głąbem. Dymkę kroję razem ze szczypiorem. Na > rozgrzany tłuszcz wkładam kapustę i dymkę i duszę często mieszając, przez ok. > 10-15 min. Nie należy dolewać wody. Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić > solą i ew. pieprzem i posypać koperkiem. > Podaje się do wszystkich rodzajów mięs duszonych, pieczonych i smażonych. > Z pozdr. - Maria Podobne do tego, co moja mama robila tylko dodawala do calosci na koniec zasmazke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mloda kapusta IP: *.tele2.pl 07.01.03, 18:38 Gość portalu: Maria napisał(a): > > > Ja przyrządzam młodą kapustę bez boczku czy kiełbasy, tylko na maśle. > Na 1 kg młodej kapusty daję pęczek gymki, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego > koperku, sól ew. pieprz. > Kapustę grubo szatkuję razem z głąbem. Dymkę kroję razem ze szczypiorem. Na > rozgrzany tłuszcz wkładam kapustę i dymkę i duszę często mieszając, przez ok. > 10-15 min. Nie należy dolewać wody. Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić > solą i ew. pieprzem i posypać koperkiem. I dobrze jest dodac jedno jablko, moze byc szara reneta, ale niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Mloda kapusta/do kaska IP: *.we.client2.attbi.com 07.01.03, 22:40 Gość portalu: kaska napisał(a): > Gość portalu: Maria napisał(a): > > > > > > > > Ja przyrządzam młodą kapustę bez boczku czy kiełbasy, tylko na maśle. > > Na 1 kg młodej kapusty daję pęczek gymki, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekane > go > > koperku, sól ew. pieprz. > > Kapustę grubo szatkuję razem z głąbem. Dymkę kroję razem ze szczypiorem. N > a > > rozgrzany tłuszcz wkładam kapustę i dymkę i duszę często mieszając, przez > ok. > > 10-15 min. Nie należy dolewać wody. Kapusta powinna pozostać jędrna. Dopra > wić > > solą i ew. pieprzem i posypać koperkiem. > > I dobrze jest dodac jedno jablko, moze byc szara reneta, ale niekoniecznie. W jaki sposob dodajesz jablko ? Starte? Na grubo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mloda kapusta/do kaska IP: *.tele2.pl 07.01.03, 23:22 po prostu pokrojone, nie starte! Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Mloda kapusta 07.01.03, 15:10 u nas w domu mloda kapusta nazywa sie kapusniak wlasnie z tego mlodego warzywa, musi byc troche gesty, slodki od mlodych warzyw i z duza iloscia koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Mloda kapusta IP: *.proxy.aol.com 07.01.03, 19:40 Sezon na moja mloda kapuste to koniec czerwca. 1. Kapuste (ok 2 kg) kroje i sole ,dosyc mocno, pogniote ja troche az pusci sok. 2. Osobno gotuje gulasz, najlepiej ze schabu (1kg) ,bo nie jest tlusty. 3. Wrzucam kapuste do gulaszu, dodaje pokrojone liscie selera( juz jest mlody) + 2 mlode marchewki. Gotuje sie raczej krotko moze 15-minut . Na koniec dodaje 4 pomidory pokrojone w duza kostke i garsc koperku az do zagotowania i wylaczam piecyk.Doprawiam sola i pieprzem. Daj jej ostygnac to nabierze smaku. Zasmazki nie robie , bo zasmazka jak i zreszta koperek powoduja, ze latem w ciagu paru godzin potrawy lubia "strzelic" tj skisnac. A szkoda by bylo. Kazdego roku kilka porcji zamrazam a w grudniu taka kapustka to jak poziomki z bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
goossia Re: Mloda kapusta 07.01.03, 21:09 ja tez uwielbiam mloda kapuste i prawda jest, ze sezon na nia sie skonczyl w czerwcu. teraz smialo mozesz ja zastapic kapusta pekinska, po obgotowaniu, podduszeniu na masle, dodaniu zasmazki i koperku praktycznie nie do odroznienia! Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ziula Re: Mloda kapusta 07.01.03, 22:43 U mnie w domu robilo sie dwie wersje - z boczkiem i bez. Ta z boczkiem troche tak jak na lazanki z kapusta. cebule (najlepiej wiosenna) drobno pokroic. Podsmazyc boczek (drobno pokrojony - jesli jest zbyt chudy najpierw dodac troche oleju.) dodac cebulke, zeszklic dodac kapuste dosc grubo pokrojona. Podsmazyc krotko, dodac wody, poddusic przez pare minut (zalezy, czy chcesz by byla miekka, czy wolisz lekko twardawa). dodaj soli, cukru i octu (cytryny???) do smaku. (Ja uwazam, ze cytryna nie zawsze jest dobrym wymiennikiem octu - inny smak i tyle) Jest tez inna metoda gotowania - zaczynasz od ugotowania pokrojonej kapusty, dodajesz boczek przesmazony z cebulka, doprawiasz cukrem, sola, octem, pieprzem i dodajesz zasmazke z maki (na masle smazonej - chyba najlepiej). Jednego sie obawiam, Gosiu, Twoja ciocia mogla miec jekis wlasny niepowtarzalny sposob - moze dodawala kostke bulionowa, albo pomidora, albo cos jescze. Ja np. czesto dodaje do takiej kapusty "tumeric", a wczoraj zamiast soli dodalam sosu rybnego i oleju sezamowego - co dom to obyczaj. Podpytaj ciocie, na pewno zdradzi ci sekret. I koniecznie podziel sie nim na forum :)) Senin Odpowiedz Link Zgłoś